Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 3 » Як залишатися собою, коли твоя справа – дбати про інших: поради психолога
19:04
Як залишатися собою, коли твоя справа – дбати про інших: поради психолога

 

ЗАПОБІГТИ ПРОФЕСІЙНОМУ ВИГОРАННЮ

 

 

 

 

 

 

Друзі, ділимося з вами порадами професійного психолога Товариства Червоного Хреста України

Ольги Тарасівни Плетки (на знімку) про те, як, допомагаючи іншим, піклуватися і про себе

 

 

 

Матеріал створений для волонтерів і співробітників Червоного Хреста, але стане, сподіваємося, у нагоді всім, чия робота пов’язана зі щоденним спілкуванням з людьми у потребі.

 

1. Важливо, щоб будь-яка справа, за яку беретесь, реалізовувалася за рахунок надлишку сил, енергії, часу й коштів, а не за рахунок вашої жертви або жертви іншого.

 

2. Пам’ятайте, у вас достатньо сил, здоров’я, щастя, впевненості, творчої енергії, завзятості й коштів для здійснення своїх планів. Якщо відчуваєте дефіцит у чомусь – то попросіть про посильну допомогу інших або знайдіть нові джерела підтримки.

 

3. Право на життя є у кожної людини. Ви гідні любові, поваги та уваги до себе на засадах рівності й прийняття. Зневажливе ставлення до інших (або до себе) є показником низької культури та освіченості і спонукає до зміни характеру стосунків між вами і оточуючими вас людьми. Також слід пам’ятати, що етичність відносин та дипломатичність викликають повагу до Вас, як до фахівця і лідера. Однак треба бути гнучким і, в разі потреби, вміти відстоювати власні інтереси. Кожен має право бути гідним найкращого у власному житті і йти до своєї мети впевнено і натхненно.

 

4. Вірте у свої сили. Впевненість у власних рішеннях, довіра до себе є ключовими моментами у досягненні успіху. Ви можете заряджати та мотивувати ними свою команду або громаду. Віра у сили і таланти інших допоможе делегувати частину обов’язків тим членам команди, які спроможні виконати завдання відповідально та професійно.

 

5. Поважайте думки та почуття інших. Дозвольте собі у повній мірі переживати увесь діапазон почуттів та відчуттів, на які ви здатні. Вивчайте себе, щоб краще розуміти мотиви своїх рішень.

 

6. Розвивайтеся, щоб бути цікавими та корисними. Розмірковуйте, перш ніж прийняти складні рішення, щоб мати декілька варіантів дій для досягнення результату. Долучайте фахівців, котрі спроможні прояснити ситуацію, щоб не витрачати час на виправлення того, чого можна було уникнути.

 

7. Вчіться, насамперед на досвіді інших людей, спираючись на внутрішню мудрість та власну інтуїцію. Постарайтеся використовувати старі навички для нових справ або вивчайте нове стільки часу, скільки буде необхідно. Ви маєте право бути сильними або слабкими, в залежності від ситуації чи власних потреб. І в той же час кожен може просити про допомогу, якщо в цьому є потреба. Ви можете ділитися своїм досвідом з іншими, але не брати на себе відповідальність за їх рішення, слідувати йому чи ні.

 

8. Ви можете приміряти на себе різні життєві та соціальні ролі: бути творчими, компетентними, продуктивними та завзятими. Ви самі вирішуєте, що наповнює ваше життя й можете казати «прощавай» тому, що вже заважає чи застаріло: ролям, мріям, рішенням або людям. Навчіться з легкістю сприймати нове та брати відповідальність за свої рішення або наслідки цих рішень. Старайтеся з гумором ставитися до невдач та перепон. Не принижуйте інших, якщо вони допустилися помилки або сталося непорозуміння. Будьте чесними перед собою та людьми, не декларуйте та не обіцяйте того, чого не в змозі зробити або виконати. Часто виконання цих обіцянок може залежати від інших людей чи обставин, про які ви можете не знати.

 

9. Не забувайте, і про свої власні потреби й бажання. Однак їхнє задоволення не повинно відбуватися за рахунок інших. Краще попросили про допомогу та підтримку, щоб не ігнорувати ці важливі для кожного речі.

 

10. Ви унікальні, як і кожна людина, що живе на світі. Ви також маєте можливість стати особою з багатьма гранями характеру: незалежною або взаємозалежною, потребувати допомоги або її надавати, створювати або руйнувати власні стереотипи, звички та поведінку. Ваше життя – це ваша власність, і ваше право – прожити його цікаво та натхненно.

 

Автор - Ольга Плетка,

психолог Товариства Червоного Хреста України

 

 

Фото – прес - служби ТЧХУ

За джерелом:

http://redcross.org.ua/2018/01/jak-zalyshatysya-soboju-koly-tvoja-sprava-dbaty/

 

 

Переглядів: 453 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 20:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024