Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 27 » МКЧХ провів для військових в Одесі семінар з питань виконання норм МГП під час бойових дій
21:52
МКЧХ провів для військових в Одесі семінар з питань виконання норм МГП під час бойових дій

 

ВИВЧАЮТЬ ПРИНЦИПИ МГП

 

 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста провів

в Одесі черговий семінар для військових з питань

виконання норм МГП під час ведення бойових дій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для України є актуальним питання дотримання міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії РФ та незаконних збройних формувань на Сході України та анексії АР Крим. Тому важливим є поширення знань про міжнародне гуманітарне право серед військових та цільових груп, які мають знати його, розуміти і застосовувати.

 

Днями у м. Одеса Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні (МКЧХ) провів черговий семінар для військових з питань виконання норм міжнародного гуманітарного права під час ведення бойових дій.

 

Нагадаємо, що МКЧХ є неупередженою, нейтральною та незалежною організацією, цілі й задачі якої мають виключно гуманітарний характер і полягають у тому, щоб захищати життя й гідність людей, котрі постраждали через збройні конфлікти та інші ситуації насильства, і надавати їм допомогу. В Україні МКЧХ допомагає особам, що постраждали в результаті збройної агресії РФ та незаконних збройних формувань на Сході країни, і підтримує роботу Товариства Червоного Хреста України.

 

Одним з напрямів діяльності місії МКЧХ, в рамках якого пройшов дводенний семінар, є саме розповсюдження міжнародного гуманітарного права в Україні та надання командирам і військовим юристам ґрунтовних консультацій з питань виконання норм міжнародного гуманітарного права під час ведення бойових дій.

 

З боку Міжнародного Комітету Червоного Хреста у семінарі взяли участь: Майкл Пімб — делегат МКЧХ по роботі зі збройними силами та органами безпеки, Максим Забалуефф — голова Офісу МКЧХ в Одесі та Ігор Лимаренко - радник МКЧХ по роботі зі Збройними Силами України та органами безпеки України.

 

Про міжнародне гуманітарне право під час ведення бойових дій на морі доповів спеціально запрошений професор кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету «Одеська юридична академія» Тимур Короткий. Крім того, у семінарі взяли участь представники Центру імітаційного модулювання Національного університету оборони України.

 

Делегати від МКЧХ розповіли військовослужбовцям про історію створення, місію та діяльність МКЧХ щодо захисту цивільного населення. Ігор Лимаренко наголосив на таких найважливіших принципах міжнародного гуманітарного права, як принцип відмінності, заборони нападів не вибіркового характеру, пропорційність та обережність. Він також підкреслив, що найголовнішим критерієм оцінки правильного рішення під час ведення бойових дій є збереження життя цивільних осіб та об’єктів життєзабезпечення населення.

 

Загалом семінар складався не тільки з теоретичної, а й з практичної частини, де військовослужбовці мали нагоду використати рекомендації щодо застосування міжнародного гуманітарного права під час моделювання військової операції, як у наступі, так і в обороні. Учасники семінару були залучені до процесу вибору цілей (види цілей, вибір цілей, вибір зброї, оцінка нанесеного ураження). Спеціально підготовлені МКЧХ інтерактивні відео також сприяли приближенню тренування до реальності.

 

Наостанок делегати МКЧХ зробили акцент на тому, що виконання норм МГП під час ведення бойових дій свідчить про високу кваліфікованість армії держави та її авторитет на міжнародному рівні. Як вказує голова Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Алан Ешліман: «Міжнародне гуманітарне право - це не лише теорія. Зокрема, в умовах проведення збройного конфлікту на сході Укераїни, ці знання мають практичне застосування. Юристи допомагають командирам прийняти правильне рішення в рамках законодавства».

 

Довідково:

 

Поширення знань з міжнародного гуманітарного права покладено на Україну відповідно до положень ст. 47 Женевської конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях, ст. 48 Конвенції про поліпшення долі поранених, хворих та осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі, ст. 127 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 р., ст. 144 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, ст. 83 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів 1949 р., ст. 19 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру 1949 р.

 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста здійснює діяльність з поширення знань з міжнародного гуманітарного права відповідно до п. ж ч. 1 ст. 5 Статуту Міжнародного Комітету Червоного Хреста шляхом роз’яснення положень міжнародного гуманітарного права, що застосовується в період збройних конфліктів, поширення знань, а також їхній розвиток.

 

Відповідно до положення преамбули Договору між Урядом України і Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) про відкриття Місії МКЧХ в Україні від 14.07.2004 р. сторони зобов’язалися робити внесок у поширення знань про міжнародне гуманітарне право.

 

Консультативна служба МКЧХ з міжнародного гуманітарного права охарактеризувала вимогу розповсюджувати знання з міжнародного гуманітарного права через відповідне навчання для п’ятьох груп: 1) Збройні Сили; 2) поліцейські та правоохоронні органи; 3) студенти вищих навчальних закладів; 4) державні посадові особи; 5) громадянське суспільство.

За матеріалами інформаційно-правового порталу «Українське право».

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://narodnarada.info/news/mijnarodniy-komitet-chervonogo-hresta-proviv-news-66657.html

 

Переглядів: 488 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024