Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 2 » 2 листопада - Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів
22:30
2 листопада - Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

 

ПРИПИНИТИ БЕЗКАРНІСТЬ

 

 

 

 

 

За останнє десятиліття було вбито понад 800 журналістів

 

 

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) зазначається в системі міжнародних днів ООН щорічно 2 листопада, передає Ukr.Media.

 

Цей день заснований в 2013 році резолюцією Генеральної Асамблеї (A/RES/68/163), з метою привернення уваги світової громадськості до тривожної ситуації, що обмежує можливості журналістів виконувати свою роботу і підриває право суспільства на отримання достовірної інформації.

 

Дата для заснування Дня обрана в пам'ять про двох французьких журналістів, які за завданням редакції висвітлювали хід збройного конфлікту в Малі, – Гислене Дюпоне (Ghislaine Dupont) і Клоде Верлоне (Claude Verlon). Вони були викрадені і вбиті бойовиками 2 листопада 2013 року.

 

Цей злочин викликав суспільний резонанс, і в підсумку ООН прийняла документ, що засуджує насильство щодо представників преси і перешкоджання виконанню їх обов'язків. Адже, відповідно до міжнародного гуманітарного права, співробітники ЗМІ, які працюють у районах збройних конфліктів, повинні користуватися захистом і повагою представників усіх воюючих сторін.

 

Треба сказати, що акцент на боротьбі з безкарністю пов'язаний з тривожним станом у сфері журналістики: за останнє десятиліття було вбито понад 800 журналістів, які висвітлювали останні новини і доносили інформацію до громадськості.

 

Так, у 2012 році, за даними ЮНЕСКО, загинули 124 співробітника ЗМІ, в 2014-му – 98, а в 2015 році – 115 журналістів.

 

Не варто забувати і про численні випадки нападів на журналістів, які відбуваються щодня, в тому числі погрози, тортури, викрадення... А жінки-журналісти стикаються з ризиками нападів сексуального характеру. Таким чином пресу цілеспрямовано змушують замовкнути за спроби повідомити правду. І хоча в зонах бойових діях ризик постраждати вище, але і в так званих мирних регіонах журналісти теж гинуть. У більшості випадків – це умисні вбивства, вчинені у зв'язку з публічними викриттями журналістами злочинів і актів корупції.

 

Причому страшно ще й те, що тільки кожен десятий злочин (за даними ЮНЕСКО), вчинене стосовно працівників ЗМІ, завершилося винесенням вироку. Тобто, у дев'яти з десяти випадків злочинці уникають покарання через брак ресурсів або відсутність політичної волі керівництва країни, де стався злочин.

 

І така безкарність загрожує наслідками – безкарність породжує безкарність і утворює замкнене коло. Вона вселяє страх у журналістів, а в злочинців – впевненість, негативно впливає на суспільство, дозволяючи урядам продовжувати цензуру. Суспільство втрачає впевненість у власній судовій системі, яка призначена для захисту всіх осіб від посягань на їх права.

Адже свобода вираження думок і свобода друку лежать в основі мандата ЮНЕСКО з моменту створення Організації, яка і закликає уряди країн до проведення об'єктивних розслідувань інцидентів нападів на журналістів, щоб вони могли працювати без побоювань розправи. Вільна преса і плюралізм ЗМІ – показник вільного, плюралістичного і відкритого суспільства. Атаки на ЗМІ та журналістів – це удари по демократії.

 

Тому і була встановлена сьогоднішня міжнародна дата, щоб ще раз звернути суспільну увагу на важливість припинення безкарності за злочини проти журналістів. І в резолюції, що її проголосила, засуджуються будь-які напади і акти насильства щодо працівників засобів масової інформації. Також ця резолюція містить настійний заклик до держав-членів ООН зробити все для запобігання насильства щодо журналістів.

 

Для цього потрібно неупереджене та оперативне розслідування випадків насильства над співробітниками ЗМІ та віддання до суду осіб, які скоїли подібні злочини. Потерпілі повинні бути забезпечені доступом до належних засобів правового захисту, а держави створити безпечні і сприятливі умови, щоб журналісти виконували свою роботу незалежно і без тиску.

 

До самої ж дати за ініціативою ЮНЕСКО і ООН, спільно з Радою Європи, Європейським судом з прав людини та іншими міжнародними організаціями, проводяться конференції, семінари і групові дискусії за тематикою і проблематикою Дня.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://ukr.media/culture/329393/

 

Переглядів: 433 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024