Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 20 » Перше засідання Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації МГП в Україні
22:47
Перше засідання Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації МГП в Україні

 

ВИВЧИТИ, ПОШИРИТИ, ЗАСТОСУВАТИ

 

 

 

 

 

Відбулося перше засідання Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації

міжнародного гуманітарного права в Україні під головуванням Вадима Черниша.

 

18 грудня у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України відбулося перше засідання Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації міжнародного гуманітарного права в Україні (далі – Комісія) під головуванням Вадима Черниша.

У своїй промові Міністр підкреслив, що основна роль міжнародного гуманітарного права (МГП) - захист жертв війни та обмеження методів і засобів ведення війни, тому один із пріоритетних напрямків роботи Комісії – це сприяння імплементації та подальшій реалізації норм МГП в Україні, що також передбачено Конституцією України.

«Україна має продемонструвати світові свою готовність працювати в рамках міжнародного права, яке базується на демократичних цінностях, навіть в умовах зовнішньої військової агресії. Міністерство готове до роботи з будь-якими ініціативами, направленими на реалізацію норм міжнародного гуманітарного права в Україні», – наголосив Вадим Черниш.

Представляючи організацію роботи Комісії начальник управління з питань внутрішньо переміщених осіб та гуманітарного співробітництва Ірина Калупаха зазначила, що Комісія є дорадчим органом, що діє при Кабінеті Міністрів України, а також є платформою для виявлення основних практичних проблем в сфері гуманітарного права, визначення короткострокових та довгострокових пріоритетів, їх подальшої реалізації всіма відповідальними сторонами, та здійснення моніторингу вирішення поставлених проблем та оцінка його ефективності.

«Міжнародне гуманітарне право, яке прагне досягти компромісу між міркуваннями воєнної необхідності та вимогами гуманності, містить відповідний етичний елемент, оскільки йдеться про те, щоб пом’якшити прояви насильства через правове обмеження засобів і методів ведення воєнних дій і зобов'язання воюючих сторін гуманно поводитись з особами, які не беруть або перестали брати участь у бойових діях», – сказала Ірина Калупаха.

Під час засідання було затверджено персональний склад Комісії з 30-ти представників органів влади, громадських об’єднань, наукових установ та міжнародних організацій. А також був обговорений формат подальшої роботи та ряд питань щодо впровадження механізмів імплементації МГП у підзаконні та відомчі нормативно-правові акти.

Глава делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Алан Ешліманн надав високу оцінку інформаційних матеріалів, щодо застосування та реалізації норм МГП в Україні з визначенням короткострокових і довгострокових пріоритетів роботи Комісії, розроблених МТОТ.

У базовій презентації з МГП радник з правових питань Делегації МКЧХ в Україні Нішат Нішат підкреслила, що МГП – це окрема галузь міжнародного права, спеціальним призначенням якої є регулювання ситуацій збройного конфлікту, захист тих, хто не бере участі або більше не бере участі у бойових діях, обмеження дій лише тими, що вимагається військовою необхідністю та обмеження засобів і методів ведення бойових дій. Також вона розповіла, які саме правила містить в собі МГП та в яких міжнародних документах вони зазначені.

У свою чергу заступник Міністра Георгій Тука звернувся до представників силових структур України та наголосив на невідворотності відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права: «Наголошую, що донесення інформації про неминучість покарання за порушення норм МГП не лише до командного, але і до безпосередньо рядового складу всіх силових відомств, є надзвичайно важливою справою», - відзначив Георгій Тука.

На завершення Вадим Черниш закликав всіх учасників засідання до активної співпраці та розробити Комунікаційну стратегію для інформування української та світової громадськості про дії держави щодо застосування та реалізації норм МГП в Україні.

 

Довідково:

 

В засіданні взяли участь представники Міністерства тимчасово окупованих територій України, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Національної поліції, Збройних сил України, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Товариства Червоного Хреста України.

Варто зазначити, що Товариство Червоного Хреста Україні є постійний представником у Міжвідомчої комісії з імплементації в Україні міжнародного гуманітарного права.

 

 

Фото – прес-служби ТЧХУ

За джерелом:

http://narodnarada.info/news/vadim-chernish-dokladatimemo-usih-zusil-dlya-news-85256.html

 

Переглядів: 454 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 23:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024