Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 7 » 7 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих
14:54
7 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих

 

РЕАБІЛІТАЦІЯ В СУСПІЛЬСТВІ

 

 

 

 

Сьогодні - Всесвітній день стомованих хворих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У 1993 році з ініціативи членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН було започатковано Всесвітній день стомованих хворих. Зараз День проводять в першу суботу жовтня, і цього року він припадає на 7 жовтня.

 

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість стомованих хворих у світі сягає 100-150 осіб на 100 тисяч населення.

 

Як розповів головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з проктології Ігор Витвицький, на Львівщині облік стомованих хворих ведеться протягом близько 15 років. В середньому, щорічно реєструється 1000-1100 таких пацієнтів. Станом на 1.01.2017 року в області на обліку перебуває 958 осіб зі стомою.

 

Стомованими хворими називають людей, яким після хірургічного втручання лікарі були змушені формувати на черевній стінці штучний отвір - стому, призначений для виходу кишкового вмісту. У 30% випадків стома накладається на деякий час, у решті 70% - формується назавжди.

 

Останніми роками в усьому світі спостерігається значне зростання числа хворих, які перенесли операції на кишківнику з накладанням стоми, в результаті чого вони стають інвалідами I-II груп. Першочергове значення у збільшенні числа стомованих осіб має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання.

 

Формування стоми вносить суттєві обмеження в життя людини і значно знижує його якість. Зазвичай, такі люди замикаються в собі, уникають контактів з друзями та знайомим, ведуть усамітнений спосіб життя. Стомованим хворим дуже важко психологічно адаптуватись до нових особливостей свого організму, що спричиняє відчуття фізичної і психологічної неповноцінності, формування заниженої самооцінки та високого ступеня незадоволеності життям.

 

Харчування відіграє важливу роль в процесі адаптації пацієнта до життя зі стомою. Враховуючи індивідуальні особливості кожного організму, стомований пацієнт повинен виробити власний режим харчування. Дуже важливою також є психологічна допомога таким хворим.

 

Щорічне проведення Всесвітнього дня стомованих хворих ставить собі за мету привернути увагу громадськості до медико-соціальних проблем стомованих хворих та їх реабілітації в суспільстві.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6291.html

 

Переглядів: 418 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 23:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024