Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 28 » Візит партнерів Червоного Хреста з Нідерландів на Тернопільщину
21:43
Візит партнерів Червоного Хреста з Нідерландів на Тернопільщину

 


ДОБРІ СПРАВИ - БЕЗЦІННІ

 

 

 

 

 

 

Візит на Тернопільщину делегації з Нідерландів

 

 

 

 

З 16 по 20 жовтня 2017 року у Тернополі перебувала делегація у кількості 34 осіб. Члени делегації – волонтери благодійної організації «WHOE», що існує уже 25 років у Нідерландах.

 

Організація «Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa» (WHOE) тісно співпрацює із Тернопільською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України понад 12 років. За цей час від партнерів з Нідерландів надійшло 40 тон гуманітарної допомоги: меблі, дитячі ліжка, лікарняні ліжка, одяг, взуття та господарські товари. У ході візиту волонтери благодійної організації «WHOE» відвідали заклади охорони здоров’я, освіти та соціального захисту.

 

 

 

 

 

 

Побували вони і вдома у підопічних Червоного Хреста, для яких надсилалася допомога з Нідерландів. Гості мали можливість побачити результати своєї роботи і допомоги на Тернопільщини.

 

 

 


 

 

 

В числі перших представники з організації Червоного Хреста «Допомога східній Європі» із Королівства Нідерланди завітали до Борщівських рятувальників. Вони були приємно вражені умовами проходження служби вогнеборцями, службово-побутовими приміщеннями частини, пожежно-рятувальною технікою та оснащенням, в чому є заслуга й добротворців з Голландії. Місцеві меценати також турбуються про своїх вогнеборців. Днями тут закупили на кошти районної алади і тутешніх спонсорів тепловізор.

 

Відвідали голландські гості і Тернопільський район, який став для них справжнім відкриттям - захоплювала неповторна краса природи та зустрічі зі щирими й добрими людьми.

 

 

 

 

 

 

Благодійна організація «WHOE» - це добровольці, яким небайдужа доля дітей, особливо в Східній Європі. Робоча група розташована в Апелдорні, Нідерланди. Одне із найважливіших завдань полягає в тому, що її волонтери (здебільшого це люди вже пенсійного віку, які в минулому були підприємцями, бізнесменами, заможними громадянами, а нині присвятили себе волонтерській діяльності, допомагаючи потребуючим) збирають, закуповують і передають товари дітям, школам, селам, медзакладам і малозабезпеченим родинам, які цього вкрай потребують.

 

У вересні «WHOE» виповнилося 25 років. З цієї нагоди керівництво організації вирішило зробити подарунок своїм волонтерам, відправивши в Україну тих, хто ще ніколи тут не був, щоб подивитися, чи ефективно використовують допомогу, і визначити вектор подальшої роботи. Районна організація Товариства Червоного Хреста у співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування вже п’ять років працює з голландськими волонтерами заради допомоги людям.


— За цей період наш район отримав безліч корисних та таких необхідних подарунків. Серед них — меблі для ТРТМО і загальноосвітніх шкіл району, одяг, взуття та інші необхідні речі для малозабезпечених категорій населення. А до Міжнародного дня людей похилого віку мешканці району отримали подарунки від Товариства Червоного Хреста — продуктові набори, спонсором закупівлі яких була благодійна організація «WHOE», — розповідає голова Тернопільської районної організації Товариства Червоного Хреста Ольга Нижник, яка супроводжувала закордонних гостей. — За п’ять років тісної співпраці район отримав гуманітарну допомогу на суму майже 3 млн грн.

 


Загалом за кілька днів благодійники з Нідерландів встигли побувати у багатьох районах Тернопілля, і всюди їх гостинно зустрічали.

 

У Тернопільському районі делегація була розділена на три групи: одна поїхала у Байковецьку об’єднану громаду, друга — у Великогаївську, а третя — у села району. Волонтери на власні очі побачили, які зміни відбуваються у населених пунктах, як працює влада на місцях та як реалізовується допомога малозахищеним верствам населення.

 

У селах Стегниківці, Біла, Курники і Лозова вони також відвідали сім’ї, які перебувають у важких матеріальних і побутових умовах, та вручили їм продуктові й гігієнічні набори.

