Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 17 » 17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ
22:46
17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ

 

 

ЗДОРОВИЙ  СПОСІБ ЖИТТЯ - ПЕРЕПОНА  НЕДУГАМ

 

 

 

 

 

 

17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ

 

 

 

Всесвітній день боротьби проти хронічних обструктивних захворювань легень заснований Глобальною ініціативою з боротьби проти ХОЗЛ і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада. У цей день фахівці охорони здоров’я та пацієнтські організації проводять заходи щодо підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшення допомоги хворим.

 

За оцінками ВООЗ, на даний час від цієї групи хвороб страждає понад 210 мільйонів осіб, за прогнозами, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значущістю причиною смерті в усьому світі.

 

За даними головного позаштатного спеціаліста департаменту охорони здоров’я з пульмонології Надії Рудницької, на даний час у Львівській області на обліку перебуває 40519 хворих на хронічний бронхіт, зокрема, близько 20 тисяч хворих на ХОЗЛ. Протягом 2016 року діагноз хронічний бронхіт вперше було вперше встановлено 2682 особам та 1389 пацієнтам – діагноз ХОЗЛ.

 

Найбільша кількість хворих на хронічні обструктивні захворювання легень зареєстрована у місті Червонограді, Турківському, Стрийському, Сокальському, Самбірському районах, найменша – у Жидачівському, Кам’янка-Бузькому, Перемишлянському районах. Однак слід зазначити, що нижчі показники поширеності ХОЗЛ можуть бути наслідком недообстеження мешканців вказаних районів.

 

Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) – повільно прогресуюча патологія дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень. Типовими симптомами хвороби є кашель, виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка).

 

Напередодні, 16 листопада, відзначався Міжнародний день відмови від паління. Саме паління є провідним чинником розвитку хронічних обструктивних захворювань легень. Паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. Щорічно від причин, пов’язаних з палінням, передчасно помирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу. Людина, яка палить, втрачає щонайменше 13,2 року свого життя. В нашій країні палить близько 11, 5 мільйонів мешканців, з них — 9,1 мільйона чоловіків та 2,5 мільйона жінок, зокрема, кожна третя-четверта жінка репродуктивного віку.

 

Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому, найінформативнішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.

 

За твердженням ВООЗ, у світі 50% випадків ХОЗЛ не діагностується саме з вини пацієнтів. Своєчасне звернення до лікаря та фахове лікування дає змогу призупинити розвиток ХОЗЛ, а в деяких випадках і ліквідувати захворювання.

 

Фото - з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6429.html

 

Переглядів: 521 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 17:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024