Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Січень » 29 » Нові підходи до лікування туберкульозу в Україні
22:53
Нові підходи до лікування туберкульозу в Україні

 

ПРОБЛЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВАГИ

 

 

 

 

 

 

Подолання захворюваності на туберкульоз, особливо на мультирезистентні його форми,

є однією з найактуальніших проблем вітчизняної системи охорони здоров’я і світової спільноти загалом

 

 

 

Уряд затвердив Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки. У контексті реформи охорони здоров’я значна роль у подоланні туберкульозу відводиться лікарям первинної ланки.

 

 

29 січня 2018 р. в інформаційній агенції УКРІНФОРМ (місто Київ) відбулася прес-конференція на тему «Лікування туберкульозу на основі пацієнторієнтованої моделі: переваги і перспективи».

 

 

Захід було організовано БО «Фундація «Громадських рух «Українці проти туберкульозу» в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP), що спрямований на реформування системи протитуберкульозної допомоги як частини загальних реформ охорони здоров’я та надає технічну підтримку протитуберкульозним проектам організацій громадянського суспільства. Реалізується проект за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і охоплює 11 країн Східної Європи і Центральної Азії (Азербайджан, Білорусь, Вір­менія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Україна, Таджикистан, Туркменістан). Думка автора (авторів), висловлена в цій публікації, може не збігатися з думкою Глобального фонду, Основного реципієнта та інших партнерів проекту ТБ-REP.

 

 

Також серед організаторів заходу — Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз, «Сильніші за ТБ» та Все­українська коаліція «Зупинимо туберкульоз разом».

 

Спікерами заходу були:

  • Віталій Руденко, співголова Всеукраїнської коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу»;
  • Наталія Кожан, кандидат медичних наук, заслужений лікар України;
  • Віктор Пилипенко, голова Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз, «Сильніші за ТБ», кандидат історичних наук;
  • Олена Федоровська, член Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз, «Сильніші за ТБ»;
  • Олена Ганіченко, член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз, «Сильніші за ТБ»;
  • Сергій Дригус, член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз, «Сильніші за ТБ».

Учасники прес-конференції розповіли про переваги пацієнт­орієнтованої моделі лікування хворих на туберкульоз із акцентом на медичну допомогу, орієнтовану на потреби пацієнта, як одну з найважливіших складових реформування системи охорони здоров’я для подолання епідемії туберкульозу в Україні.

Пацієнторієнтована модель лікування туберкульозу ґрунтується на таких принципах:

  • Ефективне партнерство пацієнта і лікаря.
  • Повага прав пацієнта (прийняття рішення про схему лікування за участі пацієнта, конфіденційність, відсутність дискримінації, співчуття, забезпечення якісної медичної та соціально-психологічної допомоги тощо).
  • Активна участь пацієнта і громади у лікуванні.
  • Залучення всіх партнерів (психологів, соціальних працівників, членів громадських організацій та родини).

 

 

Були дані відповіді на запитання, як пацієнторієнтовані моделі лікування туберкульозу можуть покращити сумну статистику захворюваності й смертності та чи дійсно не всі хворі на туберкульоз становлять небезпеку для оточуючих? Наскільки державні та місцеві органи влади готові до рішучих кроків для подолання багаторічної епідемії в країні та яка доля Національної програми протидії туберкульозу в Україні? Чи готові громадяни прийняти нові моделі лікування, в яких буде враховано досвід людей, які подолали хворобу, і що робить громадянське суспільство для забезпечення переходу до пацієнторієнтованих моделей протитуберкульозної допомоги?

 

 

Було зазначено, що розрахункова захворюваність на туберкульоз в Україні у 2016 р. становила 87 на 100 тис. населення, проте за статистичними даними захворюваність на туберкульоз становить 67,6 на 100 тис. населення. Таким чином, в Україні щороку своєчасно не виявляють приблизно 22,5% випадків захворювання на туберкульоз, що є сприятливим для подальшого його поширення серед населення. Поточний показник поширеності туберкульозу становить 82,1 на 100 тис. населення, що майже у три рази перевищує показник цільових завдань, визначених глобальним планом дій «Зупинити туберкульоз».

 

 

У 2014 р. Україна вперше ввійшла до п’ятірки країн світу з найвищим показником мультирезистентного туберкульозу. Протягом останніх років спостерігається зростання кількості випадків мультирезистентного туберкульозу з 3482 у 2009 р. до 7778 — у 2016 р. Це значною мірою спричинено неналежною організацією лікування хворих на туберкульоз з переважним лікуванням в умовах стаціонару, що сприяло внутрішньолікарняному інфікуванню хворих на туберкульоз резистентними до протитуберкульозних препаратів штамами мікобактерії туберкульозу, дефіцитом у забезпеченні протитуберкульозними препаратами для хворих на мультирезистентний туберкульоз і туберкульоз із розширеною резистентністю, недостатнім безпосереднім контролем за лікуванням, відсутністю системи соціально-психологічної підтримки хворих під час лікування та управління побічними реакціями на протитуберкульозні препарати.

 

 

Останнім часом все більшого поширення в Україні та світі набувають форми туберкульозу, нечутливі (резистентні) до більшості традиційних препаратів, лікування яких потребує значно більше часу та коштів. За результатами першого національного епідеміологічного дослідження щодо хіміорезистентного туберкульозу в Україні рівень мультирезистентного туберкульозу серед хворих, яким вперше встановлено діагноз туберкульозу, становить майже чверть — 24,1 та 58,1% — серед хворих із повторними випадками туберкульозу.

 

 

Також зростає кількість випадків майже невиліковного туберкульозу з розширеною резистентністю до протитуберкульозних препаратів, їх частка становить 14,7% загальної кількості хворих на мультирезистентний туберкульоз у 2016 р.

 

 

Також під час прес-конференції було презентовано Звернення до громадян та неурядових організацій України, яким небайдужа ситуація з туберкульозом в Україні та які спрямовують свою діяльність на протидію туберкульозу в Україні, приурочене до того, що у 2018 р. в Нью-Йорку, США, відбудеться Нарада високого рівня Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка буде присвячена виключно питанням туберкульозу.

 

Олександр Устінов,

фото автора

 

 

За джерелом:

http://www.umj.com.ua/article/119866/novi-pidhodi-do-likuvannya-tuberkulozu-v-ukrayini

 

 

Переглядів: 531 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 17:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024