Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 10 » Як допомогти собі, коли раптом почав задихатись, а поруч - нікого
15:14
Як допомогти собі, коли раптом почав задихатись, а поруч - нікого

 

ДОПОМОЖИ СОБІ САМ

 

 

 

Методика допомоги самому собі у критичній ситуації,

коли поруч – ані душі, розроблена на основі практичного

досвіду Річарда Бредлі, лікаря швидкої допомоги, професора

в Медичній школі МакГовверн в Університеті охорони здоров’я

США та члена Американської наукової консультативної ради

Американського Червоного Хреста

 

 

 

 

 

 

 

Стань власним рятівником

 

Після напруженого дня в офісі, вечір на самоті з улюбленим серіалом, кількома пляшками пива та їжею на замовлення – саме те, що треба.

Але раптом останній шмат піци застряє у горлі. Коли нікого немає поруч, а дихальні шляхи заблоковані, що робити?

Дуже важко не панікувати, бо коли починаєш задихатись тебе накриває адреналіном та страхом, вважає Річард Бредлі, лікар швидкої допомоги, професор в Медичній школі МакГовверн в Університеті охорони здоров’я США та член Американської наукової консультативної ради Американського Червоного Хреста.

Кисень, що зберігається в легенях, може тримати вас у живих протягом кількох хвилин, якщо ваше дихання заблоковане. Але якщо дихання не відновиться, наприклад, якщо не вдасться витягти шмат їжі протягом 4-6 хвилин можлива втрата свідомості та мозок може серйозно постраждати. Незворотна смерть мозку виникне приблизно через 10 хвилин.

Спробуйте заспокоїтись та діяти швидко – ваше життя залежить від цього. Виконайте прості кроки, щоб врятувати себе, якщо почали задихатись, а нікого немає поруч.

 

 

 

 

 

Кашляйте

 

Якщо ви можете кашляти або зробити будь-який інший звук, це гарна новина: ваші дихальні шляхи не повністю заблоковані, так що у вас є шанс прокашлятись. Спробуйте кашляти якомога сильніше, наче намагаєтеся виплюнути слиз, коли хворієте.

Не пийте воду, щоб проштовхнути їжу вниз, бо, на думку доктора Бредлі, це може погіршити ситуацію.

 

Штовхайте

 

Так, це та сама дія, яку роблять, щоб допомогти комусь, хто задихається. Але ви будете робити це самостійно. Стисніть одну руку в кулак та покладіть великий палець між точкою на животі та грудною кліткою, каже доктор Бредлі.

Потім покладіть іншу руку зверху. Натисніть швидко та сильно, як тільки можете в точку на животі. Це спричинить тиск на нижню частину діафрагми, яка стискає легені. Таким чином це змусить повітря, що лишилось у легенях, піти через трахею і врешті виштовхнути шмат їжі.

Це основні поради. Але якщо ви невпевнені, що розумієте про що ми повідомляємо, то рекомендуємо записатись на тренінг Червоного Хреста, щоб набути навички надання першої допомоги.

Тренінг буде особливо корисним для тих, хто хоче навчитися допомагати іншим. Навчальні програми Товариства Червоного Хреста України сертифіковані в референт-центрі з першої допомоги Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. (Детальніше – http://redcross.org.ua/fat/).

 

Скористайтесь стільцем

 

Якщо попередні поради не спрацювали, то швидко перехиліться через спинку міцного стільця і натисніть нею на живіт. Це забезпечить сильне стискання, виштовхне повітря і разом з ним їжу, що застрягла, говорить доктор Бредлі.

 

Дзвоніть 103

 

Якщо п’ять чи шість швидких поштовхів не допомогли, зателефонуйте 103 негайно. На цьому етапі ви, напевно, вже втратили чимало повітря, і навіть якщо не можете говорити і відчуваєте, що втрачаєте свідомість, дзвінок до швидкої все одно може допомогти.

 

Відвідайте лікаря

 

Якщо вам вдалось витягти шмат їжі – вітаємо, ви живі! Та, все одно, доцільно сходити до лікаря, радить доктор Бредлі. Різкі та сильні удари, необхідні для виштовхування їжі, можуть завдати шкоди животу та внутрішнім органам, тому ви можете спричинити пошкодження селезінки чи набути якісь інші проблеми.

Також є вірогідність, що частина їжі могла все-таки потрапити у ваші легені, що згодом може спричинити запалення.

 

Підготуйтесь заздалегідь

 

Звичайно, краще взагалі ніколи не давитись їжею. Для цього можна відкушувати менші шматки та більш ретельно жувати. Доктор Бредлі також радить обмежити споживання алкоголю під час їжі.

“Часто, коли люди давляться, то вони на підпитку”, говорить він. Це тому, що алкоголь змінює ваше сприйняття того, наскільки їжа адекватно пережовується. Саме тому ви, як правило, ковтаєте її надто рано. Крім того, випивка впливає на м’язи у горлі, говорить доктор Бредлі.

Пам’ятайте також, що не лише великі шматочки м’яса можуть стати проблемою. “Ви можете вдавитись будь-чим”, – зазначає він. “Найкраще – їсти усвідомлено, і знати, що ви будете робити в надзвичайній ситуації якщо доведеться несамохіть у неї потрапити”.

Джерело оригіналу: http://www.menshealth.com/health/how-to-save-yourself-from-choking

 

Автор: Nataliia Krynytska

 

Фото – прес-служби ТЧХУ

За джерелом:

http://redcross.org.ua/2017/08/%d1%8f%d0%ba-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%96-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0%d1%82%d0%b8/

 

 

Переглядів: 461 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 17:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024