Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 7 » Українка, котра піднялася на всі найвищі точки планети, їде підкорювати вулкан-"семитисячник"
20:19
Українка, котра піднялася на всі найвищі точки планети, їде підкорювати вулкан-"семитисячник"

 

 

СИЛА ДУХУ

 

 

 

 

 

 

Українка, яка підкорила найвищі гори світу, - про шлях до мрії,

вишитий рушник на Евересті й те, чому завжди бере в експедицію сало

 

 

 

За всю історію лише трьом українцям-чоловікам вдалося піднятися на всі найвищі точки планети. Тепер це зробила й жінка, 38-річна Тетяна Яловчак. Загалом на її рахунку - півсотні вершин! І вже у січні вона їде підкорювати наступну -- до Чилі, на вулкан Охос-дель-Саладо висотою майже 7000 метрів, пише Експрес.

 

 

 

 

 

 

 

"Чесно, ще не усвідомила, що я це зробила! - зізнається Тетяна Яловчак. - Любов до гір з'явилася ще в дитинстві. Але професійно альпінізмом займаюся 10 років. Першу вершину я підкорила у Перу - піднялася у гірське місто давніх інків Мачу-Пікчу (2430 метрів над рівнем моря).

 

А далі були високі гори - я розпочала втілювати мрію про "сім вершин". Хто не знає, це найвищі гори світу всіх континентів: Еверест (8848 м, Азія), Аконкагуа (6962 м, Піденна Америка), Деналі (6168 м, Північна Америка), Кіліманджаро (5892 м, Африка), Ельбрус (5642 м, Європа), Масив Вінсон (4897 м, Антарктида), Пунчак-Джая (4884 м, Австралія), Косцюшко (2228 м, Австралія).

 

- Скільки людей у вашій команді?

 

- Наша експедиція називалася "10+1" - 10 чоловіків з різних країн світу і я.

 

- Розкажіть, якою була зустріч з Еверестом?

 

- Сходження на цю гору - це 50 днів життя в екстремальних умовах. Підйом надзвичайно складний. Ми розпочинали штурм вершини вночі, з висоти 8300 метрів. Пригадую, як нам доводилось іти стежкою завширшки близько 30 сантиметрів. На світанку пiднялись на пік гори. Біля самої вершини Евересту -- неабиякі черги! Рахуйте: з Непалу піднімається 200 людей і з Тибету -- 200. Погоднє "вікно", коли можна вийти на вершину, триває два-три дні. І всі 400 людей намагаються потрапити на вершину саме у цей перiод! Того ж дня обов'язко слiд спуститися на висоту 6400 метрів. Загалом штурм і спуск -- це 11 годин майже безупинного руху. Це складно! Коли я спустилася з вершини, зняла шкарпетки разом з нігтями на ногах... Ця гора таки відбирає здоров'я. Довго відновлюєшся. Жінкам після сходження три місяці не можна вагітніти.

 

 

 

 

 

 

- Чому на Еверест замість національного стягу ви взяли вишитий рушник?

 

- Моя бабуся вишиває і мене вчила, розповідала, що означають символи на полотні. Тож я взяла рушник як символ миру.

 

- Які ще труднощі виникали на шляху до втілення проекту "сім вершин"?

 

 

 

 

 

 

 

- Складно було на Деналі (Аляска). 18 днів довелось жити на льодовику. Чимало нервів витратили й в Антарктиді, коли піднімалися на масив Вінсон. Почався шторм. Швидкість вітру перевищувала 80 метрів за секунду, а температура повітря навіть на сонці становила мінус 20. Снігом мело так, що далі двох метрів ми нічого не бачили. Та, на щастя, все завершилось добре.

 

- Як готуєтеся до сходжень?

 

- Я постійно треную свій організм. Займаюся гімнастикою, спеціальними розтяжками, йогою. Саме йога обумовлює розвиненість легень i витривалiсть тiла. Також постійно багато ходжу. А три - п'ять разів на тиждень, упродовж двох - трьох годин, - ще й із додатковою вагою. На руки додаю по кілограму ваги, а на ноги - півтора. Тіло звикає до тривалого ходіння з навантаженням. Адже рюкзак, який беру в гори, важить щонайменше сім кілограмів.

 

- Сходження на вершини -- справа не з дешевих. Яка гора найдорожча?

 

- Еверест. Лише експедиція на цю гору вийме з кишені 60 тисяч доларів. А ще додайте вартість квитків, спорядження. Масив Вінсон - 45 тисяч доларів. А щоби зійти на сім найвищих вершин усіх континентів, загалом слiд витратити 200 тисяч доларів. Мені довелося продати свою квартиру в Донецьку...

 

- Чи є в альпіністів забобони?

 

- Так. Наприклад, не можна говорити, що ти підкорюєш гору. Доречно казати, що йдеш у гості до гори. При цьому промовляємо: "Горо, прийми і відпусти". До речі, в кожну експедицію беру сало і чорний хліб. Це для мене й обереги, і найкраща їжа. Нас також часто запитують про алкоголь, так от - до висоти 7000 метрів дозволено випити 50 грамів горілки чи текіли для дезінфекції, але не більше.

 

 

 

Автор - Юлія ГОЛОДРИГА

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/digest/2018/01/07/279457-ukrayinka-pidnyalasya-vsi-nayvyshchi-tochky-planety-yide-pidkoryuvaty

 

 


 

Переглядів: 514 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 07:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024