Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 7 » Під егідою МКЧХ в Одесі пройшов семінар для військовослужбовців ЗСУ з міжнародного гуманітарного права
19:07
Під егідою МКЧХ в Одесі пройшов семінар для військовослужбовців ЗСУ з міжнародного гуманітарного права

 

НА ВАРТІ ГУМАННОСТІ

 

 

 

Під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста,

за участю Національного університету «Одеська юридична

академія» і Центру Імітаційного Моделювання Національного

Університету оборони України, в Одесі пройшов семінар для

військовослужбовців з міжнародного гуманітарного права

 

 

 

 

 

 

Бойові дії на сході України актуалізували для нашої країни питання дотримання та поширення міжнародного гуманітарного права.

 

Поширення знань з міжнародного гуманітарного права покладено на Україну відповідно до положень: ст. 47 Женевської конвенції про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях 1949 р .; ст. 48 Конвенції про поліпшення долі поранених, хворих та осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі 1949 р .; ст. 127 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 р .; ст. 144 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 р .; ст. 83 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів 1977 р .; ст. 19 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв збройних конфліктів не міжнародного характеру 1977 р

 

Збройні конфлікти, що виникають по всьому світу, як правило, супроводжуються гуманітарними місіями Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

 

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) - це об'єктивна, нейтральна і незалежна організація, цілі і завдання якої мають виключно гуманітарний характер і полягають в тому, щоб захищати життя і гідність людей, які постраждали в результаті збройних конфліктів та інших ситуаціях насильства.

 

Ось уже понад 150 років поспіль МКЧХ намагається полегшувати страждання людей, пов'язані з війнами і насильством, всюди, де б ці люди не знаходилися. Діяльність МКЧХ, спочатку обмежувалася наданням допомоги хворим і пораненим в бою військовослужбовцям, проте вона дуже швидко поширилася і на інші категорії постраждалих від воєн і їх наслідків: військовополонених, цивільне населення, переміщених осіб, біженців.

 

«Міжнародний Комітет Червоного Хреста - неурядова, неприбуткова, нейтральна організація, на яку покладена свята і благородна місія - хранителя міжнародного гуманітарного права», - зазначив професор кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету «Одеська юридична академія» Тимур Короткий.

 

 

 

 

 

 

В Україні МКЧХ допомагає особам, які постраждали в результаті конфлікту на сході країни, і підтримує роботу Товариства Червоного Хреста України. Сьогодні в Україні діє шість офісів організації: в Києві, Донецьку, Луганську, Слов'янську, Сєвєродонецьку та Одесі.

 

З часу свого заснування МКЧХ послідовно домагається обмеження методів і засобів ведення бойових дій. Організація справила величезний вплив на становлення і розвиток сучасного міжнародного гуманітарного права, вона також виступає його гарантом і вживає всіх заходів для того, щоб поширювати знання про основні норми даної галузі міжнародного права і сприяти їх дотриманню. Керуючись п. Ж ч. 1 ст. 5 Статуту, МКЧХ розробив відповідні програми, спрямовані на проведення освітніх заходів для поширення знань про міжнародне гуманітарне право серед різних верств населення.

 

Згідно з положенням преамбули Договору між Урядом України та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) про відкриття Місії МКЧХ в Україні від 14.07.2004 р боку зобов'язалися вносити вклад у поширення знань про міжнародне гуманітарне право.

 

Консультативна служба МКЧХ з міжнародного гуманітарного права охарактеризувала вимогу поширювати знання з міжнародного гуманітарного права через відповідне навчання для п'яти груп: 1) збройні сили; 2) поліцейські і правоохоронні органи; 3) студенти вищих навчальних закладів; 4) державні посадові особи; 5) громадянське суспільство.

 

Під керівництвом Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) 18-19 липня 2017 року в Одесі пройшов черговий семінар, присвячений консультації військовослужбовців з питань дотримання норм міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій.

 

 

 

 

 

 

З боку МКЧХ в семінарі взяли участь Майкл Пімб - делегат МКЧХ по роботі зі збройними силами та органами безпеки, Максим Забалуев - голова Офісу МКЧХ в Одесі, Лимаренко Ігор Іванович - радник МКЧХ по роботі зі Збройними Силами України та органами безпеки України. Про міжнародне гуманітарне право при веденні бойових дій на морі розповів запрошений експерт Короткий Тимур Робертович - професор кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету «Одеська юридична академія».

 

Крім того, в семінарі взяли участь представники Центру Імітаційного Моделювання Національного Університету оборони України.

 

 

Делегати від МКЧХ розповіли військовослужбовцям про історію створення, місії та діяльності МКЧХ щодо захисту цивільного населення. Ігор Лимаренко роз'яснив зміст і особливості застосування основоположних принципів міжнародного гуманітарного права - принципів відмінності, пропорційності, прийняття запобіжних заходів, заборони заподіяння зайвих ушкоджень або страждань.

 

Він також підкреслив, що головним критерієм оцінки правильного рішення при веденні бойових дій є збереження життя цивільних осіб та об'єктів життєзабезпечення населення. Особлива увага приділялася необхідності виконання вимог міжнародного гуманітарного права при прийнятті рішень при веденні бойових дій.

 

Розглядаючи особливості права морської війни, Тимур Короткий зупинився на загальних положеннях міжнародного гуманітарного права, що застосовуються до збройних конфліктів на морі, і тих особливостях, які відрізняють цей інститут. До них доповідач відніс статус судів нейтральних держав, призове право, блокаду.

 

Семінар складався не тільки з теоретичної, але і з практичної частини, де військовослужбовці мали можливість використовувати рекомендації щодо застосування міжнародного гуманітарного права при моделюванні військових операцій, як в наступі, так і в обороні.

 

Учасники семінару були залучені в процес вибору цілей (види цілей, вибір цілей, вибір зброї, оцінка нанесеної поразки). Спеціально підготовлені МКЧХ інтерактивні відео також сприяли наближенню тренування до реальності.

 

У висновку делегати МКЧХ зробили акцент на тому, що дотримання норм міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій свідчить про високу кваліфікацію армії держави і його авторитеті на міжнародному рівні. Як вказує голова делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Алан Ешліман: «Міжнародне гуманітарне право - це не тільки теорія. Зокрема, в умовах проведення збройного конфлікту на сході України, ці знання мають практичне застосування. Юристи допомагають командирам прийняти правильне рішення в рамках законодавства.

 

 

Фото – www.slovo.odessa.ua

За джерелом:

http://www.slovo.odessa.ua/main/21122-na-strazhe-gumannosti.html#ixzz4p5YBjWEj

 

Переглядів: 706 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 01:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024