Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 19 » 150 - річчя з дня заснування Українського лікарського товариства у Львові
21:49
150 - річчя з дня заснування Українського лікарського товариства у Львові

 

ПЕРШЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

 

 

 

 

 

19 жовтня розпочалося відзначення 150 - річчя з дня заснування

Українського лікарського товариства у Львові, яке внесло значний вклад

в історію та розвиток як польської, так й української медицини

 

 

 

З нагоди ювілею Українське лікарське товариство у Львові та Асоціація польських лікарів у Львові організували святкування та міжнародну наукову конференцію.

 

 

 

 

 

 

На свято запрошені представники медичних університетів, польських медичних осередків, медичних організацій, що входять у Польську медичну федерацію та Світову федерацію українських лікарських товариств (СФУЛТ).

 

 

 

 

 

 

Справами секретаріату, де проходила реєстрація учасників, порядкувала член оргкомітету Марта Секунда. Вона – лікар педіатр - нефролог, завідуюча нефрологічним відділенням Львівської міської дитячої лікарні.

 

 

 

 

 

 

В числі перших зареєструвалася делегат з Польщі Беата Заводовіч (Beata Zawadowicz), президент Лікарського товариства у м. Ченстохові.

 

 

 

 

 

 

Після виконання лікарського гімну "Gaudeamus igitur" в озвученні студентів ЛНМУ ім. Данила Галицького розпочалася урочиста частина ювілейної конференції.

 

 

 

 

 

 

Відкрив урочисту чатину конференції голова СФУЛТ, проректор з лікувальної роботи Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького , професор Андрій Базилевич.

 

 

 

 

 

 

 

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Варшавського університету медичного (2008-2016) професор Марек Кравчик.

 

 

 

 

 

 

Вітальне слово проголосив голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда.

 

 

 

 

 

Теплі слова вітання прозвучали з вуст Евеліни Грицай - Маланіч, голови товариства польських лікарів у Львові.

 

 

 

 

 

 

Поблагословив і побажав успіхів у роботі учасникам ювілейної конференції Архімандрит РКЦ Хендрік.

 

 

 

 

 

 

Присутні з вдячністю сприйняли Благословення Архімандрита Хендріка, тому що серед лікарів є багато віруючих людей. Треба сказати і те, що сучасна медицина залучає до лікування душ хворих і їхню... віру у Бога. І щоб пацієнти мали можливість наодинці поспілкуватися з Всевишнім, у переважній більшості лікарень відкриті спеціальні каплиці, а якщо такої змоги немає - облаштовані вівтарі у приміщеннях для молитви.

 

 

 

 

 

 

Професор Ванда Войткевіч-Рок (Вроцлав) розпочала низку доповідей на першому пленарному засіданні темою: «Діяльність Львівського лікарського товариства», в якій дала характеристику 150-річній історії УЛТ, джерела якого витікають з першого засідання у м. Тарнув.

 

 

 

 

 

 

Професор Ігор Держко (Львів) проголосив змістовну доповідь «Філософські погляди та світоглядні засади лікарської спільноти Львова кінця ХІХ - початку ХХ століть».

 

 

 

 

 

 

Професор Марек Кравчик (Варшава) прочитав доповідь «Професор Антоні Добжанскі – науковець Львова і Варшави».

 

 

 

 

 

Директор музею УЛТ у Львові Олесь Канчалаба ознайомив присутніх зі своєю доповіддю «Професор Мар'ян Панчишин – історична постать в медицині».

 

 

 

 

 

 

На цьому пленарному засіданні були зачитані також й інші доповіді: професора Марека Зєнтека (Вроцлав) про співпрацю між Вроцлавським медичним університетом і ЛНМУ м.Данила Галицького; професора Едварда Товпіка (Варшава) «Вітольд Зємбіцкі (1870-1950) - лікар, бібліофіл, редактор, мисливець»; професора Єжи Юркевіча (Варшава) «Рік 2017 – рік доктора Владислва Баганьского»; професора Анджея Гжибовскі (Ольштин) «Видатні представники Львівської медицини на підставі власних досліджень»; Ольги Лідовської (Львів) «Участь лікарів - євреїв у розвитку медицини Галичини».

 

 

 

 

 

 

Від імені учасників ювілейної конференції були покладені квіти до пам'ятника видатному лікарю минулої епохи Мар'яну Панчишину. Автор монументу - львівський скульптор, Заслужений діяч культури України, професор Львівської академії мистецтв, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ Василь Гурмак.

 

 

 

 

 

 

 

 

За словами організаторів, окрім конференції відбуватимуться пленарні засідання, а також урочистості у Національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це розповів в.о. директора ДОЗ ЛОДА Андрій Голдун. Він, зокрема, зазначив, що ювілейні урочистості організовує Українське лікарське товариство за сприяння департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В останній день конференції відбудеться урочисте відкриття пам’ятної дошки у ратуші, де власне й було організоване Львівське лікарське товариство.

 

 

 

Фото – автора 

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 460 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 17:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024