Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 9 » Рятувальники застерiгають: водяний вир затягує людину під воду за лiченi секунди
21:48
Рятувальники застерiгають: водяний вир затягує людину під воду за лiченi секунди

 

ВОДЯНИЙ ВИР

 

 

       

       Водяний вир затягує людину під воду за лiченi

       секунди. Про це попереджають рятувальники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днями двоє вчителiв та семеро учнiв вирушили в турпохiд берегом Днiстра. Двоє хлопцiв зайшли у воду, стояли бiля берега. Та вмить камiння пiшло з-пiд нiг, юнаки опинилися у водi, водяний вир став їх затягувати.

 

Один хлопець схопився за вудочку рибалок i вилiз на берег. Другого намагався врятувати вчитель. На жаль, 13-рiчний хлопець та 53-рiчний учитель пiшли пiд воду. Їхнi тiла витягнули з глибини майже шiсть метрiв...

 

-- Водянi вири можуть бути дуже небезпечними, -- каже Василь Козак, начальник рятувально-водолазної служби областi. -- Потiк води закручується й на глибинi утворює ями. Такi вири виникають за кiлькох умов. Мають бути сильна течiя, обмежена територiя, де водi важко розвернутися або рухатися далi. Тодi вода з течiї потрапляє в рукав, наприклад, неподалiк берега чи бiля розширення русла рiчки, вимушено повертається, стикається з iншою течiєю -- i починає закручуватися, утворює вир. Чим стрiмкiша течiя, тим бiльше воду буде крутити й тим глибшi вириватиме ями, у якi може потрапити людина.

 

-- На яких рiчках найбiльше таких вирiв?

 

-- Вони утворюються лише там, де є потужнi течiї, на великий рiчках, таких як Днiстер, Збруч, у мiсцях, де глибина не менш як три метри.

 

-- Вир можна побачити з берега?

 

-- Це залежить вiд його потужностi. Iнтенсивнiсть закручування регулюється потоком води, вiдтак може змiнюватися в розмiрах. Якщо бачите вир, навiть далi вiд мiсця, де вирiшили скупатися, -- краще не заходити у воду, бо й бiля берега може бути небезпечно. Ставши на мокре камiння, можна не втриматися i впасти у воду, а тодi течiя пiдхоплює та несе людину в епiцентр водовертi. У мiсцях масового вiдпочинку течiя повинна бути повiльною, вода має рухатися зi швидкiстю не бiльш як пiвметра за секунду. Це майже стояча вода. А от у цьому випадку на Днiстрi течiя була потужнiстю бiльш як два метри за секунду. Коли така швидкiсть, навiть заборонена робота водолазiв!

 

-- Чи є шанси вижити, потрапивши у вир?

 

-- Вибратися звiдти дуже важко, i такi випадки стаються дуже рiдко. Якщо людина за таких обставин тоне й тiло пiдхоплює течiя, вона може вiднести його за кiлька дiб на 70 -- 80 кiлометрiв. Буває, що iншi кидалися на допомогу, витягали людей iз виру, а самi тонули. Якщо сталася така ситуацiя, потрiбно затамувати дихання, пiрнути на дно, рiзко вiдштовхнутися вiд нього й виплисти. А тодi обрати менш потужну течiю та допливти до берега.

 

 

Автор - Олеся КРАСНОВСЬКА, Експрес

 

 

Фото ілюстративне – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/07/08/251143-ryatuvalnyky-zasterigayut-vodyanyy-vyr-zatyaguye-lyudynu-licheni-sekundy

 

Переглядів: 576 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 02:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024