Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 26 » У Львові пацієнтам безкоштовно ставлять кардіостимулятори вартістю 20-70 тис.доларів США
17:05
У Львові пацієнтам безкоштовно ставлять кардіостимулятори вартістю 20-70 тис.доларів США

 

КАРДІОСТИМУЛЯТОРИ

 

 

 

 

Медики просять зголошуватися потребуючих

 

На початку жовтня Львівський обласний кардіологічний центр отримав від МОЗ 98 одно- і двокамерних електрокардіостимулятори, які конче потрібні пацієнтам з брадиаритміями (сповільненою роботою) серця. Майже рік пацієнти були змушені купувати кардіостимулятори власним коштом, бо їх просто не було. Тепер кардіостимулятори надають безкоштовно. У жовтні цією можливістю вже скористалося 28 пацієнтів з різних районів області.

 

На ці електрокардіостимулятори у Центрі очікували ще у 2016 році, але надійшли вони лише у жовтні 2017 року. У грудні, за словами кардіохірургів, мають надійти ті, які замовляли на початок 2017 року, а в березні 2018 року – ті, що замовляли на друге півріччя 2017 року. Далі мали б находити без затримок (так обіцяють в МОЗ) відповідно до замовлень.

 

«Дуже важливо донести до людей, особливо мешканців сіл, районів інформацію про те, що штучні водії ритму серця зараз у Центрі є і надають їх абсолютно безкоштовно. Нерідко хворі, які потребують допомоги, не йдуть на консультацію до кардіологів лише через те, що їх лякає вартість цих пристроїв», - каже Остап Герета, завідувач відділення електрофізіологічних досліджень серця Центру.

 

Електрокардіостимулятор (штучний водій ритму серця) – це пристрій, який допомагає зберегти життя і поліпшити його якість хворим, що страждають від різного роду аритмій, коли серце б’ється з меншою частотою, ніж потрібно або взагалі перестає битися на 3,5-10 секунд. Є великий ризик того, що в якийсь момент воно може не «завестися».

 

Операції зі встановлення електрокардіостимулятора роблять під місцевим знечуленням. Пацієнт при свідомості і може розмовляти з кардіохірургом. В підключичній ділянці кардіохірурги роблять розтин (до 5 см), щоб помістився невеличкий стимулятор. І через вену в серце заводять два електроди (якщо двокамерний стимулятор) чи один ( якщо однокамерний) і підключають до стимулятора. Якщо пацієнт середньої тілобудови чи трохи повнуватий, то його зовсім не видно.

 

Електрокардіостимулятор не працює постійно, а в режимі очікування. Коли серцебиття на якусь мить секунди зупиняється, він миттєво включається і не дозволяє йому зупинитися, стимулює його, і як тільки серце запрацює, стимулятор вимикається.

 

З електрокардіостимуляторами пацієнти можуть спокійно жити 8-12 років. Найбільший термін у практиці львівських кардіохірургів – майже 20 років. При потребі, їх можна замінити. У Центрі їх встановлюють приблизно 300 на рік. Такої допомоги для серця потребують люди різного віку. Днями електрокардіостимулятор встановлювали 87-річній бабусі і 38-річному чоловікові. Бувають випадки, що їх встановлють і немовлятам.

 

«Електрокардіостимулятори, що надійшли, дуже хорошої якості. Вони бельгійського виробництва , виготовлені за ліценцією США. Середня вартість однокамерного водія ритму – від 20 до 35 тис. грн, а двокамерного – від 35 до 70 тис. грн. Пацієнтам, ще раз підкреслюю, їх надають безкоштовно», - каже Остап Герета.

 

У кардіоцентрі пацієнтам зі складною патологією серця встановлюють і трикамерні електростимулятори, кардіовертеридефібрилятори (в тому числі трикамерні), вартість яких становить від 105 до 250 тис. грн. Але ними держава наразі не забезпечує (їх пацієнти купують самі), хоч обіцяє в майбутньому закуповувати їх за бюджетні кошти.

 

Кому терміново потрібна консультація кардіолога? Передусім тим, у кого знижене серцебиття, запаморочення, часто поєднане з високим тиском, який не піддається корекції.

 

«Нині навіть у селах люди мають тискоміри, які показують частоту серцевих скорочень. Нормальна робота серця – 60-80 ударів на хвилину в спокої. Коли менше 60 ударів і більше 80 ударів, треба йти на консультацію до кардіолога чи аритмолога. Якщо частота менше 60 ударів (55-50), відкладати візит не варто, а якщо менше 45 ударів, то до лікаря треба вже бігти, але не самому. Таку людину треба обов’язково супроводжувати. І що швидше він отримає кваліфіковану допомогу, то менше ризику втратити життя», - каже Остап Герета.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://zaxid.net/u_lvovi_patsiyentam_bezkoshtovno_stavlyat_kardiostimulyatori_vartistyu_2070_tis_n1439939

 

 

 

Переглядів: 462 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 07:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024