Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 11 » В Україні активізувались два збудники хвороб, перші прояви яких схожі на застуду
15:10
В Україні активізувались два збудники хвороб, перші прояви яких схожі на застуду

 

 

ТЕМРЯВА ЗНАНЬ – СПОНУКА ІНФЕКЦІЯМ

 

 

 

 

 

 

Цієї осені менінгококова інфекція уражає набагато більше хворих,

ніж торік. А кір охопив уже всю країну, кажуть імунологи.

 

Так, наприклад, тільки у Києві кількість хворих на менінгококову інфекцію зросла майже втричі: у департаменті охорони здоров’я КМДА повідомили про 27 випадків захворювання проти торішніх 10, і з них 18 випадків - у дітей до 17 років.

 

Минулого тижня у Львові до лікарні потрапило відразу п'ятеро дітей з підозрою на менінгококову інфекцію, перед тим у Дрогобичі менінгіт забрав життя трирічної дитини...

 

- Така тенденція стосується не лише менінгококової інфекції, але й збудника кору, -- пояснює Федір Лапій, головний позаштатний імунолог Києва, кандидат медичних наук, доцент кафедри НМАПО імені П.Л. Шупика. -- Уже навесні рівень захворюваності на кір почав зростати в Одеській області, а восени лідерами з кількості хворих стали Івано-Франківська й Тернопільська області. Останні дані із Запорізької області -- за місяць кількість хворих збільшилась у 2,5 рази.

 

Найгірше, що ці два збудники вже забрали життя маленьких хворих. Два випадки смерті від кору підтвердили на Одещині. Через менінгококову інфекцію в столиці -- три випадки смерті, за прогнозами, у країні за рік через це може померти близько 120 осіб... І до групи ризику належать насамперед діти.

 

-- Як можна вберегти свою дитину?

 

- На кір нині хворіють як діти, так і дорослі, причиною є недотримання календаря щеплень. До слова, до поліклінік дедалі частіше звертаються батьки з проханням провести щеплення дитині, в карточці якої зазначено, що вона вже отримала потрібну дозу вакцини. Раніше дорослі ладні були платити за "липові" довідки, а тепер шкодують про це.

 

-- Як можна набратися хвороби?

 

- Збудник кору швидко переноситься на велику відстань, переміщається й вентиляційними шляхами, -- каже Федір Лапій. -- Найгірше, що перші симптоми кору схожі на симптоми застуди: у хворого з'являються сухий кашель, нежить, кон'юнктивіт та сльозотеча, підвищується температура тіла, непокоїть ломота в тілі й біль голови. Потім унаслідок ураження шкірних покривів з'являється висип на тілі. Цей вірус може уразити легені чи головний мозок.

 

-- А які особливості ураження менінгокової інфекції?

 

- Відомо 13 стереотипів менінгококової інфекції, найбільш поширені з них три типи -- А, В, і С. 50% випадків захворювання припадає на стереотип В, друга половина заражається стереотипом А і С. У деяких країнах поширенню збудника запобігають вакцинацією. Для прикладу, в США щеплення проводять підліткам, без цього, зокрема, не допускають до проживання в гуртожитках. У Великій Британії до вакцинації вдалися через тиск громадськості -- петицію підписало понад 800 тисяч жителів після того, як небезпечна інфекція забрала життя багатьох дітей.

 

У нас же, аби запобігти поширенню збудника, проводять обстеження всіх осіб, котрі контактували з хворим, виявляють носіїв і проводять антибактеріальну терапію.

 

Загалом, йдеться про збудник, який передається повітряно-крапельним шляхом. Спершу розвиваються симптоми, схожі на застуду чи грип із сильним болем голови, але бактерія може уразити спинний та головний мозок. Відтак є ризик розвитку менінгіту. Може бути й блискавичний перебіг, тоді менінгіт за короткий час забирає життя хворого. Ось чому вкрай важливо з появою перших симптомів, які схожі на симптоми ГРВІ, звернутися по медичну допомогу.

 

Автор - Лариса ПЕЦУХ

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/11/11/271229-ukrayini-aktyvizuvalys-dva-zbudnyky-hvorob-pershi-proyavy-shozhi-zastudu

 

Переглядів: 402 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 11:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024