Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 13 » Білорусів змусять дбати про літніх батьків
21:27
Білорусів змусять дбати про літніх батьків

 

ЗАМІЩЕНІ СІМ'Ї

 

 

     

      У Мінську відбулася прес-конференція з приводу новацій

      у системі соціального обслуговування в наступному році

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні під час прес-конференції, присвяченій новаціям в системі соціального обслуговування, заступник глави Мінпраці Білорусі Олександр Румак повідомив, що в країні розробляють положення про замісні сім'ї для людей похилого віку.

 

Він нагадав, що 25 грудня набудуть чинності зміни до закону «Про соціальне обслуговування», зазначивши, що в новій редакції регламентована така форма соцобслуговування. Порядок надання цієї послуги зараз розробляється.

 

У чому суть замісної сім'ї?

 

Заступник міністра розповів, що перші заміщені сім'ї організували в регіонах соціальні працівники, які здійснюють догляд на дому. Вони стали приймати підопічних в свою сім'ю, і в результаті заміщені сім'ї виявилися затребуваними.

 

 

 

 

 

 

 

На думку члена Постійної комісії Палати представників з праці та соціальних питань Тетяни Старинської, з часом використання такої новації стане масовим. Вона пояснила, що в заміщених сім'ях соціальне обслуговування літніх людей організовано в умовах спільного проживання. Окрема фізична особа або нерідна сім'я надають непрацездатній людині такі послуги, при цьому вони живуть разом і ведуть спільне господарство. Майнові питання в цих відносинах порушуватися не будуть.

 

Спеціаліст уточнила, що спільне проживання може бути організовано як в житлі літньої людини, так і в житлі того, хто бере на себе догляд за нею. При цьому формування загального бюджету, перелік послуг, що надаються і контроль за їх наданням будуть здійснюватися, відповідно до тристороннього договору, в якому третьою стороною виступить центр соціального обслуговування населення.

 

 

У Білорусі будуть контролювати якість соцпослуг

 

 

 

 

 

 

 

Олександр Румак зазначив, що в країні будуть розроблені стандарти якості соцпослуг. Це передбачено новою редакцією закону, НДІ праці Мінпраці вже підготував ряд пропозицій щодо вимог до якості та змісту таких послуг, зараз вони проходять процедуру узгодження з обласними та Мінським міським виконкомами. За словами заступника міністра, необхідно чітко регламентувати час надання тієї чи іншої послуги та їх зміст, а також визначити критерії оцінки їх якості.

 

Тетяна Старинська розповіла, що білоруські парламентарії мають намір ініціювати посилення відповідальності дорослих працездатних дітей за їх старих батьків. Вона зазначила, що згідно із законом діти повинні доглядати за батьками, але фактично вони нерідко привозять людей похилого віку в центр соціального обслуговування та наполягають на наданні відповідних послуг.

 

Олександр Румак звернув увагу на те, що вартість подібних послуг в Білорусі дуже низька. Так, часовий тариф на послуги, включені в пакет безкоштовних і загальнодоступних, становить до 50 копійок. Що стосується соціальних послуг, що надаються на дому, умови в цьому випадку залежать від матеріального та сімейного стану одержувача. Він уточнив, що тільки самотні малозабезпечені люди можуть розраховувати на безкоштовні послуги такого роду. Непрацездатним громадянам, які мають членів сім'ї, які зобов'язані їх утримувати, ці послуги надаються платно.

 

Ще одним нововведенням в даній сфері стане спрощення процедури державного соціального замовлення. За словами заступника міністра, це дозволить розширити коло отримувачів соціальних послуг та учасників цього ринку. Зокрема, вносяться зміни в процедуру проведення конкурсу, регламентована тривалість виконання договорів.

 

Державне соціальне замовлення є інноваційною форму взаємодії місцевої влади та недержавного сектору. У систему соцобслуговування можна буде залучати додаткові людські та матеріальні ресурси, формуючи ринок соцпослуг. Для стимуляції діяльності комерційних організацій з надання таких послуг може надаватися субсидія.

 

Олександр Румак пояснив, що державне соціальне замовлення затребуване. Проте, конкурси з вибору його виконавця нерідко визнаються що не відбулися через наявність лише однієї заявки. Він зазначив, що така ситуація складається через відсутність в сільських регіонах декількох некомерційних структур, які могли би конкурувати за право отримання державного соціального замовлення.

 

Новий закон дозволяє некомерційній недержавній організації укласти договір і скористатися субсидією навіть при відсутності інших конкурсних пропозицій. Крім того, договори будуть укладатися на термін до п'яти років, а не на рік, як зараз. Основним виконавцем державного соціального замовлення залишиться Білоруське Товариство Червоного Хреста.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.profi-forex.by/news/entry5000037446.html

 

Переглядів: 516 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 14:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024