Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 21 » Поради медиків метеозалежним людям: як пристосуватися до осінньої негоди
09:44
Поради медиків метеозалежним людям: як пристосуватися до осінньої негоди

 

АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК – НАШ ІНДИКАТОР

 

 

 

 

 

За будь-якої зміни погоди багато людей

схильні скаржитися на погане самопочуття

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато людей схильні списувати своє нездужання на зміну температури, раптовий дощ або сніг в середині травня - такі люди вважаються метеочутливими (метеозалежними, метеопатами).

 

Метеочутливість - це залежність стану організму від будь-яких змін природних умов (зниження тиску, підвищення температури, зміна вологості). Вона пов'язана з тим, що у даної людини ослаблені адаптаційні механізми організму або є хронічні захворювання нервової, серцево-судинної системи (які, в цілому, і відповідають за адаптаційні реакції організму).

 

 

Погода і артеріальний тиск: як виникає метеозалежність?

 

Природно те, що людина не живе у вакуумі і на неї діють сили навколишнього середовища, які щодня перевіряють організм на міцність і виживання.


Існує класифікація типів впливів навколишнього середовища на організм людини:

 

 

Індиферентний тип - щоденні зміни, які особливо не помітні і не відчутні для людини.


Тонізуючий - позитивний вплив навколишнього середовища на організм, завдяки якому полегшуються деякі симптоми захворювань (знижується артеріальний тиск, зменшується кількість астматичних нападів).

 

Спастичний - він найбільш сильно впливає на серцево-судинну систему. Через різке зниження температури, підвищується атмосферний тиск і збільшується кількість кисню в повітрі. Організм людини реагує різким спазмом судин, які призводять до підвищення артеріального тиску.

 

Гіпотензивний - при цьому типі в повітрі зменшується кількість кисню,а внаслідок цього, зменшується тонус судин. Це сприятливо впливає на гіпертоніків, тому що через зниження тонусу судин у них знижується тиск, однак, негативно впливає на людей з низьким тиском.

 

Гіпоксичний - він характерний підвищенням температури навколишнього середовища і зниженням кількості кисню в повітрі. Такий тип вкрай негативно впливає на людей, у яких є проблеми з дихальною системою.


Зазвичай, саме різкі зміни погодних або кліматичних факторів різко впливають на організм, викликаючи неприємні симптоми у вигляді погіршення самопочуття. Виникають болі в області суглобів, відзначається порушення роботи серцево-судинної системи (підвищення або зниження артеріального тиску, задишка).

 

Також характерно підвищення частоти нападів астми і зростання психічних захворювань або просто психічного самопочуття (зниження активності, дратівливість, поганий настрій).

 

 

Погода і артеріальний тиск:симптоми метеозалежності.

 

Деякі люди більше страждають від проявів метеозалежності, ніж інші.
Як правило, це люди, які рідко бувають на свіжому повітрі - в першу чергу ті, у кого робота і хобі пов'язані з сидячим способом життя.


Ще один фактор ризику - гіподинамія, відсутність достатнього фізичного навантаження. Ускладнюють ситуацію наявність зайвої ваги, ендокринних порушень. Вагітність і підлітковий період також вважаються факторами ризику розвитку метеочутливості.


Озноб або холод в кінцівках, біль у горлі (без ознак запалень), водянисті виділення з носа, слабкість і сонливість. Запаморочення, головокружіння, мушки перед очима, проблеми з концентрацією уваги.
 

Головний біль різної локалізації. Болі в області серця, біль в лівій руці (можлива іррадіація болю в руку), болять суглоби і в минулому переламані кістки.


Безумовно, прояви метеочутливості залежать від стану організму та індивідуальної схильності людини до різних захворювань.

 

 

Чому люди з гіпертензією відчувають себе гірше при змінах погоди?

 

Літня спека або холодна температура взимку не може не відбиватися на артеріальному тиску. Це відбувається через вплив температур на стінки артерій. Дані механізми необхідно знати всім, у кого є проблеми з серцево-судинною системою, щоб попередити можливі наслідки: через підвищення тиску - інфаркт міокарда, інсульт, різні кровотечі, через зниження тиску - колапс судин.

 

 

Реакція симпатичної нервової системи.

 

Холодна погода може порушувати симпатичну нервову систему, яка контролює відповідь організму на будь-який стрес. Низькі температури викликають реакцію за принципом «біжи або рятуйся» - збільшуючи викид в організм гормону адреналіну.

 

Саме адреналін звужує зіниці, збільшує тахікардію, звужує судини, підсилює продукцію потових залоз.

 

 

Зневоднення (дегідратація).

 

Високі температури навколишнього середовища, в цілому, теж можуть викликати підвищення тиску, але частіше все-таки зниження. Це відбувається через неадекватну роботу водного балансу, коли випотівання перевищує кількість випитої рідини. Зниження рідини в організмі в цілому, зменшує обсяг крові, серцевий ритм, а це може привести до колапсу і шоку.
 

 

Звуження стінок судин.

 

У більшості людей в холодну пору року тиск в судинах підвищується, а влітку навпаки падає. Це відбувається через те, що низькі температури звужують судини, примушуючи тим самим працювати серце набагато активніше, щоб швидко переганяти по судинах кров. Тому підвищуються як систолічний, так і діастолічний показники тиску.

 

Холодна погода особливо сильно впливає на людей похилого віку. Лікарі рекомендують тим категоріям людей, які мають проблеми із здоров'ям, а також тим, хто відзначається артеріальною гіпертензією - особливо уважно вимірювати і контролювати свій тиск. При різкій його зміні - негайно звернутися до лікаря.


 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.facebook.com/groups/603110683199408/permalink/815542095289598/

 

Переглядів: 413 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 18:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024