Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 6 » Як діагностують ВІЛ в Україні та наскільки ефективним є лікування таких пацієнтів
17:00
Як діагностують ВІЛ в Україні та наскільки ефективним є лікування таких пацієнтів

 

МАЄМО ТЕ, ЩО МАЄМО

 

 

 

 

 

Як діагностують ВІЛ в Україні та наскільки ефективним є лікування таких пацієнтів

 

 

Що ми знаємо про синдром імунодефіциту - СНІД? Та майже нічого, доки, здаючи кров на звичайний, загальний аналіз, раптом не дізнаємося, що інфіковані ВІЛ... Як? Де? Коли? Чому зі мною? Одразу виникають запитання.

 

Нині Україна - лідер у Європі за масштабами поширення вірусу імунодефіциту людини. На 2017 рік на обліку в наших медзакладах зареєстровано понад 135 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів. А за оцінкою міжнародних експертів, у нашій державі з цією інфекцією живе щонайменше 250 тисяч осіб.

 

Характерно, що впродовж останніх трьох років, за даними Українського центру з контролю за соціально небезпечними захворюваннями, кількість нових випадків зараження ВІЛ у державі збільшується.

 

То звідки приходить це лихо?

 

- Як найчастіше заражаються ВІЛ в Україні? І як багато людей можуть не знати про те, що заражені?

 

- Жоден з ВІЛ-позитивних не знає про свій статус, доки не пройде тестування, - каже Олена Стрижак, голова правління обласного відділення ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ". - Вірус може сидіти в організмі роками, поволі руйнуючи імунну систему, провокуючи геть різні недуги: від хвороб шкіри, розладів травлення до пневмонії, запалення головного мозку тощо. Специфіка поширення ВІЛ в Україні полягає в тому, що найчастiше зараження відбувається через незахищенi сексуальнi контакти. Адже люди не вважають це ризиком для здоров'я. Утім процент інфікованих саме через секс постійно зростає. Якщо ще десять років тому через інтимні контакти інфікувалося 33% хворих, то п'ять років тому цей показник зріс до понад 50%. А торік перевищив 60%. Не дивно, що більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні реєструють у молоді - від 15 до 30 років. Серед інфікованих переважну частину становлять чоловіки. При цьому ВІЛ можна заразитися пiд час манiпуляцiй, пов'язаних з кров'ю (переливання кровi, хiрургiчне втручання), через використання "брудного" iнструментарiю в тату-салонах, зубних кабiнетах, перукарнях. Крiм того, є ризик передачi вiрусу вiд ВIЛ-позитивної матерi до майбутньої дитини.

 

- Куди можна звернутися, щоб здати аналіз і дізнатися, заражений ти чи ні?

 

- У кожному обласному центрі є центр профілактики та боротьби зі СНІДом, майже при кожній поліклініці - спеціалізовані анонімні кабінети, - пояснила Леся Мишковська, лікарка-епідеміолог. - Тестування, за законом, безплатне. Але треба бути готовим до того, що кров з вени на аналіз доведеться здавати декілька разів.

 

- Чому?

 

- Є так званий прихований перiод, адже антитiла до вiрусу з'являються за 3 - 6 мiсяцiв вiд моменту зараження. Це означає: якщо в людини був незахищений статевий акт або манiпуляцiя з кров'ю, то тест, проведений, так би мовити, по гарячому сліду, не дасть правильного результату.

 

- Як часто загалом такі тести - неточні?

 

О. Стрижак:

- Хибнонегативний результат можливий, якщо антитіла до вірусу не встигли виробитися чи навпаки - вірусу в крові так багато, що антитіл майже немає. Невизначений результат також може означати, що людина, можливо, не інфікована ВІЛ, але в її організмі є антитіла, схожі на антитіла до ВІЛ. Такий результат буває, наприклад, у вагітних. При невизначеному результаті пацієнт перебуває під спостереженням лікаря-інфекціоніста та повторює аналіз через 1, 3 та 6 місяців. Є ще один тест, який використовують для визначення РНК та ДНК вірусу. Це дуже ефективна і чутлива реакція, а тому нерідко реагує і на багато інших інфекцій, що призводить до частих хибнопозитивних результатів.

 

- А чи точні експрес-тестів?

 

- Їх застосовують в екстрених ситуаціях (наприклад, під час операцій за життєвими показниками), але його позитивний результат має бути підтверджений іншим тестуванням на ВІЛ.

 

- Наскільки ефективні ліки для ВІЛ-інфікованих?

 

- Про ефективність антиретровірусних препаратів, - пояснив Артур Мартинов, доктор фармацевтичних наук, - свідчить зниження смертності від ВІЛ/СНІД в економічно розвинених країнах світу. СНІД розвивається роками, і якщо людина на ранній стадії інфікування забезпечена належним лікуванням, вірус зупиняє свій розвиток. У терапії ВІЛ дуже важлива неперервність. Під час лікування певним препаратом є етап, коли більшість "старого" типу вірусу загинула, а "мутант" все ще не викорінений. Переривання лікування на цій стадії призводить до резистентності, й пацієнт виявляється ураженим формою вірусу, стійкою до цього препарату. Комплексне лiкування ВIЛ спрямоване на те, щоб скоротити кiлькiсть вiрусу в органiзмi (зменшити вiрусне навантаження), стримати його розмноження, зберегти iмуннi функцiї, запобігти інфекції чи вилiкувати ті, якi є наслiдком iмунодефiциту.

 

- Скільки коштує таке лікуванн в Україні?

 

- Доволі дорого, - каже Альбіна Котович, голова правління громадської організації "Сонячне коло", що опікується людьми з ВІЛ-статусом. - Курс сучасного антиретровірусного препарату коштує щонайменше кількасот доларів. Але це лікування для хворого безплатне, і не лише на папері. Частину (як правило, до 60%) оплачує держава, решта - глобальний Фонд боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

-Діагностика ВІЛ анонімна, але до якого моменту людина може зберігати свій статус інкогніто?

 

О. Стрижак:

- Доти, доки її поставлять на облік і розпочнуть лікування. Коли хворого ставлять на облiк, то зобов'язують попереджати про свiй статус у медзакладах. Але за розголошення таких даних закон передбачає покарання для медиків. Хочу сказати, що останнім часом випадків дискримінації інфікованих дедалі менше. У пологових жінок з ВІЛ не кладуть в окремі бокси, як це було раніше, від інфікованих дітей не сахаються в дитсадках.

 

- Якими мають бути перші кроки людини, що дізналася про зараження вірусом?

 

А. Котович:

- Якщо вчасно виявити проблему та розпочати антиретровiрусну терапiю, можна запобігти моменту переходу ВІЛ у синдром набутого імунодефіциту, СНІД. І це головне. Адже з ВІЛ можна жити. А ось СНІД робить організм беззахисним перед кожною інфекцією, навіть ГРВЗ.

Автор - Ірина КОНТОРСЬКИХ
 

Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/health/2017/12/06/274982-diagnostuyut-vil-ukrayini-naskilky-efektyvnym-likuvannya-takyh-paciyentiv

 

 

Переглядів: 504 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024