Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 12 » Міжнародний проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» у Львівській області
22:48
Міжнародний проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» у Львівській області

 

ВЧИТИСЬ ПРОТИСТОЯТИ ХВОРОБАМ

 

 

 

 

Неінфекційні захворювання (НІЗ) – це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, тривало перебігають і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне (соматичне) здоров’я. Вони постають як результат поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників.

 

Наприкінці минулого ХХ століття НІЗ набули глобального епідемічного поширення і стали однією з найбільших загроз життю і здоров’ю людства. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно від НІЗ вмирають 40 мільйонів людей, що складає 70% усіх випадків смерті в світі.

Серед НІЗ найбільшу питому вагу мають чотири групи: серцево-судинні (зокрема, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт), онкологічні (злоякісні пухлини), діабет і хронічні захворювання органів дихання (зокрема, хронічна обструктивна хвороба легень, бронхіальна астма). На рахунку цих чотирьох груп НІЗ дві третини смертей у світі, на цю патологію страждають до 60% дорослого та майже 20% дитячого населення.

Для України проблема НІЗ є однією із найактуальніших. Серед дорослого населення віком 18–65 років у понад 25% відмічають одне НІЗ та у понад 7% - три або більше хронічних захворювань.

На щастя, неінфекційні захворювання можна попередити. Експертами ВООЗ доведений тісний взаємозв’язок НІЗ з умовами і способом життя та загальновизнаними чинниками ризику.

 

 

 

 

Серед останніх виділяють дві групи: метаболічні і поведінковообумовлені. До метаболічних чинників ризику виникнення НІЗ відносяться:

  • Підвищений тиск крові (артеріальна гіпертензія).
  • Надмірна маса тіла (ожиріння).
  • Гіперглікемія (високий вміст глюкози в крові).
  • Гіперліпідемія (високий вміст ліпідів у крові).

Найважливішими чинниками ризику НІЗ, які обумовлені хибною поведінкою, є тютюнокуріння, дефіцит фізичної активності, нераціональне харчування і надмірне вживання алкоголю.

Очевидно, що негативний безпосередній вплив на рівні поширеності НІЗ мають й інші чинники - низька якість життя, бідність та невисокий освітній статус, стрімка урбанізація і постаріння населення, спадкова схильність, психологічні чинники — депресія, стрес тощо.

Часто ці чинники поєднуються в одного й того ж хворого і діють синергічно, підвищуючи, зокрема, сукупний ризик виникнення гострих судинних патологій - інфаркту міокарда та інсульту.

З метою зниження тягаря НІЗ в Україні відповідно до Глобального Плану дій ВООЗ щодо профілактики та боротьби з НІЗ на 2013-2020 роки, який схвалено Резолюцією Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я, а також відповідно до Цілі № 3 Цілей сталого розвитку, Завдання 3.4 «Знизити на одну третину передчасну смертність від неінфекційних захворювань шляхом профілактики та лікування, а також завдяки зміцненню психічного здоров’я та благополуччя», МОЗ України та ВООЗ ініціювали Проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров'я в Україні». Проект здійснюється за підтримки Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва. Його виконання заплановано на 2015-2019 роки. Проект впроваджується у 7 пілотних регіонах - Вінницькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській і Харківській областях та місті Києві.

Загальна мета Проекту - покращення благополуччя населення України шляхом зниження захворюваності та смертності, що пов’язані з НІЗ, із особливою увагою на захворюваність та смертність, спричинені серцево-судинними захворюваннями.

Діяльність Проекту включає в себе: підтримку прийняття Національного плану дій щодо НІЗ; розробку та прийняття політики і стратегій щодо НІЗ, поновлення протоколів лікування та діагностики; нарощування потенціалу фахівців сфери охорони здоров'я, які працюють у центрах первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та навчання медичній професії в закладах вищої освіти; підвищення потенціалу фахівців у галузі освіти в школах; включення профілактики НІЗ до шкільної програми.

Реалізація Проекту НІЗ на Львівщині започаткована у березні 2016 року.

Відповідно до Компоненту №2 даного Проекту, який називається «Посилення профілактики та боротьби з НІЗ у клінічних та громадських умовах», заплановано провести підготовку працівників первинної медичної допомоги (ПМД) у пілотних регіонах України щодо основних інтервенцій, які допоможуть здійснювати профілактику, діагностування і лікування НІЗ. З цією метою національною групою експертів за технічної підтримки ВООЗ було розроблено і запропоновано для подальшої імплементації в Україні дводенний «Основний тренінг для працівників ПМД щодо інтегрованого ведення випадків гіпертензії та діабету».

Для реалізації цього компоненту Проекту підготовлені обласні тренери, які проводять тренінги у своїх областях для працівників ПМД (лікарів загальної практики-сімейної медицини, терапевтів дільничних, фельдшерів та сімейних медичних сестер). Зокрема, у Львівській області працюють 10 сертифікованих обласних тренерів, розподілених на 5 тренерських команд (лікар + медична сестра).

 

 

 

 

За період з лютого по листопад 2017 року проведено тренінги у 53 групах медичних працівників первинної ланки м. Львова, міст Борислав, Дрогобич і Трускавець, а також 9 районів області (Городоцького, Дрогобицького, Жидачівського, Жовківського, Золочівського, Мостиського, Перемишлянського, Пустомитівського, Самбірського та Яворівського). За цей період пройшли навчання і отримали сертифікати встановленого зразка 1437 медичних фахівців первинної ланки Львівщини, тобто 40,5% від їхньої загальної чисельності на 01.01.2017 року. Серед них 32% - лікарі загальної практики/сімейної медицини та дільничні терапевти, 46% - медсестри загальної практики-сімейної медицини та 22% - фельдшери ФАП.

Певні результати, отримані на даний час в рамках Проекту НІЗ по Компоненту №4 «Впровадження Проекту в освітньому секторі та шкільній роботі». Зокрема, у Львівській області визначено, на конкурсній основі, три пілотні школи: ССЗШ №2 м. Львова, комунальний заклад Львівської обласної ради «Підкамінський навчально-реабілітаційний центр I-III ст. з поглибленою професійною підготовкою» і Воля-Висоцька ЗОШ I-II ст. Жовківського району Львівської області. На базі зазначених шкіл відпрацьовуються завдання освітнього компоненту Проекту: розробка, апробація і впровадження в пілотних закладах ефективної системи зміцнення здоров’я та сприятливого для здоров’я шкільного середовища за участю вчителів, медичних працівників, учнів, батьків та представників громади.

Проводиться робота в рамках Проекту НІЗ і по двох інших компонентах: «Залучення регіональних органів влади до розробки і ефективної реалізації заходів з профілактики НІЗ і зміцнення здоров’я» та «Комунікаційна складова. Медійні компанії».

Таким чином, усвідомлюючи небезпеку подальшого наростання тягаря неінфекційних захворювань, партнери з міжсекторальної співпраці у сфері охорони здоров’я в Україні та Львівській області консолідують свої зусилля з протидії цій загрозі, зокрема, і в рамках Проекту НІЗ.

 

Фото – ДОЗ ЛОДА

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6494.html

 

Переглядів: 523 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 03:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024