Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Серпень » 12 » Репортаж з музею “Територія терору” у Львові, де експонуються портрети колишніх в’язнів концтаборів і гетто
18:22
Репортаж з музею “Територія терору” у Львові, де експонуються портрети колишніх в’язнів концтаборів і гетто

 

УВІЧНЕННЯ МУЧЕНИКІВ

 

 

      

       У ці дні у Львові на території колишнього Львівського гетто,

       де тепер відкрито Меморіальний музей тоталітарних

       режимів "Територія терору", працює виставка

      "Проти забуття" німецького фотографа та режисера

      Луїджі Тоскано

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ця унікальна виставка – колекція історій людської долі. Її автор – фотограф Луїджі Тоскано зустрічався з постраждалими від націонал-соціалізму та колишніми в’язнями концтаборів у Німеччині, Україні, Росії, Ізраїлі та США. Так він створив 235 портретів людей із трагічною історією життя, – розповідає Анна Шиманська, завідувач музею “Територія терору”. – У нас експонується 50 із них”.

 

 

 

 

 

 

 

З самого початку проекту планувалося показати виставку в різних містах та країнах світу. Поки проект складається з однойменної ілюстрованої книги та мобільного flOflaTKy„Lest we forget".

 

Саме книга "Проти забуття" була представлена у 2016 році на виставці та номінована на Німецьку премію як найкращий фотоальбом. Мобільний додаток „Lest we forget" дійшов до фіналу премії Генрі Наннен 2016 у категорії фоторепортаж.

 

 

 

 

 

 

Наразі Луїджі, котрий побував зі своєю командою на відкритті виставки 13 липня, працює над створенням документального фільму ,,Проти забуття", який буде складатися з фрагментів інтерв'ю, які він знімав протягом всієї подорожі. Цей фільм є символом культури щирих та емоційних спогадів.

 

Вперше побачити фотовиставку "Проти забуття" можна було у вересні 2015 року у вікнах старої пожежної станції у центрі міста Мангейму, рідному місті фотографа. Фотоінсталяція представляла собою величезні фотографії, які були вставлені в рами вікон будівлі.

 

В Україні фотоінсталяцію можна було побачити у вересні 2016 року під час вшанування роковин трагедії у Бабиному Яру у Києві. Каральна акція у Бабиному Яру вважається одним з найбільших масових розстрілів за історію Другої світової війни. Лише за два дні, 29 та З0 вересня 1941 року, зондеркоманда СС розстріляла там більше 33 тисяч євреїв, серед них - дуже багато дітей.

 

 

 

 

 

 

"Хто забуває минуле, приречений його повторювати ", тож щоб люди не забували страшних подій Другої світової війни, щоб не були байдужими, такі фотографії не повинні ховатися в стінах музеїв, чи виставкових залах, але виставлятися на головних площах та на центральних будівлях міст просто неба, переконаний фотограф Луїджі Тоскано. Тоді люди сучасних міст, що постійно поспішають у власних справах зупиняться на хвильку і зустрінуться обличчям до обличчя, зазирнуть у глибокі очі колишніх в'язнів концтаборів та остарбайтерів,тих,для кого ті страшні події ніколи не стануть лише історією.

 

 

 

 

 

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту щорічно проходять пам’ятні заходи, організовані Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» та Музеєм "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні». Завдяки співпраці з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» виставку "Проти забуття" можна було побачити у м. Дніпро (Україна) з 26 січня до 6 лютого 2017 року.

 

 

 

 

 

 

У 2017-2018 рр. виставку можна буде побачити не лише у Львові, але й в Чернівцях та інших містах України, а також у Нью- Йорку (США) та Берліні (Німеччина).

 

 

 

 

 

 

«В Україні фотограф працював у Києві та Київській області і зробив понад 60 фотопортретів. Це дуже почесно. Але і у Львові він міг би зустрітися також з колишніми в'язнями фашистських гетто і концтаборів, якими опікується нині Баденський Червоний Хрест з Німеччини і Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України», - підкреслила Ніна Добренька, директор МСЦ Львівської ОО ТЧХУ.

 

 

 

 

 

 

Щирі відгуки львів'ян і гостей міста, можливо, спонукають фотографа продовжити свою роботу, і ми побачимо у його галереї пам'яті також і наших земляків. Фотоінсталяцію у Львові буде відкрито для відвідувачів до 9 вересня.

 

 

 

Фото – автора та ІА Вголос

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

Переглядів: 420 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024