ОСНОВАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИР ПРО ОХОРОНУ ЗДОРОВ"Я - 25

 

 

Відкрила захід Голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, Ірина Сенюта. З вітальними словами також виступили партнери та організатори круглого столу.

 

 

 

 

 

 

 

«Метою заходу є передусім, звернення уваги органів влади та професійної громадськості на «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Чверть століття Закону — це привід підняти найбільш наболілі питання: порушень прав людини, питання медичної реформи і новел громадського здоров’я. Всі вони на часі розвитку Адвокатури, якій сьогодні виповнюється п’ять років, і в якій постала потреба інституціоналізації. Новостворений Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України повинен допомогти адвокатам отримати інструменти для захисту прав людини у сфері охорони здоров’я», — зазначила Ірина Сенюта.

Щодо перспектив національного розвитку громадського здоров’я, учасники круглого столу зазначили, що нагальною проблемою до вирішення сьогодні є прозорий та зрозумілий громадськості розподіл ліків, а порядок такого розподілу має бути врегульований на законодавчому рівні. Щодо переліку ліків, то всі учасники заходу погоджуються, що він відповідає європейським стандартам.

За словами учасників круглого столу, держава гарантує певний обсяг фінансування на лікарські засоби – від 8 до 12 млрд. грн. щороку. До кожного препарату, який увійшов до національного переліку лікарських засобів, є чіткі критерії відбору. Головний з них – без цього лікарського засобу неможливе якісне лікування пацієнта. В той же час, громадськість турбує питання: чи не зменшиться обсяг ліків у національному переліку?

«На сьогодні немає підстав вважати, що цей перелік зменшується. Сьогодні він відповідає національним стандартам відповідних переліків країн Європи. Наше завдання як фахівців, медиків, юристів, представників громадського сектору, –  слідкувати за тим, щоб ці списки були відкритими, а розподіл ліків відбувався прозоро та зрозуміло для громадськості», – зазначила Вікторія Тимошевська, директорка програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Під час свого виступу Голова комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики, Ірина Сенюта, обговорила із учасниками проблематику стандартів у сфері охорони здоров’я як гарантію права на якісну медичну допомогу. Зокрема, вона зазначила, що документи, які передбачає до введення медична реформа, мають бути уніфікованими та перекладеними, адже надалі клініко-експертна комісія здійснюватиме за ними контроль якості медичної допомоги.

«Для Міністерства охорони здоров’я зараз мало би бути на порядку денному здійснити переклади клінічних протоколів та створити уніфіковані форми, адже на підставі цих протоколів здійснюється надання медичної допомоги. Саме на підставі цих документів ми будемо здійснювати контроль, у тому числі і по договорах, які зараз вводитимуться в обіг», — зазначила Ірина Сенюта.

Заступник Голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики, Дмитро Клапатий, під час свого виступу зазначив, що законодавче регулювання провадження медичної практики фізичними особами-підприємцями містить чимало прогалин. За його словами, норми підзаконних нормативно-правових актів часто суперечать базовому закону – «Основам законодавства України про охорону здоров’я».

«Фокус як відомчого нормотворця, так і законотворців зосереджений, насамперед, на закладах охорони здоров’я. Водночас, правова регламентація здійснення медичної практики фізичними особами-підприємцями відбувається за залишковим принципом. З огляду на задекларований законодавчий припис про рівність усіх суб’єктів господарювання, важливо збалансувати зусилля нормотворця з тим, аби, в тому числі, створити належну нормативну базу і для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють медичну практику», — зазначив Дмитро Клапатий.

 

 

 

 

 

 

 

Програма круглого столу передбачала спілкування учасників у панельних дискусіях: «Реформа у сфері охорони здоров’я: ризики та переваги», «Громадське здоров’я: перспективи національного розвитку», «Права людини у сфері охорони здоров’я: проблеми правореалізації та правозастосування». Під час дискусій вони обговорили, зокрема, законодавчі ініціативи щодо забезпечення профілактичної медицини в Україні, розвиток системи громадського здоров’я в контексті євроінтеграції, електронну систему охорони здоров’я, нормативно-правове забезпечення реформування сфери охорони здоров’я, особливості управління та контролю за медичними закладами комунальної форми власності, післядипломну медичну освіту та безперервний професійний розвиток лікарів, дотримання прав людини в контексті реформи військової медицини, проведення клінічного аудиту в системі забезпечення права пацієнта на якісну медичну допомогу, а також інші важливі аспекти медичної реформи в Україні.

 

 

 

 

 

Міжнародний круглий стіл з питань охорони здоров’я в Україні організований Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, Кафедрою медичного права факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького, Асоціацією шкіл громадського здоров’я у Європейському регіоні (ASPHER), Адвокатським об’єднання «МедЛекс», Українською фундацією правової допомоги, Львівським обласним благодійним фондом «Медицина і право», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та експертного сприяння Громадської організації «Фундація медичного права та біоетики України».

 

 

Фото - Ірини Апостолюк

Джерело:

http://ulaf.org.ua/mizhnarodniy-krugliy-stil-z-ohoroni-zdorov-ya-v-ukrayini-shho-ochikuye-ukrayintsiv-u-nayblizhchomu-maybutnomu/