Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 28 » У Таврії підтримують демобілізованих учасників збройного конфлікту на сході країни
19:02
У Таврії підтримують демобілізованих учасників збройного конфлікту на сході країни

 

БЛАГОДІЙНИЙ ПРОЕКТ «Я НЕ ЗАБУТИЙ»

 

 

 

 

 

 

 

У Таврії, зокрема у Горностаївському районі,

підтримують демобілізованих учасників

збройного конфлікту на Донеччині

 

 

 

У рамках проекту «Я не забутий» в селі Ольгине для демобілізованих учасників збройного конфлікту на Донеччині та їхніх сімей відбулася зустріч за круглим столом з питань їх соціального захисту та підтримки.

 

Нагадаю, проект започатковано волонтерською організацією Горностаївського району і проводиться він за підтримки та участі районного воєнного комісара Олександра Михайлова, військового капелана Анатолія Пономарьова, Горностаївського бюро правової допомоги Центру надання БВПДС та обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

 

Виїзні зустрічі планується провести у кожній громаді району.

За даними військкомату на сході України служило понад 20 осіб із сіл Ольгине та Кочубеївка ( а деякі й нині там служать). Це найбільша кількість порівняно з іншими селами району. На зустріч прийшли половина з них, та ще матері військовослужбовців. Це була душевна, відкрита розмова, консультації, спогади.

 

 

Як зазначив очільник волонтерів району Фазел Манан, зібралися тут для того, щоб дізнатися про болючі проблеми, з якими стикаються учасники зустрічі та їхні сім'ї після повернення до мирного життя.

- Ми хочемо дізнатися від вас про ті проблеми, які не вирішуються представниками органів влади, щоб вони їх почули й допомогли подолати., - сказав Фазел Манан. – Хочемо повідомити, до кого і з яких питань ви можете звернутися, коли виникають труднощі. Адже, володіючи інформацією, значно легше побороти проблеми. Ми сьогодні тісно співпрацюємо з районною владою і прагнемо, щоб цей діалог зміцнювався. І вважаємо, якщо є проблема, то є й шлях до її розв'язання.

 

 

Він зазначив, що такі зустрічі будуть постійними. Але це не означає, що людина зі своїми проблемами повинна чекати, коли до них приїдуть – у будь який час кожен може звернутися до тих , хто присутній на цій зустрічі.

 

 

Районний військовий комісар Олександр Михайлов, сам колишній учасник боїв на Донеччині, котрий уже з досвіду знає, як оформити посвідчення, пільги, матеріальну допомогу, озвучив проблеми, з якими довелося зіткнутися демобілізованим військовослужбовцям.

Зокрема, це відсутність необхідних документів для отримання статусу учасника бойових дій, довідок про нарахування зарплати. Він порекомендував поцікавитися у відділенні Пенсійного фонду, чи є нарахування пенсійних внесків за той час, коли вони служили, адже це при виході на пенсію може вплинути на зарахування їм служби в лавах ЗСУ до стажу роботи.

 

 

Якщо ж немає – то терміново потрібно зайнятися цим питанням, бо з часом можуть виникнути труднощі з отриманням довідок безпосередньо у військових частинах.

Від начальника «Горностаївського бюро правової допомоги» Каховського місцевого центру з надання БВПД» Костянтина Цупри учасники боїв на Сході дізналися, що в бюро вони можуть отримати безкоштовну допомогу юриста, адвоката, який не лише надасть консультацію, а й відстоюватиме їхні права в судах.

 

 

Це можуть бути різноманітні питання, зокрема, стосовно отримання довідок, проблем виділення обіцяних земельних ділянок, безкоштовних медичних препаратів тощо. Він навів конкретні приклади з практики, коли їхнє бюро допомогло через суд добитися справедливості.

 

 

Військовий капелан Анатолій Пономарьов висловив занепокоєння, що деякі демобілізовані не можуть швидко адаптуватися у мирному житті, тож потребують психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, а їхні сім'ї – психологічної підтримки. У таких випадках військовий капелан та волонтери готові прийти на допомогу.

 

 

До речі, соціальні служби виділяють безкоштовні санаторно-курортні путівки, тільки, на жаль, мало ними хто користується. Фазел Манан додав, що за інформацією керівника центру допомоги учасникам боїв на Сході при облдержадміністрації Наталії Возаловської, вони можуть пройти безкоштовне обстеження в обласному онкологічному диспансері.

 

А волонтерка Товариства Червоного Хреста України нагадала, що у дітей демобілізованих бійців є також можливість скористатися пільгами при вступі у вищі учбові заклади.

У ході спілкування виявилося, що особливих проблем у демобілізованих військовослужбовців сьогодні й немає – що неабияк втішає і свідчить, що у нашому районі їх шанують. Прийшовши з війни, ольгинські учасники боїв на Донеччині мають роботу, більшість повернулися туди, де раніше працювали, де їм нараховували під час служби, як і належить за законом, заробітну плату. Усі пільги отримують, і ні на що не нарікають.

 

 

Тож більше розповідали про військові будні, згадали свої бойові виїзди та вилазки, які жахи пережили, коли їх бомбили з «Градів», коли втрачали на тій війні своїх друзів, як жили у власноруч виритих окопах, як готували їжу. А ще - як раділи, коли горностаївські волонтери приїздили до них у гості.

 

І чи не в кожного з-поміж слів проскакувало: не міг спокійно спостерігати за тим, що відбувалося в нашій країні, тому й пішов воювати, щоб вибороти свободу Україні. Хлопці відверто зізналися, що вивчили молитви та повсякчас молилися Богу, бо розуміли, що на війні допомогти може лише Всевишній.

 

Не можна було спокійно слухати матерів військовослужбовців Оксану Турчин, Наталію Харченко та Світлану Куз: мені здалося, коли вони говорили, на очах у всіх були сльози. Розмови по телефону, пригадують матері, завжди були короткі: «Мамо, я живий, усе добре!» - і няких розповідей, що там відбувається.

 

Після дзвінків деякий час ніби то і їм було добре, але лише настільки, наскільки може бути добре матері, дитина якої на війні. Згодом, знову плакали, молилися, каменіючи від жаху, коли дивилися новини. А в новинах розповідали про «котли», про загиблих та поранених. Прийшла й звістка про першого загиблого – Дениса Білого, друга Олександра Турчина...

 

Матері згадували ті переживання та дякували горностаївським волонтерам і благодійникам, що з перших днів війни підтримували військовослужбовців на передовій, доставляючи їм необхідні речі та продукти. Водночас висловили думку, що не слід забувати і сім'ї кадрових офіцерів-земляків, адже вони служили і продовжують служити Батьківщині.

 

Фазел Манан пообіцяв, що обов'язково створять базу даних діючих офіцерів, які служать у збройних силах України. І сказав: коли приїздив до бійців, де командиром був Сергій Куз, завжди відчував гордість, бо солдати розповідали, що за таким командиром – як за кам'яною стіною.

 

 

Під час зустрічі демобілізовані воїни отримали абонементи річної передплати районної газети «Сільські новини», що їм подарувала благодійна організація «Благодійний фонд Ігоря Колихаєва».

 

На завершення організатори круглого столу запевнили, що питання, порушені учасниками на таких зустрічах чи індивідуально, не залишиться без уваги.

 

 

Побувала на зустрічі Любов РУДЯ

 

Фото – khersonci.com.ua

За джерелом:

http://khersonci.com.ua/public/25939-na-gornostajivshchini-pidtrimuyut-demobilizovanikh-uchasnikiv-ato.html

 

Переглядів: 418 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:10
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024