Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 1 » 1 грудня відзначаємо Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом “Право на здоров’я”
11:54
1 грудня відзначаємо Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом “Право на здоров’я”

 

ПРАВО НА ЗДОРОВ'Я

 

 

 

 

 

Сьогодні, 1 грудня, відзначається Всесвітній день боротьби

зі СНІДом. Цього року він пройде під гаслом “Право на здоров’я”.

 

 

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це день, який проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році; відзначається за підтримки Генеральної Асамблеї ООН.

 

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин і поступово вбиває ці клітини.

 

Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін.

 

СНІД уперше виявлений у США у 80-х роках. За декілька років поширення СНІДу ця хвороба набула характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн.

 

За даними ВООЗ, з початку світової епідемії понад 76,1 млн людей заразилися ВІЛ-інфекцією, у 2016 році кількість людей, що живуть з ВІЛ, становила 36,7 млн осіб. Майже 19,5 мільйонів людей на сьогодні отримують антиретровірусну терапію, зокрема понад 11 мільйонів у країнах Африки.

 

В Україні, за даними «Центру громадського здоров’я МОЗ» протягом 10 місяців 2017 року щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

 

Загалом упродовж 10 місяців 2017 року під нагляд вперше взято 14667 ВІЛ-інфікованих осіб. Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 312 091 випадок ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 100 363 випадки захворювання на СНІД та 44 221 випадок смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

 

Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська, Херсонська, Чернігівська та Київська області, а також Київ.

 

Цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом буде присвячений темі «Моє здоров’я, моє право». Адже, як зазначає ООН, кожна людина, незалежно від місця проживання, має право на здоров’я. І воно залежить від адекватної санітарії житла, якісної їжі, здорових умов праці та доступу до правосуддя.

 

Право на здоров’я тісно пов’язано з більш широким переліком прав людини. Зупинити епідемію СНІДу як загрозу для здоров’я населення можливо тільки в тому випадку, якщо ці права поставлені в центр глобальної системи охорони здоров’я, забезпечуючи, таким чином, всім без винятку доступ до якісної медицини.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2355170-1-grudna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 621 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 10:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024