Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 4 » Погода запрацювала по-новому.
21:47
Погода запрацювала по-новому.

 

НОРОВИСТА ПОГОДА

 

 

"Настав новий кліматичний цикл", -- НАСА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За даними фахівців НАСА, змінились умови циркуляції повітряних мас над Атлантикою, яку називають "кухнею погоди". Там поменшало вітрів, тому, за законом компенсації, на території багатьох країн вітри стали потужнішими, почастішали дощі.

 

Ось чому цього року в Європі таке нестандартне літо. Буревії, грози, зливи і навіть сніг. Цими вихідними він товстим шаром лежав на вулицях у Санкт-Петербурзі. І це -- у липні!

 

-- Що саме спровокувало такі кліматичні зміни?

 

-- За останні 30 років температура південної частини Світового океану підвищилась на півградуса. Здавалося би, дрібничка. Але в кліматології навіть десята частина градуса відіграє вагоме значення, -- стверджує кліматолог Василь Троцюк, директор Науково-аналітичного центру. -- Взяти бодай той факт, що за останні 100 років середньорічна світова температура повітря піднялась на 0,75 градуса, що має величезний ефект. А оскільки Антлантика є справжньою кухнею погоди для більшої частини світу, наслідки вже відчутнині. Почнімо з того, що саме там формуються найбільші за потужністю циклони. Саме там тепер відбувається пік світового перегрівання -- максимального нагрівання поверхні океану. Разом із тим змінились умови у тропіках, де раніше було найбільше опадів та ураганів. Тепер пішло зміщення -- інтенсивність дощів там менша, відтак вологість знижується, а рівень випаровування, навпаки, підвищується. Виникає запитання, куди дівається це потужне випаровування?

 

-- І куди ж?

 

-- От вам і схема зміни циркуляції повітряних мас, відбувається глобальний перерозподіл. Випаровування з конденсатом піднялися вгору, а потужні вітри розносять їх у північному напрямку -- у США, Канаду, Європу, Японію (яку, до слова, заливає другий місяць). У результаті таких змін потужнішими стають циклони, за принципом ланцюгової реакції збільшується сила антициклонів, ці процеси пов'язані. От вам і причина раптових різких перепадів температур. Адже антициклон, що тисне з Середньої Азії, сприяє підвищенню температур повітря до позначок 33 — 35 градусів (раніше на території України 30-градусну спеку вважали аномалією), а величезні за діапазоном циклони крайньою частиною почали сягати Північного кола. Повертаючись, вони не встигають нагрітися. Тому в липні випав не дощ, а сніг. Загалом ці повітряні маси знижують температуру повітря й заливають дощами. На цьому тлі зростає й сила вітрів.

 

А згадаймо так званий циклон століття, який пройшов територією України 29 -- 30 червня! Тоді був справжній тропічний шторм. У результаті тисячі дерев повалило, близько 300 дахів позривало з будинків. А минулого тижня заявила про себе нова група циклонів, перший із яких залив Німеччину, після того -- західні області України (найбільше дісталось Волині).

 

Зважаючи на тенденцію, наприкінці літа -- на початку осені в Карпатах може випасти сніг. Більше того, нові особливості циркуляції повітряних мас над Україною в тому, що ми стали таким собі форпостом їх перерозподілу.

 

-- До чого все це може призвести?

 

-- Знаєте, які висновки на днях оприлюднили представники Об'єднаного дослідницького центру Єврокомісії? До кінця століття рівень води в Європі підвищиться щонайменше на 51 сантиметр. У результаті катастрофічні повені повторюватимуться все частіше. Названо країни (окрім острівних), які постраждають найбільше: йдеться про Нідерланди, Британію, Францію, Німеччину, Данію, Норвегію, Ірландію, Латвію, Литву, Естонію, Польщу. Тож попереду -- нелегкі часи.

 

Лариса ПЕЦУХ, Експрес

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2017/08/04/255735-pogoda-zapracyuvala-po-novomu-nastav-novyy-klimatychnyy-cykl-nasa

 

Переглядів: 461 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 12:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024