Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 29 » 400 градусів у тіні: Земля ризикує стати такою ж гарячою, як Венера
22:46
400 градусів у тіні: Земля ризикує стати такою ж гарячою, як Венера

 

 

ПРОГНОЗ НАУКОВЦЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

400 градусів у тіні: Земля ризикує стати такою ж гарячою, як Венера

 

 

 

Такої думки дотримується видатний британський фізик Стівен Гокінг. До цього може призвести накопичення парникових газів в атмосфері, заявив науковець в одному з епізодів свого відеопроекту "Улюблені місця".

 

--То якою ж ризикує стати наша Земля?

 

-- Клімат на Венері, без перебільшення, пекельний, -- розповів газеті "Експрес" Анатолiй Вiдьмаченко, завiдувач вiддiлу фiзики тiл Сонячної системи Головної астрономiчної обсерваторiї НАНУ, -- Температура на поверхні -- понад плюс 400 градусів за Цельсієм (що перевищує температуру плавлення свинцю, олова і цинку). Атмосфера Венери -- це суміш вуглекислого газу з домішками азоту, саме через неї поверхня так сильно нагрівається. Щільні хмари з сірчаної кислоти періодично освітлюються блискавками... Саме такою далеку планету зафіксував перший космічний апарат, що успішно долетів до неї, -- "Венера-2".

 

-- Чи завжди Венера була такою пекельною? І якщо ні, то що ж змінило її клімат?

 

-- Існують гіпотези, підтверджені дослідженнями, що на ранньому етапі розвитку Венери клімат там був м'якшим, -- сказав Михайло Рябов, кандидат фізико-математичних наук, фахівець з астробіології. -- Там була навіть вода. Такого висновку дiйшли вченi, проаналізувавши знiмки, що їх зробив європейський апарат Venus Express, який став штучним супутником Венери з 2005 року. Коли наша зірка і планети довкола неї були молоді, інтенсивність сонячного світла сягала приблизно 70% нинішньої. Вона збільшувалася на 1 відсоток кожні 110 мільйонів років. Тоді як на Землі було надто холодно, на Венері температура була помірна. Коли ж Сонце почало випромінювати більше тепла, на Венері утворився парниковий ефект. Учені підрахували, що яскравість Сонця за останні 4 мільярди років зросла на 30%, це призвело до випаровування води з поверхні Венери й нагромадження її в атмосфері планети. Водяна пара призводила до ще більшого нагрівання планети. А далі Венера втратила насичену водою атмосферу через сильний вплив сонячного вiтру. Пропала вода і з поверхні, а отже, зникли умови для існування життя.

 

-- Чи є спосіб зупинити процеси, внаслідок яких наша планета може перетворитись на Венеру?

 

-- Кожні сто років температура повітря на Землі підвищується на один градус. За прогнозами, до кінця століття цей показник може збільшитись на 1,5 -- 2 градуси. Однією з причин цього є людська діяльність: викиди автомобілів, викиди від спалення нафти, газу та вугілля. Поєднання великої кількості вуглекислого газу та метану створює парниковий ефект, що призводить до постійного підвищення середньосвітової температури повітря. Щоб цей процес не був бодай таким стрімким, до кінця століття людство має відмовитись від викопного палива і перейти на відновлювані джерела енергетики -- використовувати енергію Сонця, вітру. В іншому разі наша планета справді може повторити долю Венери.

 

Автор - Ірина КОНТОРСЬКИХ, газета "Експрес"

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2018/01/28/282114-400-gradusiv-tini-zemlya-ryzykuye-staty-takoyu-zh-garyachoyu-venera

 

 

Переглядів: 537 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024