Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 4 » Вам ще спекотно? Італію «Люцифер» випробовує на +50
08:57
Вам ще спекотно? Італію «Люцифер» випробовує на +50

 

НЕВРОЖАЙ ЗАГРОЖУЄ ІТАЛІЇ

 

       На черзі неврожай майже на все – виноград, оливки,

       пшеницю. У Римі відключають воду. Такого не було

        десятки років…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поки українці скаржаться на +34С, італійці лише мріють про таку «прохолоду». Ось уже кілька днів Італія потерпає від спеки та сильної посухи, і зараз температура повітря сягає 50 градусів. Синоптики прогнозують, що прохолоди італійцям не бачити як мінімум до кінця тижня, а тим часом у 27 містах країни включно зі столицею встановлений найвищий «червоний рівень» небезпеки. Найгарячіше зараз на острові Сардинія, де стовпчик термометра досяг тих самих +50 градусів, та в Неаполі, де синоптики зафіксували всього на один градус нижче, +49.

 

Таку спеку Італії разом із масами розжареного повітря приніс африканський антициклон із Сахари. Це аномальна погода для країни, відтак італійські синоптики влучно охрестили цей антициклон «Люцифером». Аби зекономити воду, у Ватикані вперше вимкнули фонтани на площі Святого Петра. За таких погодних умов влада Рима взагалі замислилася про те, щоб обмежити подачу води в місті вісьмома годинами на день.

 

І поки «Люцифер» продовжує лютувати, місцеві фермери вже підраховують свої збитки, а це – не багато, не мало – мільярд євро! Окрім високих температур, фермери та аграрії страждають ще й через те, що не мають чим поливати насадження та напувати худобу, бо у річках різко впав рівень води. Відтак урожай на знамениті італійські виногради, томати й оливки опинився під загрозою. Так, аграрії вже попередили про неврожай на томати, а також страждають і оливкові дерева – виробництво оливок цього року може упасти на 60%. Ці рослини хоча і вважаються теплолюбивими, але внаслідок надвисоких температур і сухих вітрів їхні молоді плоди опадають, або зморщуються.

 

 

 

 

А як же знамениті італійські вина? Укрінформ звернувся до заввідділом виноградарства «Інституту виноградарства і виноробства ім.В. Є. Таїрова» Андрія Штирбу, аби дізнатися, чи +50 градусів для виноградів це вже вирок?

 

«При +50 страждатимуть не лише виногради, а й усі інші рослини, окрім кактусів. Хоча через те, що у винограду тривалий вегетаційний період, він витримує високі температури, але при цьому припиняється фотосинтез, ріст. Без фотосинтезу цукор не накопичується в достатній кількості, погано визріває лоза, а іноді буває, що починає всихати листя. Тобто спека впливає на фізіологію цієї рослини, але дуже рідко буває, що виноград гине через це.

 

У нас же, на щастя, +50 немає, і тут, в Одеській області, маємо типову температуру для цього часу, тому українські виногради добре почуваються», - розповів Андрій Штирбу.

В Італії, як, до речі, і в сусідній Іспанії, також непокояться і через неврожай зернових культур, відтак країни розраховують, що зможуть закупити пшеницю у Франції, Великобританії та Україні. Тим часом вчені попереджують, що порушення Паризької угоди про клімат, яка передбачає скорочення шкідливих викидів у атмосферу з 2020 року, прирече людство на таку спеку.

 

Юлія Горбань, Київ

 

Фото - з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/2278723-vam-se-spekotno-italiu-lucifer-viprobovue-na-50.html

 

Переглядів: 525 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 14:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024