Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 4 » Скоро вулканічна зима. Це виверження матиме катастрофiчнi наслiдки для всiєї планети
10:47
Скоро вулканічна зима. Це виверження матиме катастрофiчнi наслiдки для всiєї планети

 

ЗАГРОЗЛИВИЙ СУПЕРВУЛКАН

 

 

 

 

 

 

Вчені прогнозують виверження потужного вулкану, який може спричинити вулканічну зиму

 

 

 

Днями свiт облетiло приголомшливе вiдео з вогняним гейзером, що вивергається з вулкана Єллоустоун на пiвнiчному заходi США. Ученi унiверситету штату Аризона попередили: цей вулкан може прокинутися вже в найближчi мiсяцi, пише газета "Експрес".

 

Пiд час його виверження буде викинуто тисячi кубiчних метрiв попелу, через що Земля на багато мiсяцiв чи навiть рокiв може опинитися в темрявi. Токсичний вплив попелу в атмосферi може спричинити загибель багатьох видiв тварин i рослин, а врожаїв ми не дочекаємось -- тож людству загрожує голод.

 

Попередньо прогнозували, що геологiчнi процеси пiд вулканом триватимуть ще тисячi рокiв. Однак останнi дослiдження свiдчать: виверження та вулканiчна зима -- реальна загроза вже нинi.

 

-- Вулканiчна зима настає, коди земна атмосфера дуже забруднюється вулканiчним попелом унаслiдок великого виверження вулкана, -- пояснює Вiктор Шевчук, професор кафедри загальної та iсторичної геологiї ННI "Iнститут геологiї" КНУ iм. Т. Шевченка. -- Попiл i сiрчанi гази у станi аерозолю поширюються по всiй земнiй кулi. Вони буквально блокують сонячнi променi, що не досягають земної поверхнi -- i настає глобальне похолодання. Поверхня Землi поринає в темряву.

 

Вулканiчну зиму може спричинити супервулкан. Примiром, пiсля виверження вулкана Пiнатубо на фiлiппiнському островi Лусон у 1991 роцi було зареєстровано тимчасове зниження температури на пiвградуса в цiлому свiтi.

 

Важчi наслiдки спричинило виверження вулкана Тамбора на островi Сумбава в 1815-му -- тодi протягом року фiксували всесвiтнє зниження середньої температури на 2,5 градуса. У Європi в серединi липня зафiксовано морози, а iстотне похолодання, що тривало декiлька рокiв, стало причиною неврожаїв i голоду.

 

-- Чому саме в Єллоустонi вбачають найбiльшу загрозу?

 

-- Цей вулкан у дуже специфiчнiй геологiчнiй обстановцi. На цiй територiї океанiчна плита та вулканiчний геологiчний хребет зайшли пiд континентальну плиту. Пiдземна вулканiчна дiяльнiсть тут не має виходу -- вулкани поки що не здатнi пробити гранiтний шар шириною 50 кiлометрiв. Енергiя накопичується -- i якщо станеться вибух, вiн матиме катастрофiчнi наслiдки. Єллоустоун уже вивергався з величезною силою 2 мiльйони рокiв тому. Тодi попiл, викинутий на висоту 50 кiлометрiв, вкрив бiльшу частину Пiвнiчної Америки. За вулканiчною дiяльнiстю на цiй територiї постiйно спостерiгають ученi, адже ризик загрози справдi великий.

 

-- Якi пiдстави для занепокоєння?

 

-- Останнiм часом рiвень грунту поблизу вулкана пiдвищився на два метри, iстотно збiльшилась активнiсть гейзерiв, майже щодня фiксують пiдземнi поштовхи, що свiдчить про активiзацiю вулканiчних процесiв. Пiвнiчноамериканська тектонiчна плита не перестає перемiщуватися, а тому вченi припускають, що виверження може початися будь-якої хвилини.

 

Хоча є й iншi гiпотези. Зокрема, гарячий центр вулкана Єллоустоун також перемiщується, а тому слабне. Тож цiлком можливо, що виверження станеться в iншому мiсцi -- на пiвночi чи пiвнiчному сходi, i буде слабшим.

 

Автор - Марина МОРОЗ
 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/digest/2017/11/03/269778-skoro-vulkanichna-zyma-vyverzhennya-matyme-katastrofichni-naslidky-vsiyeyi

 

 

Переглядів: 543 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024