Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Грудень » 20 » МКЧХ представляє посібник з міжнародного гуманітарного права для народних депутатів України
22:47
МКЧХ представляє посібник з міжнародного гуманітарного права для народних депутатів України

 

АКТУАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

 

 

 

 

 

МКЧХ представляє посібник з міжнародного гуманітарного права

для народних депутатів України

 

Сьогодні Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) представив ексклюзивний посібник з міжнародного гуманітарного права (МГП) для парламентарів «Поширення поваги до міжнародного гуманітарного права. Посібник для народних депутатів України», розроблений спільно з Верховною Радою України.

Видання має слугувати для українських законодавців довідником із питань, пов’язаних з МГП, який допоможе їм забезпечити інтеграцію відповідних міжнародних норм в національне законодавство України.

 

 

 

 

 

«Міжнародне гуманітарне право – це один із найпотужніших інструментів міжнародного співтовариства для збереження безпеки та гідності людей під час війни, – сказав глава делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн. – МГП обмежує методи та засоби ведення воєнних дій та прагне захистити тих, хто не бере або перестав брати участь у воєнних діях. Ми сподіваємося, що ця книга допоможе народним депутатам краще зрозуміти суть і важливість гуманітарного права та заохотить їх ефективніше сприяти дотриманню вимог цієї сфери міжнародного права, яка стає дедалі актуальнішою».

Робота над книгою розпочалася у 2015 році після того, як було виявлено потребу в створенні видання з МГП суто для України. Редакційна робота проводилася в тісному співробітництві з депутатами Верховної Ради, кожен з яких тепер отримав примірник готового посібника.

 

 

 

 

 

«Посібник з МГП – результат місяців плідної співпраці між Верховною Радою України та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Він був розроблений з метою ознайомлення парламентарів з принципами МГП та як вказівник на шляху впровадження цієї галузі права в Україні, що є наразі нагальною потребою нашого суспільства. Хотів би також подякувати МКЧХ та висловити захоплення мужністю і відданістю працівників МКЧХ, які в надзвичайно складних умовах надають життєво важливу допомогу дітям, людям похилого віку та всім чоловікам і жінкам по обидва боки лінії зіткнення», – сказав Григорій Немиря, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Посібник дає відповіді на питання, які цікавлять народних депутатів, і містить чотири основні розділи:

  1. Вступ до МГП, його зв’язок з іншими галузями міжнародного права, джерела та основні принципи.
  2. Роз’яснення повноважень парламенту, які надають народним депутатам провідну роль у пошуку шляхів вирішення гуманітарних проблем в Україні, зокрема за рахунок інтеграції МГП у національне законодавство, приведення національного законодавства у відповідність до вимог міжнародного права та підтримки роботи Міжвідомчої комісії з імплементації в Україні міжнародного гуманітарного права.
  3. Вибрані питання МГП, які мають першочергове значення в українському контексті. Серед них питання осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом; осіб, затриманих у зв’язку зі збройним конфліктом; використання протипіхотних мін та касетних боєприпасів; боєприпасів, що не розірвалися; захисту життєво важливої цивільної інфраструктури; захисту карет швидкої допомоги, лікарень та медичного персоналу; використання емблеми червоного хреста.
  4. Роз’яснення статусу та ролей різних компонентів Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

«У той час як виконавча влада несе основну відповідальність за належну імплементацію та дотримання зобов’язань України з МГП, парламент відіграє ключову роль в ухваленні нормативно-правових актів, які забезпечують обов’язкову юридичну силу таких норм МГП в Україні та можливість їх втілення в життя. Народні депутати мають унікальні можливості виносити на загал питання, що викликають заклопотаність, та розповідати громадськості про важливі принципи міжнародного права. МГП треба знати, розуміти і виконувати», – наголосив пан Ешліманн.

 

Фото – прес-служби МКЧХ і ВРУ

За джерелом:

http://ua.icrc.org/2017/12/20/handbook-ihl-parliamentarians-ukr/

 

Переглядів: 708 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024