Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 21 » Раніше лікарі радили споживати якомога більше вітаміну С
16:36
Раніше лікарі радили споживати якомога більше вітаміну С

 

ВІТАМІН С – ЗІЙШОВ З ПОСТАМЕНТУ

 

 

 

 

 

Раніше лікарі радили споживати якомога

більше вітаміну С. Тепер - навпаки. Чому?

 

 

 

Щойно всі довкола починають шморгати та пчихати, чимало людей відразу ковтають щодня чарівну пігулку вітаміну С - мовляв, імунітет від цього тільки зміцніє, тож захворіти на застуду чи грип стане неможливо.

 

Так, солодка аскорбінка - один з найдешевших та найсмачніших вітамінів, який продають навіть у супермаркетах. Ще років 10 - 15 тому терапевти й педіатри прописували вітамін С у драже, радили налягати на джерело аскорбінової кислоти - цитрусові. Мовляв, що її більше, то краще. А нині - все навпаки: лікарі застерігають від передозування аскорбінки. Чому ж підхід змінився?

 

- Найновіші численні клінічні випробування довели, що великі дози цього вітаміну провокують виділення стресових гормонів, і це пригнічує імунітет, - каже Борис Скачко, відомий лікар - валеолог. - Вітамін С у надлишку здатен провокувати руйнівні клітинні мутації. Тому сприймати приємні на смак драже з аскорбінкою як льодяники - не варто.

 

- Але ж кажуть, що аптечний вітамін С треба вживати, бо, мовляв, він в організмі не здатен накопичуватися...

 

- Останніми роками була спростована й ця думка. Насправді вітамін С синтезується в печiнцi й може там затримуватися до півроку (винятком є люди, в яких у зв'язку з певними недугами робота печінки порушена, і вітамін не накопичується). Тож якщо ми влітку і восени їмо вдосталь свіжої зелені, овочів і фруктів, то принаймні взимку гіповітаміноз С нам не загрожує. Висновок: людині без клінічних ознак нестачі вітаміну С жодні аскорбінові драже не потрібні.

 

- А як зрозуміти, що організму забагато вітаміну С?

 

- Серед наслідків передозування цього вітаміну - алергія, біль голови, шлункові розлади, падіння артеріального тиску, - каже Віктор Літус, доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології Національного медінституту. - Доведено, що систематичне вживання 500 мг синтезованого вітаміну С понижує артеріальний тиск від 3,84 до 1,50 мм. І якщо гіпертоніки цього можуть й не помітити, то люди з гіпотонією відчують настільки, що їм з ліжка буде важко підвестися. При надлишку вітаміну С судини стають ламкими, надокучає неспання, висипи на шкiрi. Водночас може розвиватися і сечокислий діатез, що проявляється скупченням солей і навіть камінням у нирках.

 

- Якою ж є оптимальна доза вітаміну С? З якими продуктами його краще отримувати?

 

Б. Скачко: - Загальнорекомендована щоденна кількість вітаміну С - 75 - 100 мг. Вважається, що саме така доза стимулює вироблення інтерферону в організмі - це активний противірусний агент. Наприклад, лише одне середнє яблуко містить 15 мiлiграмiв аскорбінки, цибулина - 20 міліграмів, а порція квашеної капусти - до 40 міліграмів. Це і є оптимальні 75 міліграмів вітаміну С.

Обов'язково вживайте саме свіжі овочі та фрукти, адже в тушкованих і варених вітамін С розпадається.

 

Автор - Ірина КОНТОРСЬКИХ

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/health/2017/11/20/272162-ranishe-likari-radyly-spozhyvaty-yakomoga-bilshe-vitaminu-s-navpaky-chomu

 

 

 

 

 

Переглядів: 469 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 21:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024