Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 15 » Запорізький хоспіс «Архангел Михаїл» просить про допомогу
12:13
Запорізький хоспіс «Архангел Михаїл» просить про допомогу

 

ДОПОМОГТИ МОЖЕ КОЖЕН

 

 

 

 

 

 

Головний лікар Запорізького хоспісу - про брак коштів,

паліативну допомогу та про «вигорання білого халата»

 

 

 

У Запоріжжі єдиний на всю область хоспіс для тяжкохворих пацієнтів потребує допомоги. В установі не вистачає коштів не тільки на оплату комунальних послуг, а й на харчування пацієнтів. Фотографії, що демонструють ситуацію в закладі, активісти виклали в соцмережах.

 

 

 

 

 

 

Днями хоспіс «Архангела Михайла» відвідали журналісти порталу РепортерUA і дізналися про ситуацію у головного лікаря закладу Володимира Гальчанского.

 

Благодійна установа - Хоспіс «Архангела Михаїла» створена в 2001 році. Поштовхом до його відкриття послужила неблагополучна ситуація в українській онкології. Ініціатором створення стала Запорізька міськрада. Тоді була прийнята міська програма, згідно з якою передбачалося виділення коштів на лікування 12 соціальних хворих. Але в 2013 році програму закрили, і тепер хоспіс виживає лише за рахунок благодійних внесків.

 

«Наш заклад розрахований на 25 ліжок, з них соціальних, які повинні фінансуватися за рахунок коштів міського бюджету, - 12, - розповідає Володимир Гальчанскій. - Решта повинні були утримуватися за рахунок благодійних внесків самих родичів, благодійних фондів, організацій, волонтерів».

 

У 2013 році на утримання хоспісу з міського бюджету було виділено близько 400 тисяч гривень, а це становило половину бюджету закладу, решту грошей збирали за рахунок благодійних внесків. Цих грошей вистачало на виплату заробітної плати. У 2017 році ця цифра склала 55 тисяч гривень.

 

 

 

 

 

 

«В основному ми зараз фінансуємося за рахунок благодійних внесків і повинні 25 ліжок заповнювати практично щомісяця. У 2016 році Товариство Червоного Хреста України виділило нам чотирьох медичних сестер, а в грудні 2016 року була скорочено служба патронажних сестер. І ось чотирьох медсестер ми включили у свій кошторис. Я повинен на них був десь знайти гроші», - пояснює головний лікар.

 

Крім виплати заробітної плати, існує ще й проблема з оплатою комунальних платежів. Зараз хоспіс повинен сплатити за місяць опалення близько 30 тисяч гривень. В даний момент в установі на обслуговуванні перебуває 16 пацієнтів. Це тяжкохворі люди похилого віку. Більшість з них, ще й самотні.

 

«У нас в цьому місяці навіть немає грошей на зарплату, тому що платоспроможність населення різко впала, і ось ці 200 гривень на добу за

ліжко - місце (а це шість тисяч гривень на місяць) є непідйомною сумою для пацієнтів. З хворих, які зараз у нас лежать, практично ніхто цю суму не платить, але і вигнати на вулицю я їх не можу. Щоб якось цю ситуацію вирішити, ми скоротилися в штатному розкладі до такої міри, що якщо хтось захворіє або піде у відпустку, то для нас це вже величезна проблема», - констатує головний лікар.

 

Головна причина постійної нестачі коштів, як вважає головний лікар в тому, що установа зареєстрована як благодійна, тому фінансування здійснюється лише частково. Самі ж працівники хоспісу хочуть, щоб заклад став частиною лікарні №10, - як паліативне відділення.

 

« Я буду клопотати, щоб наш хоспіс інтегрувався в структуру 10-й міської лікарні. Все-таки гарантоване фінансування цієї установи, наявність лікувальної бази, вузьких фахівців. Тим більше ми знаходимося на їх території. Ця будівля належала і належить 10-й міській лікарні. Нам його в 2001 році дали в безкоштовну оренду. Потрібно юридично переоформити угоду і передати їм цю будівлю. Але, на жаль, поки що є нерозуміння вирішення цієї проблеми», - пояснює Володимир Гальчанский.

.

 

 

 

 

 

«У штаті має бути в два рази більше людей, а зараз всього 14 осіб, - підкреслює головний лікар. - За 17 років роботи ми переконалися, що навіть не всі медпрацівники знають, що таке паліативна допомога. До нас на роботу приходили нові люди, - медсестри, - і вони були настільки морально вражені, що багато хто з них близько місяця звикали і були на межі звільнення. У нашому закладі перебувають в основному ті пацієнти, що помирають. Це - невиліковні хворі. Саме в хоспісному русі з'явився такий професійний термін, як «вигорання білого халата». Адже люди, які тут працюють, весь негатив беруть на себе».

 

Відзначимо, що таких хоспісів, як цей, що у Запоріжжі, в Україні всього сім. Проблеми з фінансуванням виникають у них через відсутність закону про паліативну допомогу.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Я хочу подякувати всім людям, які відгукнулися на нашу проблему і привезли продукти харчування для наших пацієнтів. Я дуже вдячний їм. Вони нас дуже морально і матеріально підтримали», - завершив свою розповідь головний лікар.

 

З даною проблемою Володимир Гальчанскій звертався і до міської ради, і в обласну державну адміністрацію, але поки допомоги ніякої не надійшло, і установа намагається справлятися з труднощами своїми силами, сподіваючись на допомогу небайдужих людей і волонтерів.

 

Допомогти пацієнтам хоспісу може кожен. Потрібні продукти, одяг, предмети гігієни. Розташований заклад за адресою: м. Запоріжжя, бульвар Шевченка, 25.

 

Реквізити для надання допомоги хоспісу:

 

Одержувач: Благодійна установа Хоспіс «Архангела Михаїла»

Банківські реквізити:

Код ЗКПО 25970410

р / р № 26005038968000 в ПАТ Укрсиббанк

МФО 351005 м. Харків

Призначення платежу: добровільна пожертва для потреб БО Хоспіс «Архангела Михаїла».

 

Автор - Інна Нарбут, РепортерUA

 

Фото - Андрія Глущенка

За джерелом:

http://reporter-ua.com/2018/02/12/327154_glavvrach-zaporozhskogo-hospisa-o-nehvatke-sredstv-palliativnoy-pomoshchi-i-o

 

 

 

 

На цю ж тему:

Прохання про допомогу хоспісу  "Архангела Михаїла" розміщене і на офіційній сторінці Запорізької ОО ТЧХУ

у соцмережі Facebook за посиланням :

https://www.facebook.com/redcross.zp/photos/a.822874324463036.1073741833.332240796859727/1585074778242983/?type=3&theater

 

 

Переглядів: 631 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024