 

Крім того, благодійники побували у Байковецькій школі, де були вражені сучасними комфортабельними умовами навчання дітей. Маршрут екскурсії нашим краєм пролягав і через село Баворів. Там голландці навідалися у дільничну лікарню. Крім того, побували й у кількох школах — у селах Біла, Великі Гаї, Баворів та Плотича. В останньому для гостей підготували справжній сюрприз — діти у вишитих сорочках і національних одностроях вручили їм коровай та влаштували справді незабутній концерт.

 

— Ми раді бачити вас у стінах нашої школи. Вона — одна з найбільших дев’ятирічних шкіл області. Почали будувати її ще за часів Австро-Угорщини, у 1910-му році, і завершили лише у 1934-му. Хочу подякувати вам за ту роботу, яку ви виконуєте, за ваш внесок, адже з вами світ стає кращим, бо ви завжди там, де потрібна допомога, — звернувся до представників організації «Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa» директор Плотицької ЗОШ І-ІІ ст. Мирослав Дядьо.

 


Учні англійською мовою розповіли коротку історичну довідку про село та вручили благодійникам кошик із «солодкими» квітами. Окрім відмінного виконання українських пісень, діти вразили голландців, підготувавши національну пісню Нідерландів. Гості радісно аплодували школярам та підспівували, почувши знайомі мотиви.
Після цього делегація відправилася у Тернопіль, де на них на подвір’ї ТРТМО вже чекав в/о головного лікаря Іван Трач. Волонтерам провели міні-екскурсію одним із найбільших корпусів лікарні — терапевтичним відділенням. Вони поспілкувалися з медперсоналом та пацієнтами, побачили сучасне обладнання в лабораторно-діагностичному центрі, з допомогою якого наші лікарі проводять обстеження, роблять аналізи тощо.

 

Як зауважив Іван Михайлович, уся надана благодійною організацією допомога знайшла своє застосування в їхній установі. Це — реабілітаційне обладнання, стоматологічні крісла, функціональні ліжка тощо.


Даруючи гостям на пам’ять сувеніри — картину із зображенням краєвидів Тернополя і символічний ключ, Іван Михайлович сказав: «Гадаю, цей ключ вам не знадобиться, бо як двері Європи відчинені для України, так і двері нашого ТРТМО завжди гостинно відчинені для вас».

 

Як і належить за нашими традиціями, гостям подарували запашний коровай, якого вражені гостинністю голландці, обіцяли повезти в Нідерланди та розділити між усіма членами «WHOE», адже це, як зауважили вони, не просто хліб, а частинка нашої щирої української душі.

 


Завдяки старанням перекладачів мовного бар’єру не відчувалось і був налагоджений ефективний діалог між делегацією та представниками Тернопільського району. Вони домовились і надалі співпрацювати заради покращення умов проживання, навчання та лікування мешканців району, які цього потребують найбільше.

 


Лише з приємними емоціями і незабутніми спогадами гості з далеких Нідерладнів поверталися з Тернопілля. Як зізналися волонтери, покидати наш край їм не хотілося, адже за цей маленький проміжок часу вони вже встигли прикипіти душею до цього мальовничого куточка України, де їх так тепло зустрічали добрі люди та усміхнені діти, які попри всі негаразди, що випали на долю держави, вміють радіти життю. Благодійникам дякували за масштабну і таку потрібну роботу, якій вони присвятили своє життя і, запрошували приїжджати в гості знову.

 


— Дивлячись на цих немолодих, але активних та милосердних людей, хотілося б, щоб і наші люди, які мають чималі статки, зрозуміли, що щастя – не в грошах, а в тому, щоб дарувати радість іншим, адже добро завжди повертається сторицею, — зауважила голова Тернопільської районної організації Товариства Червоного Хреста Ольга Нижник. — Віриться, що й серед наших бізнесменів та підприємців з часом побільшає тих, хто за власною ініціативою стане на стежину доброти і милосердя, яка приведе їх до людей, котрі опинилися на межі виживання в умовах сьогодення.

 

 

Фото – Тернопільської РО ТЧХУ та Борщівської РС ДСНС у Тернопільській області

За джерелом:

https://www.facebook.com/ternopilredcross/posts/548512142152740

 

 

Переглядів: 516 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 12:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024