Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 10 » «За Львовом 20 км аварійних труб, нова аварія може статися будь-коли», – Львівводоканал
22:54
«За Львовом 20 км аварійних труб, нова аварія може статися будь-коли», – Львівводоканал

 

ПЕРЕСТОРОГА

 

 

 

 

 

Сьогодні, 11 грудня, водопостачання частини Львова, яка постраждала у п’ятницю внаслідок аварії

на водомагістралі Золочів-Львів, уже відновлено, однак загальна ситуація залишається критичною.

 

Такий прогноз ґрунтується на тому, що близько 20 км магістральних труб, які несуть воду до Львова, зносилися і є у критичному стані: вони потребують повної заміни, та щоб це зробити – потрібні сотні мільйонів гривень.

 

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

 

У п’ятницю, 9 грудня, о 21:30 сталася аварія на водопроводі Золочів-Львів у районі села Чижиків. Там відбувся прорив водопроводу. Як повідомили у міській раді Львова – це старий радянський водопровід, останній раз труби заміняли там ще 30 років тому.

 

Директор ЛМКП «Львівводоканал» Валентин Вольський пояснив, що ситуація із водопроводами за межами міста є у критичному стані.

 

«На цій трубі розійшовся заводський шов, що був зроблений не на місці, а на заводі. Ми повністю відновили цей шов, вирізали й поміняли на новий. На цій ділянці працювало півтори доби 28 осіб, понад 30 людей було залучено для обстеження і виявлення місця аварії. Насправді ніхто не застрахований від цього. Це вперше на цій конкретній ділянці сталася аварія. Це форс-мажорні обставини, сама труба має термін придатності 25 років, а вона вже 30 років там ганяє воду», – розповів Валентин Вольський.

 

 

 

 

 

Також він зазначив, що наразі стоїть серйозне питання щодо міста Винники, адже там потрібно по обидві сторони цілком заміняти магістральний трубопровід у сторону Пасічної та Кривчиці.

 

«У нас розроблений план – програма, з якою ми працюємо з міською радою вже не перший рік. Гроші регулярно виділяються на аварійні ділянки. У 2009 році на ділянці водомагістралі Золочів-Львів поміняли 9 км труби за 200 млн грн. Це шалені кошти. На сьогоднішній день у нас ще залишилося 20 км аварійних ділянок водомагістралей. А тепер метр потрібної нам труби коштує 7-8 тис. грн, і це не єдині витрати. Тому сума є дуже великою, щоб оновити все й одразу», – сказав Валентин Вольський.

 

За його словами вода, яка постачається, повністю відповідає всім стандартам якості. Адже щодня якість води піддається контролю. У 30 точках беруть проби для встановлення її відповідності вимогам.

 

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк розповіла, що із суботи було припинено водопостачання у Личаківському районні та Винниках, і тому залучили 16 водовозок, які розвозили як технічну воду для котелень, так і питну для мешканців і лікарень.

 

«Аварію ліквідували у неділю ввечері, і вже сьогодні почали відновлювати водопостачання. На ранок сьогоднішнього дня на 80% було відновлено водопостачання до всіх будинків, а вже до обіду вода має бути всюди. Затримка полягає у тому, що тиск у трубах повинен збільшитися, щоб вода піднялася й добралася до всіх поверхів будинків, які знаходяться на висотах, як для прикладу на Кривоноса чи Високому замку. Тому із ранку там стояли водовозки», – відзначила Ірина Маруняк.

 

Також чиновниця повідомила, що місто наразі розробляє стратегію повної заміни і вивчає можливості бюджету розвитку. Відповідальності ніхто не понесе за цю аварію, оскільки це «форс-мажор». Натомість, ситуація у самому місті Львові із водопроводами, як кажуть чиновники, є набагато краща, адже щорічно у місті комплексно реконструюють мережі із ремонтами вулиць. Зокрема, у ЛМР відзначають: якщо темпи не спадуть, то за 5-10 років місто Львів матиме практично повністю оновлені водопроводи. Однак, є місця, як у центрі міста, зокрема на проспекті Свободи, де досі є труби, покладені ще австрійцями понад сто років тому, і вони працюють, і їх заміняти не потрібно. Та проблему великих магістралей, які постачають воду на багато кілометрів із джерел до міста, наразі в ЛМР не можуть вирішити, оскільки, лише за приблизними підрахунками, на це потрібно від півмільярда до одного мільярда гривень.

 

Наразі, скільки грошей було витрачено на ліквідацію цієї конкретної аварію, яка сталася у п’яницю, чиновники не повідомляють.

 

Фото: ZIK

За джерелом:

http://zik.ua/news/2017/12/11/za_lvovom_20_km_avariynyh_trub_nova_avariya_mozhe_statysya_budkoly__1223753

 

Переглядів: 483 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 22:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024