Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 3 » Сьогодні в Україні та світі - День людей з обмеженими фізичними можливостями
12:40
Сьогодні в Україні та світі - День людей з обмеженими фізичними можливостями

 

РІВНИЙ СЕРЕД РІВНИХ

 

 

 

 

 

Міжнародний день людей з особливими потребами (або обмеженими фізичними можливостями)

був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1982 році та відзначається щороку 3 грудня.

 

 

Про це повідомляє УНН.

Зазначимо, що Асамблея у 1982 р. закликала держави-члени ООН проводити заходи, спрямовані на подальшу інтеграцію людей з особливими потребами у життя суспільства.

Нагадаємо, що в 1971 році ГА ООН прийняла Декларацію щодо прав розумово відсталих осіб і в 1975 році – Декларацію про права інвалідів, у яких були встановлені норми гарантування однакових умов і рівного доступу до обслуговування. В результаті проведення Міжнародного року інвалідів (1981) була ухвалена Всесвітня програма дій стосовно інвалідів.

Головним підсумком Десятиліття інвалідів, проведеного ООН у 1983-1992 роках, стало ухвалення Стандартних правил забезпечення рівних можливостей для інвалідів. 13 грудня 2006 року ГА ООН була прийнята Конвенція про права інвалідів, яка є правозахисним документом з чіткою орієнтацією на соціальний розвиток – це водночас договір з прав людини та інструмент розвитку. Конвенція набрала чинності 3 травня 2008 року.

Принципами конвенції є: повага до притаманної кожній людині гідності та особистої незалежності; недискримінація; повне й ефективне залучення в суспільство; повага особливостей інвалідів; рівність можливостей; доступність; рівність чоловіків і жінок; повага до здібностей дітей-інвалідів тощо.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 1 мільярд людей мають якусь форму інвалідності. І майже 80% інвалідів – люди працездатного віку. Україна ратифікувала Міжнародну конвенцію ООН про права інвалідів 16 грудня 2009. Разом з тим, також існує День боротьби за права інвалідів –  міжнародний день, який відзначається щороку 5 травня.

Нагадаємо, система соціального захисту людей з інвалідністю зазнала позитивних змін. Про це з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За словами Гройсмана, розроблено та удосконалено багато нормативно-правових актів, метою яких є залучення таких людей до активного суспільного життя.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1702157-sogodni-v-ukrayini-ta-sviti-den-lyudey-z-obmezhenimi-fizichnimi-mozhlivostyami

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2355822-3-grudna-pamatni-dati.html

 

 

 

Переглядів: 486 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 07:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024