Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Жовтень » 29 » 29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом
10:11
29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом

 

 

ХВОРОБИ МОЖНА УНИКНУТИ

 

 

 

 

 

 

Починаючи з 2006 року, 29 жовтня у світі

відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом

 

 

Кількість випадків інсультів в Україні щорічно становить близько 100 тисяч, понад третина хворих - це люди працездатного віку. Близько 30-40% хворих помирають упродовж перших 30 днів, а ще 10-20 % – протягом року від початку захворювання. Лише 10–20% осіб, що перенесли інсульт, повертаються до повноцінного життя, 40-50% стають залежними від сторонньої допомоги інвалідами.

 

Інсульт - це захворювання, що розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання ділянки головного мозку або крововиливу в речовину мозку чи під його оболонки та стискання тканини мозку кров’ю. Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що в свою чергу викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. Залежно від локалізації ураження, можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті тощо.

Ознаками інсульту можуть бути: раптова м’язова слабкість, затерпання чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тіла, раптове ускладнення при розмові або розумінні мови, раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, блювання (у поєднанні з іншими симптомами).

 

Для ранньої діагностики пропонується використовувати скринінговий тест FAST - face, arm, speechtest (обличчя, рука, мовний тест): якщо у людини наявна хоча б одна з цих ознак, необхідно терміново викликати бригаду екстреної медичної допомоги.


Обличчя. Занепокоєння має викликати асиметрія обличчя, при цьому необхідно попросити людину показати (вищирити) зуби – хворий зможе це зробити лише однією (здоровою) половиною обличчя.


Рука. Слід попросити людину витягнути руки вперед і утримувати їх у такому положенні 5 секунд. Якщо одна з рук швидко опускається або хворий її зовсім не може підняти – це ознака паралічу м’язів руки.


Мова. Про важкі порушення свідчить раптова неможливість людини правильно говорити: перекручування слів, граматично невірна вимова, неможливість підібрати необхідне слово, а також нерозуміння мови.

За найменшої підозри на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу. Пацієнти з симптомами інсульту повинні бути без зволікання доставлені в найближчий медичний заклад з відділенням гострих порушень мозкового кровообігу, в якому можливе проведення екстреної терапії. Час, упродовж якого хворий звертається за медичною допомогою, відіграє ключову роль у наданні ефективної допомоги при інсульті.

 

Термінове розпізнавання ознак інсульту дозволить

зберегти життя хворого

та попередити розвиток важких наслідків!

 

 

Профілактика інсульту полягає насамперед у виявленні та корекції чинників ризику - артеріальної гіпертензії, підвищеного рівня холестерину в крові, цукрового діабету, малорухомого способу життя, ожиріння, паління, зловживання алкоголем тощо. Вважається, що у 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6370.html

 

 

 

 

 

Переглядів: 578 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 02:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024