Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 13 » Сьогодні – Всесвітній день радіо
14:13
Сьогодні – Всесвітній день радіо

 

РАДІО – НАРОДНИЙ ПРОПАГАНДИСТ

 

 

 

 

 

Сьогодні,13 лютого, - Всесвітній день радіо

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 13 лютого, світова громадськість відзначає Всесвітній день радіо, який встановлений на 36-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2011 році з ініціативи Іспанії.

 

Як вважають засновники свята, воно покликане нагадати світові про важливу роль радіо як ЗМІ, зміцнити міжнародне співробітництво радіомовників і заохотити великі мережі та місцеві радіостанції розвивати доступ до інформації та свободу слова у радіоефірі. Дата вибрана не випадково – цього дня, 13 лютого 1946 року, у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй уперше вийшло в ефір радіо ООН.

 

Нині радіо продовжує залишатися засобом комунікації з найширшою аудиторією в світі. Воно є загальновизнаним засобом зв'язку, що володіє великими можливостями і, водночас, не вимагає великих витрат.

 

Як зазначає ООН, за допомогою радіо інформація доходить у найвіддаленіші громади і до найбільш вразливих груп населення: безграмотних людей та інвалідів, найбіднішого населення, жінок і молоді, даючи їм можливість взяти участь в громадських дискусіях незалежно від рівня освіти. Окрім того, важко переоцінити роль радіо в надзвичайних ситуаціях.

 

Темою Дня радіо–2018 стане "Радіо і спорт", яка покликана об’єднати серця та думки людей в рік великих спортивних подій. Разом з тим, ООН закликає радіостанції всього світу показати красу спорту у всьому його розмаїтті.

 

Довідково:

 

 

 

 

 

Цікавий факт: з 2004 року з ініціативи нідерландського музичного радіоканалу 3FM у різних країнах (Австрія, Бельгія, Кенія, Латвія, Нідерланди, Південна Корея, Швейцарія, Швеція) у передріздвяний тиждень відбувається акція "Серйозне прохання".

 

 

 

 

 

 

На 6 днів радіодіджеї замикаються у скляному павільйоні на центральній площі одного з міст, харчуючись лише соком. Вони приймають платні заявки на пісні та виступи відомих артистів від слухачів, розігрують на благодійному аукціоні особисті речі зірок шоу-бізнесу та запрошують усіх жертвувати кошти на благодійні цілі. Всі пожертви вони передають у Червоний Хрест.

 

 

 

 

 

 

 

В Україні, зокрема у Львові, радіо також у свій час відіграло значну роль у пропаганді принципів і цінностей Червоного Хреста. Так, наприклад, у 1996 -2000 рр. Личаківська РО м. Львова ТЧХУ зареєструвала телерадіокомпанію «Милосердя і час».

 

Та розгорнути власними силами вдалося тільки радіо, яке працювало щодня на середніх хвилях частотою 1476 кГц. Виходили з програмами вранці з 8.00 до 9.00 і вечором з 22.00 до 23.00. Мовлення велося з передавачів, встановлених на Львівському обласному радіо.

 

За цей час прозвучали по радіо «Милосердя і час» тисячі інформацій і репортажів про Червоний Хрест. Це і вісті з первинних організацій Товариства, і репортажі з Всеукраїнських місячників милосердя Червоного Хреста, і повідомлення про започаткування дружби між Львівською ОО ТЧХУ та Червоним Хрестом Люксембурга з приводу запуску програми опіки лікарів із Страсбургу над нашими медиками щодо передачі їм досвіду проведення складних операцій дітям з вродженими вадами серця.

 

Дальність передачі сигналу сягала від Львова близько 2000 км. Це дозволяло мати широку аудиторію слухачів, як в Україні, так і за кордоном. Сформувався колектив позаштатних авторів, якими керувала Заслужений журналіст України, головний редактор Неоніла Миколаївна Братунь, колишня завідувач редакцією літературно-драматичних передач Львівського обласного телебачення.

 

У неї пройшли вишкіл ораторського мистецтва такі відомі зараз громадські, політичні і релігійні діячі, як о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, сестра-служебниця СНДМ Емілія Вандич, доценти Львівського університету ветеринарної медицини і біотехнологій Олег Огірко, Степан Рутар, Теодор Гривул, голова Львівської ОО ХДС Антон Ружицький, громадські діячі Ростислав Новоженець, Степан Середа та ін.

 

Пройшли добру практику на радіо тоді ще юні волнтери Червоного Хреста - Анастасія Остасюк, Катерина Олійник, Леся Мороз.

 

Після закінчення терміну дії ліцензії у 2000 р. , мовлення по радіо «Милосердя і час» було припинене, що було занадто поспішним і необдуманим рішенням, як показали події наступних років.

 

Спробою виправленням допущеної помилки Личаківською РО м. Львова ТЧХУ було те, що у серпні 2011 р. було створено при допомозі колег з Білої Церкви і запущено у дію в Інтернеті власного сайту, який працює в такому ж щоденному режимі, як і радіо «Милосердя і час», і до наших днів.

 

Після відзначення 100 - річчя ТЧХУ сайт Личаківської районної організації Червоного Хреста планується закрити, як такий що виконав своє завдання і за певними характеристиками уже не відповідає запитам нашого часу.

 

 

 

 

 

 

 

Фото – Укрінформ та з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2401792-sogodni-vsesvitnij-den-radio.html

 

 

 

 

Переглядів: 482 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 09:56
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024