Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 12 » Instagram допоможе виявити депресію на ранній стадії
09:46
Instagram допоможе виявити депресію на ранній стадії

 

ВРАЖАЮЧА ЗАКОНОМІРНІСТЬ

 

 

 

       Дослідники з Гарвардського університету та Університету

       Вермонта представили алгоритм, здатний виявити

       депресію на ранній стадії з 70% ефективністю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Психологи виявили закономірність між фотографіями, опублікованими людьми у фотоблогах в Instagram і клінічною депресією на ранній стадії. В результаті дослідження вони з'ясували, що люди, які хворіють депресією, вважають за кращі чорно - білі фільтри і часто роблять селфі.

 

Про це повідомляє Naked Science.

 

Раніше основним інструментом виявлення клінічного розладу були опитувальники - наприклад, шкала Занга. Однак далеко не всі люди вчасно помічають депресію на ранній стадії і встигають звернутися до лікаря-фахівця, коли лікувати це захворювання порівняно простіше, ніж на запущеній стадії.

 

Більш того, багато потенційних пацієнтів, навпаки, намагаються приховати прояви захворювання. Дослідження 2011 року показало: понад 40% пацієнтів назвали одну або кілька причин не повідомляти про депресивні симптоми лікаря загальної практики.

 

Серед цих причин - страх перед призначенням антидепресантів і побічними ефектами препаратів, відвідуванням психіатра і недовірою оточення.

 

За словами вчених, лікарі загальної практики безпомилково діагностують розлад лише в 42% випадків.

 

 

 

 

 

 

Вчені проаналізували 43950 фотографій з 166 профілів в соціальній мережі Instagram. У 71 учасника дослідження коли-небудь діагностували депресію. Щоб визначити інтенсивність проявів розладу, вчені використовували опитувальник CES-D (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale). В ході цього тесту пацієнта просять оцінити, наскільки він згоден з твердженнями типу "Я часто почуваюся пригніченим" або "Я хотів нашкодити собі".

 

Дослідники порівняли загальну кількість фото кожного користувача з кількістю його фото в день і кількістю лайків і коментарів на кожен знімок. За допомогою системи розпізнавання облич вчені оцінили, наскільки часто на фотографіях з'являються люди.

 

Також дослідники проаналізували колірну модель фотографій і найбільш часто використовувані фільтри. У вивченої колірної моделі HSV координатами кольору служать тон (hue), насиченість (saturation) і значення кольору (value).

 

 

 

 

 

 

В результаті аналізу з'ясувалося, що люди, схильні до депресії, використовували сині і сірі відтінки частіше, ніж контрольна група. Загальний колорит їх фото виявився більш темним.

 

 

 

 

 

 

Найпопулярнішим в цій групі фільтром для обробки зображень став Inkwell, який робить зображення чорно-білим. Люди без симптомів депресії найчастіше вибирали "теплий" фільтр Valencia.

 

 

 

 

 

Також на фотографіях тих, хто хворів на депресію, частіше з'являлися обличчя, але кількість людей на кожному фото була в середньому меншою. Вчені висловили кілька можливих причин такого співвідношення. Згідно з однією з них, при депресії кількість соціальних контактів скорочується.

 

Друга версія така: люди з симптомами депресії розміщують в Instagram більше знімків - селфі. Клінічна депресія - один із найпоширеніших у світі розладів психіки. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, депресією хворіють понад 300 мільйонів людей по всьому світу.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2017/08/10/256561-instagram-dopomozhe-vyyavyty-depresiyu-ranniy-stadiyi

 

Переглядів: 401 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024