Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 19 » Християни східного обряду святкують в Україні Хрещення Господнє
10:46
Християни східного обряду святкують в Україні Хрещення Господнє

 

ВОДОХРЕЩА - ЙОРДАН

 

 

 

 

 

Християни східного обряду 19 січня відзначають церковне свято –

Хрещення Господнє, яке входить у 12 найбільших свят Церкви

 

 

 

 

Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.

 

Богоявлення – це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі – день самого Водохреща – Йордан і наступний день – Іоанна Хрестителя. Цього свята згадується і прославляється Євангельська подія хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

 

У всіх храмах на Хрещення служиться святкова літургія, яка завершується великим освяченням води за таким же чином, як і освячення її напередодні, у Водохресний святвечір.

 

Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана. Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща. Одна з традицій цього свята – хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

 

У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з Водохрещем. Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай. Якщо ніч зоряна – вродять горіхи та ягоди. В давнину після свята Водохреща розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

 

Довідково:

 

Укрінформ повідомляє також, що: На Донеччині безпеку жителів на Водохреща охоронятимуть 400 поліцейських

 

На чергування вийдуть подекуди і члени ЗШР Червоного Хреста, як це вже кілька років підряд заведено у м. Світловодську на Кіровоградщині.

 

На Львівщині, де ЗШР Львівської ОО ТЧХУ «ГОРС», спеціалізується на порятунку постраждалих у горах, надати таку послугу Червоний Хрест поки що не має змоги. Та вона і не потрібна: на всіх водоймах м. Львова, наприклад, міська рада у цьому сезоні заборонила купання в ополонках на Водохреща взагалі. Про це рятувальники розставили по берегах найбільш популярних водоймищ попереджувальні таблички.

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2385289-hristiani-shidnogo-obradu-svatkuut-hresenna-gospodne.html

 

Переглядів: 482 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 20:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024