Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 6 » У пошуках раю: у Львові відкрили виставку «Вигнанці» присвячену переселенцям
17:51
У пошуках раю: у Львові відкрили виставку «Вигнанці» присвячену переселенцям

 

ВИГНАНЦІ

 

 

       

        Сьогодні, 6 жовтня, у Музеї етнографії та народного

        промислу Львові представили виставку «Вигнанці»

        про вимушених переселенців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У фокусі виставки доля людини, яка позбавлена права проживати на своїй рідній землі, але намагається зберегти свою ідентичність на чужині.

 

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

 

Виставка експонується у п’яти залах і базується на спогадах людей, які пережили вимушене переселення. У ній передається як персональна історія людей, так і історія цілих сіл і народів, які змушені були покинути свої домівки. Побутові речі, вишивки, світлини, церковний інвентар, музичні інструменти, листи – це свідки тих подій, які представлені на виставці.

 

Кураторка виставки Ірина Горбань розповіла, що реалізація проекту тривала понад півтора року, було записано сотні інтерв’ю, на базі яких власне й створили виставку «Вигнанці» (відголоски до біблійної історії вигнання із Раю)

 

«Більше 70 років тому майже півмільйона українців стали вимушеними переселенцями. Внаслідок так званого «добровільного обміну населенням» між Польщею та УРСР 1944-1946 років сотні тисяч сімей позбавили їхньої Батьківщини. Вони стали вигнанцями. У той же час схожа доля спіткала майже 200 тисяч кримських татар. Сьогодні, після окупації Криму та початку війни на Донбасі, історія, на жаль, повторюється. Понад мільйон осіб змушені були покинути свої домівки. Важливо, щоб такими заходами ми нагадували нам нашу ж історію, робили висновки і міняли наше ставлення до переселенців», – розказала Ірина Горбань.

 

Кожне з трьох вимушених переселень представлене на виставці в окремих залах. Цікавою виглядає сучасність – стилізований потяг із речами і сумками як символ вимушеної втечі із власного дому. Експозиція одного із залів сформована в основному з духових інструментів і розповідає історію села Босько. Це давнє лемківське село в Сяноцькому повіті Підкарпатського воєводства Польщі. Воно було відоме своїми музичними талантами. Усі значні події у житті української громади Боська відбувалися за участі оркестру. Тож під час переселення вони забирали з собою музичні інструменти, які, власне, представлені в експозиції.

 

Також заворожує зала присвячена кримським татарам. Ще один раритет – давня вишита сорочка, яку в липні 2014 року вдалося вивезти з Донецька, де вже йшли бойові дії.

 

Всі ці символи повні душевної енергетики і дозволяють задуматися про долю людини, яка за лічені години чи навіть хвилини повинна зібрати все найцінніше для неї і рушити у невідому дорогу.

 

Виставка триватиме до третього грудня. Всіх охочих запрошують відвідати виставку «Вигнанці» щодня, окрім понеділка.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://zik.ua/news/2017/10/06/u_poshukah_rayu_u_lvovi_vidkryly_vystavku_vygnantsi_prysvyachenu_pereselentsyam_1181919

 

Переглядів: 407 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 08:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024