Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 25 » У первинних осередках Личаківської РО м. Львова ТЧХУ: обласний центр служби крові - у 2017 р.
17:30
У первинних осередках Личаківської РО м. Львова ТЧХУ: обласний центр служби крові - у 2017 р.

 

 

КРОВ – РЯТІВНИК ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Первинний осередок ТЧХУ у Львівському обласному центрі служби крові

зовсім невеликий. У ньому всього два десятки діючих членів, але робота,

яку вони виконують, є однією з ключових у донорському русі на Львівщині

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Саме у Львівському обласному центрі служби крові звичайні громадяни стають донорами і, завдяки своєму милосердю, рятують життя постраждалих у ДТП, пораненим у зоні збройного конфлікту на сході України, скалічених у різних побутових та виробничих нещасних випадках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голова первинного осередку Товариства Ігор Горбаль (на знімку - справа), робить все можливе, щоб йти у ногу з часом. Його завжди підтримує у цих намірах головний лікар ОЦСК Ярослав Дяків (на знімку - зліва). З великим почуттям громадянського обов'язку вони включилися у позапланову роботу, яку диктує загальна ситуація, що склалася на сьогодні в державі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Головна турбота – збільшення числа донорів крові. Завдяки цим старанням, у 2017 р. було залучено до цієї благородної справи 10 902 донори. В різних містах області і у Львові було проведено шість благодійних акцій по здачі крові, в результаті чого вдалося залучити 1500 безоплатних донорів, переважна більшість з котрих – студенти віком до 25 років.

 

 

Дозволяється здавати кров не більше, ніж по 450 мл 5 разів впродовж року. Такі норми діють і на здачу крові методом плазмофорезу. Крім того – терміни надто короткочасні: більше, ніж 18 днів кров зберігати не можна. Вона при нинішніх технологіях охолодження і зберігання - дуже швидко псується.

 

Якщо норма одноразового забору 450 мл, то студентам рекомендували здавати не більше 350. Чимало молодих людей поверталися з Центру розчарованими: не відповідали параметрам типового донора. А вони – строгі.

 

При 40 здачах крові – присвоюється звання «Почесний Донор України». На Львівщині таких людей налічується майже 1100 осіб. При 100 здачах крові – присвоюється звання "Заслужений донор України". У Львівській області їх є всього двоє.

 

Право на отримання дозволу на здачу крові мають особи від 18 до 55 років. Вага – не менше 60 кг. Перепоною можуть бути перенесені у минулому хвороби, зокрема: гепатит, туберкульоз, інші інфекційні захворювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отже, кожен кандидат у донори зобов'язаний пройти опитування у лікаря – терапевта, котрий і дає дозвіл на цю процедуру. Тим, хто вирішив стати донором крові, треба мати при собі паспорт громадянина України і дати дозвіл на занесення своїх персональних даних у реєстраційну карту.

 

 

Торік у Львівському обласному центрі службі крові впровадили нові методи тестування донорської крові. Повністю перейшли на такий метод тестування крові, як іммуннохемілюміносценсія.

 

 

Потужний апарат системи «Автоматичний тромбоферез» був встановлений в 2015 р., другий аналогічний апарат – 2016 р. Вони дозволяють виконувати забір тромбоконцентрату, який добровольці здають для онкохворих дітей, котрі лікуються у Львівській обласній клінічній лікарні, що по вул. Дністерській у Львові, та в інших лікувальних закладах.

 

 

110 донорів здали кров для лікування учасників збройного конфлікту на сході України, котрі поступили із пораненнями із зони бойових дій у Військово-медичний клінічний центр Західного регіону - один із найстаріших лікувальних закладів на території сучасної України.

 

 

Завершили спільний американо - український проект з впровадження системи якості в закладах Служби крові, який тривав три роки. Допомогли у цьому фахівці зі США, котрі працюють там при банках крові і добре знаються на тому, як добитися якості у цій дуже скрупульозній справі.

 

 

Впродовж року провели записи 6 телевізійних репортажів, присвячених проблемам донорства. Вони транслювалися на першому телеканалі, СТБ, ТВ-24, ZIK та ін.

 

 

Дбають тут і про науку. В 2017 р. було опубліковано 10 статей у медичних наукових журналах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Все вище сказане - це результат зусиль всього колективу, як головного Центру служби крові у Львові, так і його філій у містах Сокалі та Дрогобичі, а також 23 відділень трансфузіології у всіх ЦРЛ Львівщини. (Таке ж відділення організоване і діє при обласній лікарні швидкої допомоги у Львові).

 

Успіхів вам, вартові нашого здоров'я, і в новому 2018 році!

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

 

Переглядів: 475 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 10:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024