Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 13 » У Кропивницькому на зупинці чоловік стікав кров’ю, а перехожі не звертали уваги
21:26
У Кропивницькому на зупинці чоловік стікав кров’ю, а перехожі не звертали уваги

 

ВРЯТУВАЛИ БІДОЛАХУ - КОПИ

 

 

 

 

 

 

В обласному центрі Кіровоградщини на проспекті Університетському непритомний 57-річний чоловік стікав кров’ю. Попри те, що він лежав на зупинці громадського транспорту, до того ж – навпроти лікарні(!), ніхто з перехожих йому не допоміг. Єдині, хто звернув увагу на чоловіка, – копи. Олександр Костак і Микола Пономаренко надали першу допомогу і викликали швидку.

 

 

Патрульні помітили чоловіка, коли везли у міськвідділ поліції затриманого за злочин. Непритомний лежав на тротуарі в калюжі крові.

– Першим його помітив Олександр, – розповідає інспектор Микола. – Він вискочив із машини, а я трохи пізніше вийшов із затриманим. Олександр одразу почав надавати першу допомогу. Я в цей час викликав швидку, не відпускаючи від себе затриманого.

Патрульні не стали чекати приїзду медиків, а кинулися надавати домедичну допомогу – зупинили кровотечу і привели його до тями.

– Коли я вийшов з машини, побачив, що чоловік лежить обличчям в асфальт у калюжі крові. У нього була рубана рана правої брови, пошкоджений ніс. Кров була свіжа, – описує Олександр. – Повернувся до машини, взяв із аптечки бинт, йод, очистив йому рану від бруду, наклав і зафіксував пов’язку.

Коли потерпілий отямився, одразу назвав свої ім’я та прізвище. Він пояснив інспекторам, оскільки був напідпитку, втратив рівновагу і впав, ударившись головою об асфальт. Не пам’ятає чоловік лише одне – скільки часу довелося пролежати на землі, поки його помітили патрульні.

Інспектори кажуть, такі випадки для них – звичні, а тому героїзму у своєму вчинку не бачать.

– Ми могли проїхати мимо, але все одно передали б інформацію іншим екіпажам. Але в тій ситуації треба було діяти негайно, бо не знали, в якому стані знаходиться чоловік. Він лежав під нахилом, тому якби не вчасна допомога, міг втратити багато крові, – зауважують патрульні.

Цей випадок, упевнений заступник командира Загону швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України в області Віталій Зозуля, яскраво демонструє, що перехожі або бояться, або не вміють надавати медичну допомогу людям, яким стало зле на вулиці, або їм просто байдуже.

Нещодавно Віталій разом із волонтерами Червоного Хреста за ініціативи «КП» на вулицях Кропивницького проводив експеримент, аби з’ясувати, чи вміють люди надавати першу допомогу. Втім тоді активісти, крім схвальних відгуків, отримали ще й хвилю обурення від жителів міста, мовляв, такі експерименти не потрібні, вони лише лякають людей.

– Але ось ця конкретна ситуа­ція, з конкретним потерпілим показала абсолютну безвідповідальність наших містян, – вважає Віталій Зозуля. – Звичайно, якби це був друг чи родич, люди одразу кинулися б на допомогу, а це була зовсім незнайома людина. Результат наших експериментів показав, близько 60% людей узагалі не реагують на такі випадки, просто проходять повз, мовляв, це не їхня справа. А тут – реальний факт! Ніхто не зупинився і ніхто навіть не викликав швидку. Це шокує! Перехожі просто злякалися відповідальності. Але вони мають розуміти, що допомагати – не страшно, страшніше не помічати!

 

 

Фото: Ігор Філіпенко

За джерелом:

https://pravda-kr.com.ua/sotsium/10578-u-kirovogradi-na-zupintsi-cholovik-stikav-krov-yu-a-perekhozhi-ne-zvertali-uvagi-vryatuvali-jogo-kopi.html

 

 

Переглядів: 409 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 04:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024