Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Вересень » 30 » Газета «КП» і Червоний Хрест перевірили, чи вміють у Кропивницькому мешканці надавати першу допомогу
10:20
Газета «КП» і Червоний Хрест перевірили, чи вміють у Кропивницькому мешканці надавати першу допомогу

 

НЕЩАСНІ ВИПАДКИ – ЗАВЖДИ НЕСПОДІВАНІ

 

 

Соціальний експеримент у м. Кропивницькому:

Газета «КП» і Червоний Хрест перевірили,

чи вміють мешканці міста надавати один одному

першу допомогу при нещасних випадках

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Газета «Кіровоградська правда», спільно із Загоном швидкого реагування Кіровоградської міської організації Товариства Червоного Хреста України провели соціальний експеримент на вулицях Кіровограда і перевірили, чи вміють перехожі надати першу допомогу незнайомій людині, якій раптово стало погано. Експерименти проходили вчора, 29 вересня.

Вони проводили на трьох локаціях – біля медичного університету, на зупинці у середмісті та у кав’ярні. Волонтери Червоного Хреста вдавали епілептичний напад та удушення.

Анастасія Галінська, яка двічі імітувала напад епілепсії, розповідає, люди реагували досить швидко, втім як правильно надати допомогу – знали не всі. Дехто навіть міг зашкодити, а не допомогти.

«Я вдавала епілептичний напад, – розповідає волонтер. – Хоч і була з закритими очима, але відчувала, що люди зреагували досить швидко, намагалися хоч якось допомогти, хоча й діяли неправильно. Наприклад, люди досі вважають, що епілептику треба засовувати в рота якийсь твердий предмет. Цього робити не треба! Але ми очікували насправді гірших результатів».

«Стояли пили каву, – розповідає Ярослав Крижанівський, який першим кинувся на допомогу дівчині біля медичного університету. – Не знав, що робити. Викликав швидку. В цей час інші люди намагалися дістати язик. Взагалі не потрапляв у такі ситуації, тому просто викликав медиків».

На другій локації – зупинці громадського транспорту біля готелю «Київ» – бажаючих допомогти дівчині було в рази більше. Втім були і такі, які просто проходили повз або тікали, бо приїхала їхня маршрутка.

«Дівчині стало зле, – розповідає Олена Богомолець, котра першою кинулася допомогти. – Одразу зрозуміла, що в неї епілепсія – піна з рота, конвульсії… Вона впала на спину, тому її треба було перевернути набік або покласти на лавку, аби вона не захлинулася. Люди стояли, зівали. Я одразу почала кричати, що треба робити».

Заступник командира Загону швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України в Кіровоградській області Віталій Зозуля після експериментів із нападом епілепсії пояснив, як треба діяти у такій критичній ситуації.

«Під голову потерпілому треба підкласти щось м’яке, аби людина не забилася об землю чи підлогу, – радить він. – У жодному разі не засовувати нічого в рота. За кілька хвилин напад мине, тому людину треба покласти в зручне положення. Медиків викликати не обов’язково. Якщо не знаєте, як діяти, можна подзвонити в швидку, пояснити ситуацію і спитати поради».

 


У кав’ярні волонтер Червоного Хреста Бат-Ердене Сукхе вдавав, що вдавився солодощами. Йому на допомогу кинулися патрульні, які відпочивали за столиком поряд. Спочатку, зізнаються, запідозрили, що це може бути експеримент, втім коли хлопець упав на підлогу і почав задихатися, повірили.

«Подумали, що це розіграш, втім коли людина впала, кинулися допомагати. Я дістав телефон і хотів викликати швидку, але мене зупинили, бо сказали, що дійсно експеримент», – розповів патрульний поліцейський Богдан Рачкелюк.

Після завершення експериментів волонтери зробили висновок, що населення зовсім не готове до критичних ситуацій і надання якісної першої допомоги.

«Сьогоднішній експеримент – бурхливий і різноманітний, – констатує інструктор Червоного Хреста України Ірина Квінцерт. – Одні люди реагували правильно, інші – розгублювалися, треті – після експерименту обурювалися, бо не розуміли його важливості, що така ситуація може статися в реальному житті. Ми побачили, що населення зовсім не готове до критичних ситуацій і до надання першої допомоги. Наприклад, експеримент у кав’ярні показав, що людина могла померти ще до приїзду швидкої, адже якісної допомоги хлопцю так ніхто й не надав. Тому закликаємо усіх пройти курси з надання першої медичної допомоги, які проходять на базі Льотної Академії, і бути готовими до критичних ситуацій у будь-якій момент.

 

 



 

 

 

Підтримала ініціативу і компанія OMRON Healthcare Japan Україна, яка тим, хто кинувся на допомогу і почав одразу діяти, подарувала електронні термометри.

 

 

 

 

Наш коментар:

 

Експеримент, проведений у м. Кропивницькому, тільки підтвердив загальну тенденцію байдужості населення до оволодіння навичками надання першої допомоги. Аналогічні експерименти проводилися у Львові, в Києві, інших містах України. Всі вони завершилися з однаковим результатом – населення не готове надати кваліфіковану допомогу у скрутну хвилину людині, котра потрапила у біду. Тож курси Червоного Хреста з першої допомоги – це необхідні кроки у правильному напрямку кожного з нас.

 

У Львові такі курси проводяться у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ. Контактний телефон: (0322) 255-08-78.

 

 

 

Фото – www.pravda-kr.com.ua

За джерелом:

https://pravda-kr.com.ua/golovna/10460-sotsialnij-eksperiment-u-kirovogradi-kp-i-chervonij-khrest-perevirili-chi-vmiyut-lyudi-nadavati-pershu-dopomogu.html

 

Переглядів: 472 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024