Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Листопад » 30 » 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
21:50
1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 

НЕДУГА СТОЛІТТЯ - ВИЛІКОВНА

 

 

 

 

 

Репортаж з Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом

 

 

 

 

 

 

У ці дні головного лікаря Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яну Богданівну Служинську важко застати на робочому місці. Службове становище зобов'язує бути на різних прес-конференціях, флешмобах, презентаціях кінострічок, інших громадських заходах.

 

 

 

 

 

 

Про один з таких заходів, прес-конференцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, яка відбулася 29 листопада в Львівському обласному центрі здоров'я, ми уже розповідали.

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, що тоді Мар’яна Богданівна сказала: «Центр СНІДу працює вже протягом 13 років, на сьогоднішній день на обліку знаходиться понад 3 тисячі пацієнтів, у яких діагностовано ВІЛ-інфекцію. Ми абсолютно свідомі того, що не всі пацієнти, які є інфіковані – виявлені. Пересічні громадяни бояться проходити тестування на ВІЛ-інфекцію. В нас є такі стереотипи, що СНІД - це невиліковне захворювання, що це по суті вирок, тому ми хочемо заперечити ці стереотипи і сказати: ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям: працювати, народжувати дітей і, за рахунок антиретровірусної терапії, не обмежувати себе ні в соціальному, ні в фізичному, ні в медичному аспектах». (Докладніше див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-11-29-11841).

 

 

 

 

 

 

До цього варто додати: Червоний Хрест, як може так і підставляє плече у боротьбі з «чумою ХХІ століття». Та і медики також ідуть назустріч Товариству. У Львівському обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом створена і діє первинна організація Товариства чисельністю 30 осіб, територіально підпорядкована Личаківській РО м. Львова ТЧХУ. Її очолює завідувач амбулаторно-поліклінічним відділенням ЛОЦ профілактики та боротьби з СНІДом Ірина Володимирівна Чайка.

 

 

 

 

 

 

Допомагають голові осередку ТЧХУ у медичному закладі досвідчений лікар - інфекціоніст Юрій Андрійович Дашо (на знімку - справа) та його колега, епідеміолог Андрій Любомирович Сороколіт (на знімку - зліва), один з активістів первинного осередку Товариства.

 

 

 

 

 

 

 

Лікар - інфекціоніст Олена Олегівна Павлишин, ведучи прийом пацієнтів, завжди наголошує на тому, що недуга - виліковна, а у роботі зі здоровими людьми потрібно робити акцент на правилах профілактики від цієї важкої хвороби століття.

 

 

 

 

 

 

 

Розуміючи важливість профілактичних заходів, працівники Центру висловили бажання провести цикл лекцій про ВІЛ/СНІД у навчальних закладах, щоб захистити молоде покоління від важкої хвороби нашого часу.

 

Довідково:

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ (всі вікові категорії), а під медичним наглядом у медичних закладах перебувало 139 394 ВІЛ-інфіковані особи.

 

В 2017 року в країні щодня реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

 

Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

 

На 01.10.2017 року в області під медичним спостереженням перебувало 3469 ВІЛ-позитивних, в тому числі 1123 особи - хворі на СНІД.

 

За 9 місяців 2017 р. взято під медичне спостереження 331 особу з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція. Турбує зростання захворюваності на СНІД: з 120 випадків за 9 місяців 2016 року до 184 випадків за 9 місяців 2017 року.

 

Фото - автора та ДОЗ ЛОДА

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 633 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 09:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024