Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 29 » Все, що треба знати про виклик швидкої медичної допомоги
21:49
Все, що треба знати про виклик швидкої медичної допомоги

 

 

ПРОБЛЕМНА ШВИДКА ДОПОМОГА

 

 

 

 

 

      

       Все, що треба знати про виклик

       швидкої медичної допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днями в Сумах провели службове розслідування сумного випадку – неподалiк двох медзакладiв померла 59-рiчна медсестра. Перехожi, якi помiтили, що жiнцi зле, викликали "швидку". Проте бригада медикiв їхала, за словами очевидцiв, близько пiвгодини.

 

На станцiї швидкої допомоги все заперечують. А скiльки часу має їхати "швидка" на виклик? Хто має вiдповiдати, якщо людина померла, не дочекавшись медикiв?

 

Розповiдає Тетяна Тiмошенко, начальник Управлiння екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Мiнохоронздоров'я України, i Зоряна Черненко, доцент Нацiонального унiверситету "Києво-Могилянська академiя", експерт з медичного права.

 

– Скiльки карет екстреної меддопомоги є в Українi?

 

Т. Тiмошенко:

–Їх є 3118. Iз них 20 вiдсоткiв потребують капiтального ремонту або пiдлягають списанню. Стандартом є одна карета екстреної медичної допомоги на 10 тисяч населення. Зважаючи на загальну чисельнiсть населення України, оптимальна кiлькiсть карет – 4200 одиниць.

 

– То як швидко карета меддопомоги має прибути на виклик?

– Постановою Кабмiну вiд 21 листопада 2012 року №1119 передбаченi нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) меддопомоги на мiсце подiї за зверненнями, що квалiфiкують як екстренi. У мiстах – це 10 хвилин, у населених пунктах поза межами мiста – 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера. Нормативи, враховуючи метеорологiчнi умови, сезоннi особливостi, епiдемiологiчнi ситуацiї та стан дорiг, можуть бути перевищенi, але не бiльш нiж на 10 хвилин.

 

– А якi звернення квалiфiкують як екстренi?

 

– Бригада екстреної меддопомоги виїжджає в тому разi, коли людина знепритомнiла, у неї судоми, раптовi розлади дихання, раптовий бiль у дiлянцi серця, блювота кров'ю, гострий бiль у черевнiй порожнинi, зовнiшня кровотеча, ознаки гострих iнфекцiйних хвороб, гострi психiчнi розлади, що загрожують життю i здоров'ю пацiєнта або iнших осiб.

 

А також якщо невiдкладний стан пов'язаний iз рiзними видами травм – пораненням, переломами, вивихами, опiками, важкими забоями, травмами голови; з ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловим ударом, переохолодженням, асфiксiєю всiх видiв: утопленням, потраплянням стороннiх предметiв у дихальнi шляхи; з ушкодженням пiд час надзвичайних ситуацiй – ДТП, аварiя на виробництвi, стихiйне лихо тощо; з отруєнням, укусами тварин, змiй, павукiв та комах; iз порушенням нормального перебiгу вагiтностi – передчасними пологами, кровотечею.

 

До категорiї екстрених належать також звернення медпрацiвникiв, якщо потрiбна термiнова госпiталiзацiя пацiєнта.

 

– А неекстренi?

 

З. Черненко:

– Це тi випадки, коли в людини пiдвищена температура, запаморочення, бiль голови, пiдвищений артерiальний тиск, загострення хронiчних хвороб. Iнформацiю про цi виклики передають у заклад первинної допомоги – полiклiнiки чи центри первинної медико-санiтарної допомоги. Тодi теж виїжджає медик на виклик.

 

Люди часто думають, що це "швидка". Насправдi ж це машина невiдкладної меддопомоги. Для них не встановленi нормативи прибуття. Адже такi машини виїжджають на виклики пацiєнтiв, стан яких не є критичним.

 

– Хто вирiшує, як квалiфiкувати виклик?

 

– Диспетчери оперативно-диспетчерської служби.

 

– Гаразд, а хто вiдповiдає за смерть людини, яка довго чекала приїзду карети екстреної меддопомоги?

 

– Якщо така ситуацiя сталася, медики пишуть пояснення, чому з порушенням нормативiв приїхали на виклик. Якщо не було об'єктивних причин, якi б перешкодили доїхати до мiсця призначення вчасно, тодi передбачена дисциплiнарна вiдповiдальнiсть – винесення доган або звiльнення. А от кримiнальна вiдповiдальнiсть у таких випадках прямо не настає. Щоб розпочати кримiнальне провадження щодо бригади екстреної меддопомоги, слiд зiбрати докази того, що лiкар навмисне зволiкав. Мав можливiсть вчасно приїхати i врятувати життя, але довiв до того, що пацiєнт помер. Випадкiв, коли б було доведено, що бригада "швидкої" зумисно вчасно не надала медичну допомогу пацiєнтовi, в Українi наразi не фiксували.

 

Автор - Богданна МАРТИНИК, газета Експрес

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/09/29/264424-treba-znaty-vyklyk-shvydkoyi-medychnoyi-dopomogy

 

 

 

Переглядів: 474 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024