Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 27 » В Україні триває місяць боротьби з раком простати
22:13
В Україні триває місяць боротьби з раком простати

 

 

ОБСТЕЖЕННЯ - НІКОЛИ НЕ ЗАВАДИТЬ

 

 

 

 

В Україні триває місяць боротьби з раком простати.

 

 

 

 

За даними Національного канцер-реєстру, показник смертності від раку простати в Україні становить 41 випадок на 100 тисяч населення. Для порівняння: у світі ця цифра – 18,7 на 100 тисяч. Експерти пояснюють це тим, що у нас немає культури профілактичних оглядів в уролога. А дуже часто на ранніх стадіях рак простати проходить безсимптомно.

 

Тож МОЗ закликає українських чоловіків пройти такий огляд, пише газета Експрес.

 

– Рак простати – це тема, на яку чоловіки бояться говорити. Проте мовчати не можна, адже, за даними ВООЗ, цей рак входить в топ-5 хвороб, які стають причиною смерті чоловіків. То що таке рак простати?

 

– Це злоякісна пухлина передміхурової залози, – каже Андрій Ситенко, кандидат медичних наук, андролог. – Найчастіше цей тип раку виявляють у чоловіків, яким понад 65 років. Крім того, до групи ризику входять чоловіки, які мають обтяжений сімейний анамнез, – якщо хтось із близьких родичів (батько, брат чи син) хворів на рак простати, ризик підвищується у 2 – 3 рази.

 

– А що таке аденома простати?

 

– Це доброякісна пухлина передміхурової залози, її діагностують у кожного другого чоловіка віком понад 60 років. Проте останнім часом аденому виявляють і в молодших чоловіків – навіть у 40 років. Основною причиною як аденоми, так і раку простати є гормональні зміни. Зокрема, з віком у чоловіків порушується метаболізм чоловічих статевих гормонів й збільшується рівень жіночих статевих гормонів.

 

– Як проявляється аденома чи рак простати?

 

– Це прискорене чи хворобливе сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура, ослаблення струменя сечі. Причина – розростання тканини передміхурової залози, яка стискає сечовипускний канал. А коли процес стає злоякісним, може додатися кров у сечі або спермі, біль у ділянці спини, стегна чи таза, болісна еякуляція. Якщо ви маєте хоч один із перелічених симптомів, негайно проконсультуйтеся з лікарем.

 

– Що передбачає огляд уролога?

 

– Насамперед ректальне пальцеве дослідження простати, а також аналіз крові для визначення рівня ПСА (простат-специфічного антигена). Якщо він ввисокий, роблять біопсію. Це основні методи діагностики, а до додаткових належать урофлоуметрія (дослідження швидкості потоку сечі), УЗД нирок, сечового міхура і передміхурової залози з визначенням залишкової сечі, трансректальне ультразвукове дослідження передміхурової залози тощо.

 

– І що далі? Що робити, якщо підтвердився рак?

 

– Немає єдиної стандартної тактики лікування – це залежить від стадії хвороби. Часом достатньо активного спостереження – регулярного обстеження, проведення тесту на рівень ПСА. Часто застосовують гормональну терапію, адже рак простати – гормонально-залежна пухлина. На певних стадіяї можуть запропонувати хіміотерапію або променеву терапію. Врешті, застосовують хірургічне втручання.

 

– Якщо цей рак залежить від гормонів, то запобігти хворобі неможливо, чи не так?

 

– Гормональний дисбаланс може стати фоном для розвитку раку, а може й ніяк на це не вплинути. Водночас розвитку раку простати сприяють нерегулярне сексуальне життя, переохолодження, травми, порушення крово- та лімфообігу в органах малого таза, а також інфекції, що передаються статевим шляхом. Тому раджу всім чоловікам у віці від 45 років щороку проходити обстеження. А якщо чоловік відчуває біль під час сечовипускання, має часту потребу піти до туалету вночі – то й раніше.

 

Автор - Марина МОРОЗ

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джєерелом:
http://expres.ua/digest/2017/11/26/273531-ukrayini-tryvaye-misyac-borotby-rakom-prostaty

 

 

Переглядів: 368 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024