Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 22 » Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день без авто
11:10
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день без авто

 

СВЯТО ДЛЯ ПІШОХОДІВ

 

 

      

       У п'ятницю, 22 вересня, у багатьох містах світу

       проводиться Міжнародний день без автомобіля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета Дня – показати, які альтернативи є в автомобіля і як чудово виглядатимуть наші міста без засилля машин, адже місто – це, передусім, середовище існування людей. Надмірна автомобілізація міст, яка спостерігається останнім часом, загрожує як довкіллю, про що весь час нагадують екологи, так і людському життю – починаючи зі стресів, закінчуючи травматизмом, а то й взагалі, втратою життя в результаті автомобільних аварій.

 

Мета цього руху – не витягти людей із їхніх авто на один день, а створити максимально комфортні умови, аби кожен автомобіліст якомога рідше сідав у власну автівку.

 

Містяни, міська влада й національні уряди мають докласти максимум зусиль для того, аби міста створювались і розвивались виключно для людей, а не для машин: вулиці мають бути безпечними й комфортними для пішоходів, велосипедистів і всіх, хто не використовує авто. Замість безкінечних паркінгів і заправок – сквери і парки, замість мільйонів автомобілів, які утворюють багатокілометрові пробки – швидкісний громадський транспорт і велосипеди, замість смогу – чисте повітря, замість стресу і нервів – прогулянка парком, чи посиденьки на відкритій терасі у кав’ярні у центрі міста.

 

Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від машин. У 1997 році першу загальнонаціональну «безавтомобільну» акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. Тоді в заходах брали участь декілька десятків міст. До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді.

 

 

 

 

 

 

З 2002 року під егідою Єврокомісії щороку з 16 по 22 вересня під гаслом «Обирай. Змінюй. Поєднуй» відбувається Європейський тиждень мобільності. Кульмінацією цього тижня є «День без автомобіля». Разом з тим, у багатьох мегаполісах світу проводяться своєрідні велодемонстрації. Перша така велодемонстрація була організована у 1992 році велосипедистами Сан-Франциско (США). Тоді у ній взяли участь лише 48 чоловік. Утім, з кожним роком кількість учасників і місць проведення пробігів швидко зростала.

 

 

 

 

 

 

За приблизними оцінками, в акції «День без автомобіля» щороку беруть участь понад 100 мільйонів людей у близько 2 тис. міст світу. Серед цих міст і Київ, в якому така акція буде проходити вже сьомий раз.

 

Організатори українського Дня без авто закликають утриматися від використання автомобіля хоча би на один день.

 

Довідково:

 

Львів ще не є серед тих міст, де відзначають це свято. Але міська влада докладає значних зусиль, щоб пішоходи почувалися тут комфортно. Так, наприклад, розташована поблизу проспекту Свободи в центрі Львова вулиця Михальчука стане пішохідною. Відповідне рішення у вівторок, 19 вересня, ухвалила міська комісія з безпеки дорожнього руху.

 

 

 

 

 

 

Згідно з рішенням комісії, на в’їзді на вул. Михальчука з вул. Наливайка встановлять знак «Пішохідна зона». Вул. Михальчука входить до переліку вулиць, які, згідно з концепцією розширення пішохідних зон у центрі Львова, мають стати пішохідними.

 

Керівництво Львівської ОО ТЧХУ запевнило нас, що всі три автомобілі Червоного Хреста у Міжнародний день без авто - не будуть покидати своїх стоянок.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2310316-sogodni-u-sviti-vidznacaut-miznarodnij-den-bez-avto.html

 

Переглядів: 560 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024