Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 4 » 4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку
11:54
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

 

ХВОРОБА СТОЛІТТЯ

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений

Міжнародним союзом проти раку (UICC) і відзначається 4 лютого

 

 

 

 

Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як одне із найнебезпечніших захворювань сучасної цивілізації. Залучаючи увагу до запобігання, вчасного виявлення та лікування онкологічних захворювань, можна домогтися значних позитивних результатів у боротьбі з цією проблемою.

 

 

Субпроект «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області», що реалізується у співпраці зі Світовим банком, покликаний запровадити на Львівщині популяційні програми скринінгу раку грудної залози (мамологічний скринінг) та раку шийки матки (цитологічний скринінг - при гінекологічному огляді). Проект має на меті поліпшення можливостей онкологічної служби Львівщини щодо безкоштовної діагностики, а також застосування малоінвазивних, органоощадних методів лікування раку.

 

 

У 2017 році в рамках субпроекту було відкрито 6 скринінгових центрів із сучасним обладнанням. Вони розміщені у найбільших міжрайонних населених пунктах і вже успішно працюють. Можливість безкоштовного проходження мамографічного та інших видів обстежень у скринінгових центрах створює оптимальну модель профілактики раку у жінок.

 

 

«Європейський кодекс боротьби проти раку», розроблений ВООЗ, містить 12 способів уберегти себе від раку. Міжнародні експерти заявляють, що майже половини смертей від раку можна було б уникнути, якби всі дотримувались рекомендацій.

 

 

1. Не паліть. Не вживайте жодних видів тютюнової продукції.

2.Зробіть свій дім вільним від тютюнового диму. Зробіть так, аби середовище на роботі теж було бездимним.

3. Підтримуйте здорову масу тіла.

4. Будьте фізично активними в повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який ви проводите в сидячому положенні.

5. Дотримуйтесь здорового раціону харчування, а саме:

- вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, зернобобових, овочів і фруктів;

- обмежте вживання в їжу висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв.

- уникайте вживання м'ясної продукції, підданої технологічній обробці, і продуктів з високим вмістом солі.

6. Якщо ви вживаєте будь-які види алкогольних напоїв, обмежте їх споживання. Повна відмова від вживання алкоголю може запобігти розвитку раку.

7. Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей. Використовуйте сонцезахисні засоби. Не користуйтеся соляріями.

8. На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак. Дотримуйтесь правил з охорони та гігієни праці.

9. З'ясуйте, чи ви не піддаєтеся впливу радіації внаслідок високого рівня природного опромінення радоном в житловому приміщенні.

10. Для жінок: якщо у вас є така можливість, годуйте свою дитину грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку в матері.

11. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (для новонароджених), вірусу папіломи людини (для дівчаток).

12. Пройдіть скринінг на такі види раку: рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), рак грудної залози (жінки), рак шийки матки (жінки).

 

 

Довідково:

 

Станом на 1 січня 2018 року на обліку в канцер-реєстрі Львівської області перебуває 67645 хворих на злоякісні новоутвори (ЗН). Поширеність ЗН становить 2689 хворих на 100 тис. населення проти 2569 минулого року.

 

За 12 місяців 2017 року взято на облік 8103 онкологічних хворих, що на 1,1% більше, ніж за 2016 рік. Виявлено 8656 нових випадків ЗН. Співвідношення чоловіків до жінок 48,7% : 51,3%. Захворюваність по Львівській області становить 344,1 на 100 тис.

 

У 2017 році зросла реєстрація випадків раку передміхурової залози та шийки матки, водночас зменшилась занедбаність по цих локалізаціях. Знизилась захворюваність раку грудної залози, легень (вже впродовж двох останніх років), шлунку.

 

Протягом 2017 року зареєстровано 783 первинні випадки захворювання на рак грудної залози у жінок та 272 первинні випадки раку шийки матки.

 

Найбільш занедбані локалізації: рак шлунку, легенів, ободової кишки, підшлункової залози. По візуальних локалізаціях занедбаними залишаються ЗН ЛОР-органів, порожнини рота та майже вдвічі зросла занедбаність раку прямої кишки і піхви.

 

У 2017 році отримало лікування 5860 первинно виявлених онкологічних хворих, що становить 72,4% (по Україні – 68,0%). Комплексне та комбіноване лікування отримали 1536 вперше виявлених хворих, що становить 26,2%, лише хірургічне лікування – 47,9%.

 

Всього від ЗН у 2017р. становила 140 на 100 тис. населення. Всього від ЗН за 12 місяців минулого року померло 3523 хворих. Найвища смертність до року характерна для раку підшлункової залози, печінки, стравоходу, легенів, шлунка.

 

Показник смертності до 1 року знову знизився порівняно з попередніми роками до 25,7% (по Україні – 30,5%).

 

Пам’ятайте! Рак не вирок, а діагноз! Своєчасне обстеження – це шанс на життя!

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

 

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6673.html

 

Переглядів: 626 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 08:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024