Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 28 » 28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу
15:15
28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу

 

ЛЕГКОВАЖНІСТЬ – НЕДОПУСТИМА!

 

 

    

 

     Сьогодні - Всесвітній день боротьби проти сказу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби зі сказом відзначається щорічно 28 вересня за ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (США) за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я.
 

У Всесвітній день боротьби проти сказу проводиться активне інформуання населення про небезпеку цієї хвороби, заходи профілактики, необхідність щеплень для тварин.
 

У Львівській області останній випадок захворювання людини на сказ був зареєстрований у 2009 році у мешканця м. Борислава. В області щорічно з приводу укусів тваринами в медзаклади звертається близько 3000 осіб. Надалі реєструються випадки сказу серед диких та домашніх тварин. З початку року на Львівщині зареєстровано 20 випадків сказу серед тварин.

 

Довідково:

 

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, на яке можуть хворіти всі теплокровні тварии та людина. За даними ВООЗ, ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільші соціально-економічні збитки.

 

На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту та, за відсутності вчасного лікування, абсолютною смертністю. Внаслідок сказу щорічно гине понад 55 тисяч людей у світі.

 

Найбільший відсоток хворих тварин спостерігається серед лисиць - 36 %, котів – 26%, собак – 23 %, сільськогосподарських тварин – 11%, інших диких тварин – 4%.

 

Характерним є більша кількість випадків захворювання серед котів, ніж серед собак, перш за все завдяки тому, що в Україні обов’язковою є вакцинація собак проти сказу.
 

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих чи домашніх/безпритульних тварин.

 

Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від менш як 1 тижня до понад одного року.

 

Початковими симптомами сказу є висока температура і в багатьох випадках біль або незвичайні, відчуття: поколювання, пощипування або печіння у місці рани.

 


У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне ураження головного і спинного мозку, що в результаті призводить до смерті.

 

 

Що необхідно для запобігання захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної інфекції

 

1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, пояснювати дітям небезпеку таких контактів;

 

2. В разі укусу або ослинення підозрілою домашньою чи дикою твариною, потрібно промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога щвидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою.

 

3. Якщо Вас вкусила відома тварина, за нею слід встановити ветеринарний нагляд, для чого необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини.

 

4. Важливо своєчасно робити щеплення від сказу домашнім тваринам. Кожен власник тварин повинен розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але і за здоров'я оточуючих!

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6263.html

 

Переглядів: 408 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024