Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 9 » «Вухастий побратим»: як потішний Грей рятує життя українським військовим
12:57
«Вухастий побратим»: як потішний Грей рятує життя українським військовим

 

ПОМІЧНИК САПЕРІВ

 

 

 

 

 

 

Старшина Віталій і його мінно-розшуковий собака Грей впродовж 3 років

рятують людей в районі збройного конфлікту на сході України

 

 

 

 

Чотирирічний лабрадор - сапер спадкоємний. Його батьки з Центру розмінування вже багато років поспіль допомагають військовим у пошуку та знищенні вибухонебезпечних предметів.

 

 

«Використання собаки дозволяє більш якісно і швидко здійснювати розшук вибухівки. Але, у нашій справі, крім високого ступеня чуття і універсальності, до службового собаці пред'являються дуже великі вимоги. І перш за все - це висока витривалість. Адже часто-густо нам доводиться здійснювати розвідку мінних полів і доріг, вести пошук мін і зарядів вибухових речовин в населених пунктах і в окремих об'єктах на великій території місцевості», - розповідає Віталій.

 

 

За словами військового кінолога, для мінно-розшукової служби відбираються собаки зі спокійним характером. У них повинна бути нульова агресія, щоб вони могли працювати з будь-яким інструктором і в будь-яких умовах.

 

 

«Грея можна охарактеризувати як вірного друга та відмінного професіонала, - продовжує Віталій. - Я взяв його цуценям. Мама – неперевершений сапер Джесі, що дуже відома серед бійців, батько — Лорд, заслужений ветеран багатьох збройних конфліктів у світі. Разом із Греєм ми пройшли спочатку загальні курси дресирування, а згодом почали навчання на вибухові речовини. Вихованця постійно потрібно зацікавлювати.

Наприклад, на заняттях з дресирування доводилося щоразу придумувати щось нове, щоб робота собаці не набридла. До речи, він шукає вибухівку тільки за запахом, рухається зигзагоподібне. Коли знаходить міну, сідає за півметра він неї. Йому заборонено гавкати, дряпатися, активно смикатися, крутитися. Нюх чотириногих бійців в 200 разів перевищує наш, людський. Кожен вид вибухівки пахне по-своєму, собака навчений на мінно-розшукову діяльність, ніколи не буде шукати наркотики чи людей».

 

 

З початку 2015-го Віталій з Греєм неодноразово перебувають в зоні збройного конфлікту. Вони виконують спеціальні завдання з пошуку, виявлення і розмінування, перевіряють адміністративні будівлі, школи, лікарні, дитячі садочки і дороги Донеччини. Сапери кажуть, що Грей неодноразово відшукував небезпечні знахідки. Зокрема, знаходив протитанкові міни ТМ-62. А це і збережені життя наших побратимів, і збережена військова техніка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«На даний час, тут на Донбасі, для Грея є дуже добра нагода одночасно вчитися та допомагати як місцевому населенню, так і українським бійцям, - додає Віталій. - Але навіть в умовах ведення бойових дій, в районі проведення збройного конфлікту ми намагаємося ретельно дотримуватися правил підготовки, відпочинку та догляду за собакою. У собаки завжди є певний раціон харчування, а також вчасний спеціальний медичний огляд. А також, тут на війні не можна втрачати постійний контакт із собакою. Він тонко відчуває настрій та завжди відповідає вірністю і відданістю. Тому що він хоча й собака, але – особистість».

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/2375180-vuhastij-pobratim-ak-potisnij-grej-ratue-zitta-ukrainskim-vijskovim.html

 

Переглядів: 692 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 03:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024