Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 20 » Цей день в історії: Заснований у 1661 р. Львівський національний університет ім. Івана Франка
17:30
Цей день в історії: Заснований у 1661 р. Львівський національний університет ім. Івана Франка

 

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ALMA MATER

 

 

 

 

 

 

Цього дня, 20 січня, у 1661 році заснований один із найдавніших вищих навчальних закладів

в Україні та Європі - Львівський національний університет імені Івана Франка

 

 

 

Історія вищого навчального закладу розпочалась у XVII столітті: у 1608 році було засновано Львівську єзуїтську колегію, а 20 січня 1661 року польський король Ян Казимир підписав привілей, який надав колегії «гідність академії і титул університету».

 

Впродовж усієї історії Львівський університет гідно ніс знамено справжньої науки, плекав визначних фахівців, які зробили вагомий внесок у європейську та світову цивілізацію.

 

З університетом пов’язана діяльність багатьох видатних науковців, просвітителів і державних діячів. Це – фольклорист і музикознавець Філарет Колесса, історик літератури Михайло Возняк, історик Іван Крип’якевич, математик Мирон Зарицький (батько Катерини Зарицької, - голови Українського Червоного Хреста в лавах УПА в 1943-1947 рр.) та багато інших.

 

Впродовж двадцяти років у львівському університеті працював видатний учений, президент УНР Михайло Грушевський. У 70-х роках ХІХ ст. на філософському факультеті Львівського університету навчався Іван Франко – український мислитель, письменник, учений, перекладач, політичний та громадський діяч. Його ім’я присвоєно університету у 1940 році.

 

Статус національного кніверситет отримав у 1999. Нині велика університетська родина об’єднує понад 19 тисяч студентів та понад 4 тисячі працівників, які гідно продовжують естафету своїх великих попередників, наслідуючи гасло «Patriae decori civibus educandis» («Освічені громадяни – окраса Батьківщини»), яке розміщене на фронтоні Франкового університету.

 

Сьогодні у структурі навчального закладу функціонують 19 факультетів, 3 коледжі, 7 інститутів, 5 музеїв, Астрономічна обсерваторія, Ботанічний сад. Важливий науковий підрозділ вишу – Наукова бібліотека, одна з найдавніших книгозбірень України, яка у 2008 році відсвяткувала 400-річний ювілей. Сучасна діяльність Львівського національного університету ім. Івана Франка побудована на засадах збереження української культури, розвитку національної свідомості та ідентичності.

 

Довідково:

 

Члени редакції нашого сайту, як і його керівник - голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ Ірина Апостолюк (дів.- Дзіклевич), також випускники Львівського національного університету ім. Ів. Франка. Ми гордимося тим, що вчилися тут, і у цей день – складаємо подяку викладачам, котрі допомогли проторувати дорогу до професійних знань на факультеті журналістики.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2385786-20-sicna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 692 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 17:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024