Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 23 » Сьогодні минає 145 років з дня народження Соломії Крушельницької
16:36
Сьогодні минає 145 років з дня народження Соломії Крушельницької

 

УКРАЇНСЬКИЙ СОЛОВЕЙКО

 

 

 

Сьогодні, 23 вересня, виповнилося 145 років

з дня народження Соломії Крушельницької

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цього дня 1872 року народилася всесвітньо відома українська співачка, володарка лірико-драматичного сопрано Соломія Крушельницька. Примадонна європейської оперної сцени Соломія Амвросіївна Крушельницька (1872-1952) з’явилася на світ в селі Білявинці що на Тернопільщині в сім’ї місцевого священика.

 

З дитинства виявляла хист до співу. Навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики» та в Тернопільській класичній гімназії. 19-річною вступила до Львівської консерваторії.

 

Перший оперний дебют молодої співачки відбувся 15 квітня 1893 року – Крушельницька співала партію Леонори в опері італійського композитора Гаетано Доніцетті «Фаворитка» на сцені Львівського міського театру Скарбека.

 

Після закінчення консерваторії її запрошують співати в Польській опері, але вона їде удосконалювати вокальне мистецтво до Італії.

 

Крушельницька - виконавиця понад 60 оперних партій. Вона співала на сценах провідних театрів світу, зокрема в Одесі, Варшаві, Петербурзі, Парижі («Гранд-опера»), Неаполі, Римі, Мілані («Ла Скала»), Каїрі та ін.

За життя співачки було здійснено 31 запис її голосу на грамплатівки. Фонозаписи зроблені у Варшаві, Мілані й Чикаго.

 

Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй» (власне саме Крушельницька врятувала цю оперу від провалу).

 

У 1910 році Крушельницька вийшла заміж за відомого італійського адвоката, мера міста Віареджо Чезаре Річчоні – аристократа, тонкого знавця музики. Подружжя мешкало на віллі, яку назвали «Саломеа».

 

1920 року, у зеніті слави, Крушельницька завершує оперну кар’єру й усе своє подальше життя присвячує виключно камерній музиці та педагогічній діяльності.

 

Після смерті чоловіка, у 1938 році, співачка їде на батьківщину, але розпочинається війна, Західна Україна відходить до СРСР, і співачка не має змоги повернутися в Італію. По суті, вона стає заручницею більшовицького режиму.

 

Доживала віку Соломія Крушельницька разом із сестрою Ганною у Львові, у квартирі колись свого будинку – радянська влада націоналізувала його, залишивши співачці декілька кімнат.

 

Викладала в місцевій консерваторії. Радянське громадянство отримала лише після того, як переписала віллу у м. Віареджо на користь держави. Маєток, де в любові та злагоді прожила Соломія Амвросіївна з чоловіком понад чверть століття, продали, віддавши власниці лише невелику частину вторгованого.

 

В характеристиці на співачку, поданій директором консерваторії до обкому партії в 1948 році, зокрема, писалося: «Колишня знаменитість. У громадському житті консерваторії жодної участі не бере. Як педагог втратила необхідний для викладача рівень. Як вихователь – аполітична. Бажане переведення на пенсію».

 

Але в обкомі вирішили, що списувати в тираж «колишню знаменитість» ще зарано. За три роки до смерті, 77-річна примадонна відспівала у філармонії прощальний концерт.

 

Звання професора Львівської консерваторії їй дали за місяць до смерті. Похована Соломія Крушельницька на Личаківському цвинтарі, неподалік могили Івана Франка, з яким за життя була у приятельских стосунках.

 

Довідково:

 

У Львові іменем Соломії Крушельницької названо оперний театр. ЇЇ ім'я носить Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат, в якій створений первинний осередок Личаківської РО м. Львова ТЧХУ чисельністю 200 членів.

 

 

 

 

Сьогодні у навчальному закладі, з нагоди дня народження Соломії Крушельницької, розпочався Фестиваль української музики, який триватиме до 26 вересня.

 

 

 

 

Модератор фестивалю – Заслужений артист України, заступник директора з методичної роботи і міжнародних перспектив Олег Олегович Созанський (на знімку - другий зліва).

 

 

Фото – із сайту ЛССМШІ та з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2310828-23-veresna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 549 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 00:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024