Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 10 » Тому що так - коректно: слово "інвалід" вилучили із 44 законів
22:47
Тому що так - коректно: слово "інвалід" вилучили із 44 законів

 

ЕВФЕМІЗМИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тому що так - коректно: слово "інвалід" вилучили із 44 законів

 

 

 

 

Замість "дитина-інвалід" відтепер слід казати "дитина з інвалідністю", "інвалід війни" -- "особа з інвалідністю внаслідок війни". Спитаєте: що такого поганого у слові "інвалід"? Прихильники нововведення стверджують, що при такому звертанні акцент зроблено на вадах здоров'я людини, і це не є коректним.

 

Філологи ж нагадують, що раніше в українському законодавстві панувала невпорядкованість та плутанина з цими поняттями. Адже слова "інвалід" й "особа з обмеженими фізичними можливостями" було вжито паралельно, пише газета "Експрес".

 

-- Таким чином і термінологію впорядкували, і норм політкоректності дотримались, -- каже про нововведення Іван Ціхоцький, доцент кафедри української мови Національного університету ім. І.Франка. -- Зрештою, заміна терміну "інвалід" на "особа з інвалідністю" -- це виконання Національної стратегії у сфері прав людини, яка передбачає, що до 2020 року в усіх нормативних актах повинен вживатися термін "особа з інвалідністю". Тобто використовується евфемізм.

 

-- Що це таке?

 

-- Нейтральні за змістом та експресивним навантаженням слова і вирази. Їх використовують у текстах і публічних промовах для заміни інших слів, що сприймаються як неполіткоректні. Інакше кажучи, впровадження евфемізмів -- це мовленнєва стратегія, спрямована на загладжування “гострих кутів” та незручних моментів.

 

Як приклад евфемізму можна навести слово "нігер". До ХІХ століття воно було абсолютно нейтральним у мовленні пересічного американця. Однак, на думку сучасного мешканця США, це слово є некоректним -- з погляду расової дискримінації. До речі, в середині ХХ ст. були навіть спроби пiддати цензурi тексти американських класиків з метою заміни таких провокативних слів на більш усталені чи нейтральні. Тепер прийнято вживати евфемізм -- афроамериканець...

 

Це стосується, до прикладу, й слова “жид”. На різних теренах України воно має дещо іншу конотацію та історичні передумови вживання. Тому його радять також уникати.

 

Наталія КІНДРАТІВ, газета "Експрес"


Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/02/10/283667-tomu-tak-korektno-slovo-invalid-vyluchyly-44-zakoniv

 

 

Переглядів: 475 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024